Τα νέα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. για νέους ανέργους για απόκτηση εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε ΚοινΣΕπ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα δύο νέα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 3.000 και 10.000 νέους ανέργους ηλικίας 25-29 ετών και 18-24 ετών αντίστοιχα, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.). (download here)

1ο – Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 3.000 νέους ανέργους ηλικίας 25-29 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.)

Σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από 3.000 άνεργους νέους, ηλικίας 25-29 ετών αποφοίτων δευτεροβάθμιας (Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, ΕΠΑΣ) και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ), που παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και γενικά εργοδότες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και περιλαμβάνει την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στο χώρο εργασίας και διάρκεια τεσσάρων (4) μηνών.

Στόχος της παρέμβασης είναι η στήριξη των άνεργων νέων με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους (60% επί του αριθμού των θέσεων). Προτεραιότητα δίνεται στους γονείς ανήλικων τέκνων με απόλυτη προτεραιότητα στις μητέρες ανήλικων τέκνων.

Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους τέσσερις (4) μήνες και αφορά τοποθέτηση σε θέσεις του τομέα της ειδίκευσης των ασκουμένων (τίτλος σπουδών) για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή/και σύμφωνα με το ατομικό σχέδιο δράσης (ΑΣΔ). Επισημαίνεται ότι είναι δυνατή η τοποθέτηση σε θέσεις ειδικοτήτων διοίκησης (υπάλληλοι γραφείου) και διάθεσης προϊόντων ή αγαθών (πωλητές), όλων των εγγεγραμμένων ανέργων αποφοίτων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα τις διαδικασίες των άρθρων 6 και 7 της παρούσας.

Μετά τη λήξη του προγράμματος ο ΟΑΕΔ παρέχει στον ασκούμενο βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Ωφελούμενοι του προγράμματος:

α) Είναι νέοι ηλικίας 25-29 ετών (έστω κι αν κατά τη διάρκεια του προγράμματος υπερβούν το όριο των 29 ετών), που δεν έχουν ασφαλισθεί για περισσότερες από εκατό (100) ημέρες ασφάλισης σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα (εξαιρούνται οι ημέρες ασφάλισης λόγω πρακτικής άσκησης και μαθητείας).

β) Είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ τόσο κατά την κατάρτιση των πινάκων του άρθρου 6 της παρούσας, όσο και κατά την υπόδειξη τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και την τοποθέτηση τους στην επιχείρηση/πάροχο.

γ) Έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και διαθέτουν ατομικό σχέδιο δράσης (ΑΣΔ).

δ) Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

ε) Οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχων ισότιμων τίτλων σπουδών, αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ.

Δείτε την κοινή υπουργική απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου

2ο – Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.)

Σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από 10.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18-24 ετών αποφοίτων δευτεροβάθμιας (Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, ΕΠΑΣ) και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ), που παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και γενικά εργοδότες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και περιλαμβάνει την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στο χώρο εργασίας και διάρκεια τεσσάρων (4) μηνών.

Στόχος της παρέμβασης είναι η στήριξη των άνεργων νέων με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους (60% επί του αριθμού των θέσεων). Προτεραιότητα δίνεται στους γονείς ανήλικων τέκνων με απόλυτη προτεραιότητα στις μητέρες ανήλικων τέκνων.

Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους τέσσερις (4) μήνες και αφορά τοποθέτηση σε θέσεις του τομέα της ειδίκευσης των ασκουμένων (τίτλος σπουδών) για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή/και σύμφωνα με το ατομικό σχέδιο δράσης (ΑΣΔ).

Επισημαίνεται ότι είναι δυνατή η τοποθέτηση σε θέσεις ειδικοτήτων διοίκησης (υπάλληλοι γραφείου) και διάθεσης προϊόντων ή αγαθών (πωλητές), όλων των εγγεγραμμένων ανέργων αποφοίτων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα τις διαδικασίες των άρθρων 6 και 7 της παρούσας.

Μετά τη λήξη του προγράμματος ο ΟΑΕΔ παρέχει στον ασκούμενο βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Ωφελούμενοι του προγράμματος:

α. είναι νέοι ηλικίας 18-24 ετών (έστω κι αν κατά τη διάρκεια του προγράμματος υπερβούν το όριο των 24 ετών), που δεν έχουν ασφαλισθεί για περισσότερες από εκατό (100) ημέρες ασφάλισης σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα (εξαιρούνται οι ημέρες ασφάλισης λόγω πρακτικής άσκησης και μαθητείας).

β. είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ τόσο κατά την κατάρτιση των πινάκων του άρθρου 6 της παρούσας, όσο και κατά την υπόδειξη τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και την τοποθέτηση τους στην επιχείρηση/πάροχο.

γ. έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και διαθέτουν ατομικό σχέδιο δράσης (ΑΣΔ).

δ. είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

ε. Οι πτυχιούχοι Σχολών της αλλοδαπής πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχων ισότιμων τίτλων σπουδών, αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ.