Subscribe: FaceBook Twitter

ΔΙΚΤΥΟ - Κοιν.Σ.Επ. | Η Μοναδική ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοιν. Συν. Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας - από τον Δεκέμβρη του 2012 σας βοηθούμε στα πρώτα σας βήματα και όποτε μας χρειάζεστε! Με την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων και εθελοντών για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα | Επικοινωνία


Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στις 4 Νοεμβρίου στη Ρώμη, στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεθνής Ομάδα Δράσης του ΟΗΕ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Στο συνέδριο, που αποτελεί δράση στο πλαίσιο της ατζέντας του ΟΗΕ «Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030», συμμετείχαν διεθνείς οργανισμοί, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και κοινωνικοί φορείς που συζήτησαν τις δυνατότητες διερεύνησης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Στην εισήγησή της η κ. Αντωνοπούλου τόνισε πως για την κυβέρνηση «η ΚΑΛΟ δεν είναι ακόμη μια προνοιακή πολιτική για τους ευάλωτους, αλλά ένας άλλος τρόπος να παράγουμε, να εργαζόμαστε και να καταναλώνουμε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΚΑΛΟ αποτελεί για εμάς οριζόντια προτεραιότητα».

Σε αυτό άλλωστε αποβλέπει η Εθνική Στρατηγική για την ΚΑΛΟ, η οποία -όπως εξήγησε- εκτός από νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και τη συστηματική ενημέρωση των πολιτών, ιδίως των νέων, των ανέργων και των κακοπληρωμένων εργαζομένων ώστε να τολμήσουν να αναπτύξουν νέες οικονομικές δράσεις, περιλαμβάνει και τη δημιουργία σημαντικών υποστηρικτικών εργαλείων.

Τέτοια είναι οι Μηχανισμοί Στήριξης σε κάθε περιφέρεια που θα πληροφορούν και θα στηρίζουν έμπρακτα και δωρεάν τους πολίτες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Κοινωνική Οικονομία αλλά και το Ταμείο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, για τα εγχειρήματα της οποίας πρόκειται να διατεθούν τουλάχιστον 157 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.

«Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της διεθνούς προσπάθειας. Ο νέος νόμος για την ΚΑΛΟ, που ψηφίστηκε πρόσφατα με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, αποτελεί την έμπρακτη προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας στη χώρα μας», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός εξαίροντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση του νέου νόμου, μέσω δημόσιων εκδηλώσεων, συζητήσεων με φορείς και κόμματα και δημόσιας διαβούλευσης, τονίζοντας πως «σχεδόν όλες οι παρατηρήσεις και τα σχόλια έχουν ενταχθεί στο τελικό σχέδιο νόμου. Μιλήσαμε με τον ILO, ανταλλάξαμε απόψεις με τη CICOPA, ευρωπαϊκούς συνεταιρισμούς. Ενας νόμος δεν φέρνει την άνοιξη».

Εκφράστηκαν επιφυλάξεις

Επιφυλάξεις για τον νέο νόμο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία εξέφρασαν, ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Συνεταιρισμών Παραγωγών Βιομηχανίας, Βιοτεχνίας και Υπηρεσιών (CICOPA) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Βιομηχανιών και Υπηρεσιών (CECOP).

Οπως γράφουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο διεθνείς οργανώσεις, παρακολούθησαν εξ αρχής τη διαδικασία εκπόνησης της νέας νομοθεσίας και τους τελευταίους έξι μήνες προέβησαν σε σειρά προτάσεων προς την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας επί δύο διαδοχικών φάσεων του νομοσχεδίου: τον Αύγουστο και 10 ημέρες πριν από την ψήφισή του.

Οπως σημειώνουν ωστόσο: «Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση τόνισε πως θα ακολουθήσει τις συμβουλές των διεθνών οργανισμών, δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις συστάσεις δεν εισακούστηκαν, και η ελληνική κυβέρνηση προφανώς βιάστηκε να ψηφίσει τον νόμο παρά την πίεση και τις παρατηρήσεις και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που παρακολούθησε μαζί μας στενά αυτή τη διαδικασία».

CICOPA και CECOP αναγνωρίζουν τα θετικά στοιχεία του νέου νόμου, όπως ότι οι συνεταιρισμοί εργαζομένων υπάγονται πλέον σε νομοθετική ρύθμιση, ότι το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής ευάλωτων ατόμων στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς είναι τουλάχιστον 30% ή ότι υπάρχει πιο σαφής ορισμός των ευάλωτων ομάδων.

Ωστόσο θεωρούν πως ο νόμος παρουσιάζει σειρά σημαντικών αδυναμιών, όπως αναφέρουν: Δεν διαπνέεται από και δεν διατυπώνει στο κείμενό του τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές, απουσιάζει ένας σαφής ορισμός του εργατικού συνεταιρισμού και του κοινωνικού συνεταιρισμού, επιβάλλει στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς αριθμό ιδρυτικών μελών υψηλότερο από αυτόν που ορίζεται σε όλες τις πρόσφατες συνεταιριστικές νομοθεσίες στην Ευρώπη, αποτελεί ένα συνονθύλευμα διαφορετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών (περί κοινωνικής οικονομίας γενικά και περί κοινωνικών συνεταιρισμών ειδικά) κ.λπ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τα άρθρα μας με αυτή την ένδειξη (L)* είναι στα πλαίσια του Δια Βίου Μάθησης πρόγραμμα μας με χρήσιμα άρθρα για όλους τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, μια συλλογή χρήσιμων άρθρων από εξειδικευμένες σελίδες. Και όλα τα μαθήματα είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την κατηγορία https://goo.gl/j0nWfo 

loading...

Comments

comments

© 2016 ΔΙΚΤΥΟ – Κοιν.Σ.Επ. · Subscribe: RSS Twitter · WordPress Theme designed by Theme Junkie
Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. More Info | Close
Close

Subscribe to our mailing list

* indicates required


Η ενημερωτική πύλη KoinSEp.Org στο πλαίσιο ανάπτυξης της δράσης της στην στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα που πιστά υπηρετεί εδώ και πάνω από 3 χρόνια δημιουργεί στο κέντρο της Αθήνας μια Θερμοκοιτίδα ανάπτυξης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και σας καλεί να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον για ένταξη στην δομή αυτή συμπληρώνοντας την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΕΔΩ

imgimagesΕίναι σε πλήρη λειτουργία πλέον ο πρώτος και μοναδικός κατάλογος αφιερωμένος στην παρουσίαση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του νόμου 4019/11 και φιλοξενούμε πάνω από 200 ΚοινΣΕπ με τις δράσεις τους και τις πληροφορίες επικοινωνίας από όλη την Ελλάδα. Μέσα από το περιβάλλον αυτό μπορείτε να πλοηγηθείτε εύκολα και να βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε σε όλη την Ελλάδα, οι τρόποι αναζήτησης είναι πολλοί. Η δική σου ΚοινΣΕπ είναι μέσα; enter

images

Monthly Stats 2012 - 2016