Σοκ από αναδρομικό τέλος επιτηδεύματος


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Η εφορία μπορεί να αργεί, αλλά δεν ξεχνά ποτέ, λένε έμπειροι φοροτεχνικοί. Και με αφορμή το σοκ που έχουν δεχτεί τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, οι φοροτεχνικοί φαίνεται ότι έχουν δίκιο.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε βεβαιώθηκε στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2013 (χρήση 2012) το τέλος επιτηδεύματος για εκείνη τη χρονιά. Ο λόγος για τον οποίο βεβαιώθηκε με δυο χρόνια καθυστέρηση; Είχε καθυστερήσει η εφαρμογή του νόμου με τον οποίο διπλασιαζόταν το τέλος επιτηδεύματος με αποτέλεσμα για τη χρήση 2012 να μην βεβαιωθεί ποτέ.

Πολύ απλά για καθαρά τεχνικούς λόγους το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις δεν βεβαιώθηκε για τη χρήση του 2012 και πλέον καλούνται να πληρώσουν 1.000 ευρώ αναδρομικά.  Πέρα, όμως, από το γεγονός ότι θα κληθούν φέτος να πληρώσουν δυο φορές τέλος επιτηδεύματος (μια για τη χρήση 2012 και άλλη μια για τη χρήση 2014) υπάρχουν και άλλα ζητήματα.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει τις εργασίες τους και έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Εκεί που νόμιζαν ότι τελείωσαν με την εφορία, ξαφνικά καλούνται να πληρώσουν 1.000 ευρώ.

Πρόβλημα έχει προκύψει και με τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Αν και για αυτά τα νομικά πρόσωπα το τέλος επιτηδεύματος είναι 500 ευρώ, στο taxisnet τους έχει βεβαιωθεί ολόκληρο το τέλος, δηλαδή 1.000 ευρώ. Για να πληρώσουν αυτό που πραγματικά τους αναλογεί θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης του ποσού στην εφορία. Το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε ανέρχεται σε 130 εκατομμύρια ευρώ.

Το καλό νέο είναι ότι το αναδρομικό τέλος επιτηδεύματος μπορεί να ρυθμιστεί με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής που έχει αναρτηθεί στο taxisnet προβλέπει την πληρωμή του τέλους σε οκτώ μηνιαίες δόσεις των 125 ευρώ η καθεμιά. Ωστόσο, μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων με υποβολή αίτησης έως και τις 26 Ιουνίου και ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ.

πηγή