Τέλος οι εργολάβοι στα δημόσια νοσοκομεία – Συνεταιριστική εργασία από τους εργαζόμενους


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Στα χέρια των εργαζομένων παραδίδει το υπουργείο Υγείας το έργο που σήμερα παρέχεται στα δημόσια νοσοκομεία από ιδιωτικά συνεργεία.

Αυτό αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στη συνάντηση που είχε πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα, ο Ανδρέας Ξανθός τους ανέφερε ότι θα ενισχυθεί το μοντέλο συνεταιριστικής εργασίας από εργαζόμενους, ώστε να απομακρυνθούν οι εργολάβοι από την ανάληψη λειτουργιών των νοσοκομείων (καθαρισμός, φύλαξη, συντήρηση).

Ο νόμος 4019/2011 δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ).

Πρόκειται για αστικούς συνεταιρισμούς, με κοινωνικό σκοπό και εμπορική ιδιότητα.

Μέλη μίας ΚοινΣΕπ μπορούν να γίνουν απλοί πολίτες και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις).

Μερίδες

Το κεφάλαιο της επιχείρησης διαιρείται σε συνεταιριστικές μερίδες. Ο αριθμός των μερίδων και η ονομαστική τους αξία, η οποία είναι ίδια για κάθε μερίδα, καθορίζονται στο καταστατικό της επιχείρησης.

Τα μέλη της διαθέτουν τουλάχιστον από μία υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα, ως ελάχιστη χρηματική συμμετοχή στο κεφάλαιο της επιχείρησης, το ύψος της οποίας ορίζεται ελεύθερα από το καταστατικό και είναι ίσο για όλα τα μέλη.

Μεταξύ άλλων σκοπών, μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ικανοποίησης των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων).

ΠΟΕΔΗΝ

Για το θέμα των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία έχει εκφράσει θέση και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ).

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας κατήγγειλε πρόσφατα ότι οι εργολάβοι έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους που απασχολούν (σχεδόν το 25% του συνόλου των εργαζομένων των νοσοκομείων) πάνω από πέντε μήνες.

Επικαλούνται τα οφειλόμενα από τα νοσοκομεία, αν και – σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ – έπρεπε να εξοφλούν από ίδια κεφάλαια.