Στηρίζουν, αναδεικνύουν και εξελίσσουν την ελληνική ύπαιθρο οι ΚοινΣΕπ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Στις δραστηριότητες των συνεταιριστικών επιχειρήσεων περιλαμβάνονται εκμετάλλευση εγκαταλειμμένων αγροκτημάτων με παραχώρηση ή ενοικίαση για καλλιέργεια, τυποποίηση μοναστηριακών προϊόντων, μέχρι και διοργάνωση σεμιναρίων δενδροκομίας και μελισσοκομίας.

Καταλυτικός φαίνεται πως είναι ο ρόλος των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα ως προς την ενδυνάμωση και την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται έντονη δραστηριότητα από ΚΟΙΝΣΕΠ, οι οποίες δημιουργήθηκαν με σκοπό, μέσα από τη συλλογικότητα, να προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον και την απασχόληση.

Από την εκμετάλλευση εγκαταλειμμένων αγροκτημάτων με παραχώρηση ή ενοικίαση για καλλιέργεια, την τυποποίηση μοναστηριακών προϊόντων μέχρι και τη διοργάνωση σεμιναρίων κοινωνικής οικονομίας, δενδροκομίας και μελισσοκομίας, οι συλλογικές οργανώνεις βάζουν ακόμα ένα λιθαράκι για την αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Συνεργασία με ΕΛΓΟ

Ξεκινάμε το «ταξίδι» μας στις δράσεις των ΚΟΙΝΣΕΠ με την Eco Δίβρης στη Λαμπεία της Ηλείας, η οποία παρέχει τουριστικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με την προώθηση τοπικών προϊόντων και τη διάδοση της αειφορίας. Πρόσφατα εγκρίθηκε συμφωνία με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», με σκοπό την αξιοποίηση της έκτασης του αγροκτήματος καθώς και των κτηριακών υποδομών του πρώην Ινστιτούτου Ερευνών Κοροίβου, όπου υπάρχουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και πολλαπλασιαστικό υλικό 18 τοπικών ποικιλιών οπωροκηπευτικών.

Μοναστηριακά

Στην Αρχαία Ολυμπία, η κοινωνική επιχείρηση «Genesis 31» ασχολείται με την τυποποίηση μοναστηριακών προϊόντων και προϊόντων μικρών οικογενειακών μονάδων, πιστοποιημένα με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαχείρισης τροφίμων. Επίσης, ασχολείται με την πολυτελή συσκευασία των προϊόντων, με στόχο την προώθησή τους σε ντελικατέσεν, κάβες ποτών και ξενοδοχεία.

Τοπικά προϊόντα

Στη Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας, η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «ΑΚΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» αξιοποιεί την τοπική παραγωγή και δημιουργεί προϊόντα, όπως 100% φυσικό χυμό ροδιού και χειροποίητες μαρμελάδες, που διαθέτει στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, των κοντινών νησιών αλλά και στην Ήπειρο.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Προβάλλω τη Ναυπακτία» έχει σκοπό την τουριστική προβολή και την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Ασχολείται με την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ναυπακτίας, με απώτερο σκοπό την τουριστική ανάπτυξη, την παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον και την προώθηση της απασχόλησης.

Στην περιοχή της Πάτρας, η συνεταιριστική επιχείρηση «Μελίσματα» έχει αντικείμενο την πώληση μελιού. Τα μελίσσια έχουν τοποθετηθεί στην Κάτω Αχαΐα, αλλά κάποιες φορές μεταφέρονται και στη Σαμοθράκη. Στους στόχους της ΚΟΙΝΣΕΠ είναι η επέκταση στον τομέα της προώθησης ντόπιων παραγωγών κρασιού.

Στην Κάτω Αχαΐα δραστηριοποιείται και η «Ένταξη», η οποία ασχολείται με ανακύκλωση χαλκού, μπρούτζου, σιδήρου και αλουμινίου, αλλά και με την πρωτογενή αγροτική παραγωγή. Συγκεκριμένα, παράγει καρπούζια, πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, καρότα, αγγούρια και μανιτάρια, ενώ έχει επεκταθεί και στην παραγωγή πουλερικών, προβάτων, μοσχαριών, τη σίτιση των ζώων.

Μελισσοκομία

Στην Αιτωλοακαρνανία, και συγκεκριμένα στο Αργυρό Πηγάδι Δήμου Θέρμου, συναντάμε την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ορεινή», η οποία δημιουργήθηκε για τη στήριξη και ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Ορισμένες από τις δραστηριότητές της είναι η παράγωγη-τυποποίηση μελιού και όλων των προϊόντων της κυψέλης, η εκμετάλλευση εγκαταλειμμένων αγροκτημάτων με παραχώρηση ή ενοικίαση για καλλιέργεια, αλλά και η διάνοιξη – συντήρηση μονοπατιών και καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων πρασίνου του δήμου.

Παράλληλα φροντίζει για τη μεταφορά επισκεπτών και τουριστών, στο πλαίσιο της προβολής του τόπου και για την οργάνωση σεμιναρίων κοινωνικής οικονομίας, μελισσοκομίας και δενδροκομίας. Στις δραστηριότητές της είναι ακόμη η υποστήριξη της δημιουργίας, λειτουργίας και ανάπτυξης των φορέων στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) Δυτικής Ελλάδος, καθώς και η δικτύωση των φορέων ΚΑΛΟ σε τοπικό επίπεδο και σε παραγωγικές συνέργειες.

Ανακύκλωση

Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Epinoo» στα Κρέστενα Ηλείας έχει επικεντρωθεί στην ανακύκλωση και μεταφορά μη επικίνδυνων υλικών και αποβλήτων π.χ. τηγανέλαια, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα μη επικίνδυνα απόβλητα, μελανοδοχεία toner κ.λπ. Το 60% των κερδών διατίθενται σε ανταποδοτικά κοινωνικά οφέλη και κοινωνικές δράσεις ανακούφισης των ευπαθών ομάδων του κοινωνικού ιστού. – https://www.ypaithros.gr/