Στρατηγική μάρκετινγκ. Και οι στρατηγοί κάνουν λάθη. Αποφύγετέ τα!


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 600 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα από το μέγεθός της, χρειάζεται ένα σχέδιο πάνω στο οποίο θα βασίσει τη δραστηριοποίηση, πορεία και εξέλιξή της. Με πολύ απλά λόγια χρειάζεται το λεγόμενο πλάνο μάρκετινγκ. Ευτυχώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα, έχουν διαπιστώσει την αναγκαιότητα ενός τέτοιου πλάνου και φροντίζουν ώστε να κινούνται πάνω στη στρατηγική που έχουν επιλέξει. Η ύπαρξη απλώς και μόνο ενός πλάνου δεν εγγυάται την επιτυχία. Τι την εγγυάται; Η αποφυγή κάποιων βασικών λαθών όπως αυτά που ακολουθούν!

Ένας και ξεκάθαρος στόχος

Ίσως για κάποιους να φαντάζει αυτονόητο πως μία στρατηγική πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο στόχο αλλά πολλοί επιχειρηματίες είτε δεν το καταλαβαίνουν είτε αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πως η ο στόχος πρέπει να ένας και ισχυρός. Πίσω από κάθε καμπάνια μάρκετινγκ πρέπει να υπάρχει ένας κύριος στόχος και όχι πολλοί με μικρή δυναμική. Είναι αυτονόητο πως κάθε επιχείρηση θέλει να συμπυκνώσει σε μία και μόνο ενέργειά της και την αύξηση του τζίρου και την αναγνωρισιμότητά της και την πιστότητα των πελατών της κτλ. Μεγάλο λάθος! Η στρατηγική πρέπει να είναι συγκεκριμένη έτσι ώστε να μην αποδυναμώνεται κατά την προσπάθεια να ικανοποιηθούν όλο και περισσότεροι στόχοι. Θέστε έναν ξεκάθαρο, κάθε φορά, στόχο για την επιχείρησή σας και μείνετε πιστοί στην εκπλήρωσή του.

Μάρκετινγκ χωρίς ψυχή!

Οι άνθρωποι έχουν ψυχή και οι πελάτες, είναι άνθρωποι! Ψυχή λοιπόν πρέπει να έχει και το μάρκετινγκ που θα εφαρμόσετε στην επιχείρησή σας. Οι άνευρες και χωρίς συναισθηματική προσέγγιση ενέργειες, σχεδόν πάντα καταλήγουν σε αποτυχία. Πρέπει να δίνετε στο κοινό που απευθύνεστε τα συναισθηματικά ερεθίσματα που θα το κάνουν να επιλέγει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας εξαιτίας της ταύτισης που αισθάνεται για την επιχείρησή σας και όλα εκείνα που αυτή πρεσβεύει. Για να το πετύχετε όμως αυτό, χρειάζεται να ξέρετε καλά το κοινό που απευθύνεστε!

Γνώθι σ’ αυτούς!

Είναι πραγματικά άξιο απορίας το πώς πολλές επιχειρήσεις καταφέρνουν να ξοδεύουν τόσα πολλά χρήματα, προωθώντας προϊόντα και υπηρεσίες σε ένα κοινό που δεν ενδιαφέρετε καθόλου γι’ αυτά! Μην κάνετε το ίδιο λάθος. Αποκτήστε σαφή και σωστή εικόνα για τους εν δυνάμει πελάτες σας και προσφέρετέ τους αυτό που πραγματικά αποζητούν από μία επιχείρηση σαν και τη δική σας. Γνωρίστε το κοινό σας και αλληλεπιδράστε μαζί τους ώστε να το γνωρίσετε ακόμη καλύτερα. Καλύτερη πληροφορία του κοινού που απευθυνόμαστε μεταφράζεται ως εξής: Πιο αποτελεσματικές ενέργειες μάρκετινγκ, με λιγότερα έξοδα και καλύτερα αποτελέσματα!

Πίστη σε αυτό που χαράξατε

Για τη χάραξη μίας επιτυχημένης στρατηγικής μάρκετινγκ χρειάζεστε τις γνώσεις και τις εμπειρίες ενός ειδικού επαγγελματία με τον οποίο και θα συνεργαστείτε. Για τη συνεπή και αποτελεσματική όμως εφαρμογή της, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πίστη από πλευράς του επιχειρηματία. Είναι σύνηθες φαινόμενο στην πρώτη δυσκολία, οι επιχειρηματίες να θέτουν ζητήματα παρέκκλισης από τον αρχικό σχεδιασμό. Αν υποκύψουν στις πρωτογενείς αυτές φοβίες τότε πολύ απλά αρχίζουν να πριονίζουν τα θεμέλια της στρατηγικής τους ανάπτυξης. Όχι, δε λέμε πως αν μία στρατηγική δεν αποδίδει πρέπει να συνεχίζουμε στο λάθος δρόμο. Το αντίθετο, όπως θα δείτε και παρακάτω! Λέμε όμως πως θα πρέπει να δοκιμάσουμε διαφορετικά μονοπάτια έχοντας όμως πάντα, τον ίδιο προαποφασισμένο προορισμό!

Η τέχνη της προσαρμοστικότητας

Όταν κάτι δεν υπηρετεί τους σκοπούς της δημιουργίας του, τότε το αντικαθιστούμε. Το ίδιο ισχύει και για τη στρατηγική σας. Όταν τα νούμερα και οι αριθμοί δείχνουν πως τα αποτελέσματα των επιλογών σας δεν είναι τα επιθυμητά, τότε πρέπει να προσαρμόζετε τη στρατηγική σας. Προσοχή εδώ. Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο όταν έχει προηγηθεί μελέτη στα δεδομένα που εκ προοιμίου πρέπει να συλλέγετε κατά τη διάρκεια μίας ενέργειας μάρκετινγκ. Μόνο τότε μπορούμε να πούμε σαφώς, πως η μέχρι τώρα στρατηγική μας δεν απέδωσε καρπούς. Αν λοιπόν τα νούμερα δεν είναι υπέρ μας, τότε πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να δοκιμάσουμε εναλλακτικά μονοπάτια που και πάλι όμως θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον τελικό μας στόχο. Είναι πολύ σημαντικό για μία επιχείρηση να μπορεί να προσαρμοστεί στις εκάστοτε εξελίξεις και κυρίως με την ίδια θετική διάθεση που ξεκίνησε τις προσπάθειές της, να διαχειριστεί τις προκλήσεις της αλλαγής, της διερεύνησης και της δοκιμής!

Μικρές αλλά μεγάλες επιχειρήσεις αυτή την περίοδο βρίσκονται σε ένα δημιουργικό οργασμό καταστρώνοντας σχέδια και στρατηγικές για τη νέα χρονιά. Ακόμη είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας και έχουμε τα χρονικά περιθώρια ώστε να σκεφθούμε σωστά τα βήματά μας. Κάντε το με ηρεμία και τη συμβολή των κατάλληλων επαγγελματιών που θα αποφασίσετε να συνεργαστείτε. Καλύτερα να αφιερώσετε τώρα όλο σας το χρόνο με στόχο μία σωστή και εξατομικευμένη στρατηγική για την επιχείρησή σας, παρά να προσπαθείτε να διορθώσετε τους επόμενους μήνες, λάθη και παραλείψεις που θα μπορούσαν εξαρχής να αποφευχθούν.

Ο χρόνος ακόμη είναι σύμμαχός σας. Διαχειριστείτε τον, σωστά! – Πρώτη δημοσίευση: inbusiness.com