Τι είναι το crowd funding;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Οι αναφορές και συζητήσεις γύρω από το crowd funding πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία δυο – τρία χρόνια, ιδιαίτερα στην Αμερική κυρίως σε σχέση με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η μέθοδος αυτή σε start uppers να χρηματοδοτήσουν μια νέα επιχειρηματική ιδέα και όχι μόνο. Στις επόμενες γραμμές θα εξηγήσουμε τι είναι το crowd funding, σε ποιους απευθύνεται και πώς μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, στην πράξη.

Τι είναι το Crowd funding ;

Crowdfunding πολύ απλά είναι η χρηματοδότηση από το πλήθος. Συνήθως αναφερόμαστε στη χρηματοδότηση κάποιου έργου /project ή κάποιας ιδέας από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρουν μικρά ποσά ο καθένας, αλλά από τη συμβολή όλων καλύπτεται ο οικονομικός στόχος για κάθε έργο.

Συνήθως , το crowdfunding αφορά περιπτώσεις μικρο-χρηματοδότησης από 5.000-50.000 ευρώ και δεν περιορίζεται σε επιχειρηματικές ιδέες, αλλά και στη χρηματοδότηση Life Projects για σπορ, τέχνες, ιατρικές ανάγκες, εκπαίδευση, ταξίδια, εθελοντισμό κλπ. Επίσης, το crowdfunding μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη χρηματοδότηση Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Σήμερα, υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες στο internet που προσφέρουν τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιας μορφής crowdfunding.

Υπάρχει η μορφή του crowdfunding, που προσφέρει μετοχές σε μικροεπενδυτές, σε Venture Capitals, χρηματοδότηση με τη μορφή δανεισμού και όλα τα παραπάνω σε επίδοξους start uppers. Για τις προηγούμενες μορφές crowdfunding αναπτύσσεται αυτή την περίοδο ένα ιδιαίτερο κανονιστικό πλαίσιο, με στόχο να προστατεύει αμφότερους μικροεπενδυτές, χρηματοδότες αλλά και δημιουργούς project.

Η πιο απλή μορφή του crowdfunding παραμένει, ωστόσο, η απευθείας αξιοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και των εργαλείων που προσφέρει στο χρήστη για την παρουσίαση της ιδέας του και τη δικτύωση μέσω των social media.

Γιατί μιλάμε σήμερα για crowdfunding;

Οι πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος επίδοξος start upper στο να χρηματοδοτήσει την ιδέα του μέσω κάποιας Τράπεζας, κάποιου Venture Capital ή Angel investor, είναι πολύ μεγάλες. Διεθνείς αναφορές υπογραμμίζουν ότι το ποσοστό απόρριψης των business plans που υποβάλλονται για χρηματοδότηση φτάνει ακόμα και το 98 %. Αυτή η κατάσταση οδήγησε χιλιάδες start uppers τα τελευταία 2-3 χρόνια, σε όλο τον κόσμο, στο να διεκδικήσουν απευθείας μερίδιο στην πίτα της χρηματοδότησης παρακάμπτοντας τους παραδοσιακούς τρόπους ανεύρεσης κεφαλαίου και αξιοποιώντας τα εργαλεία που τους προσφέρουν οι πλατφόρμες crowd funding. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα projects που κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια δολάρια, καθώς οι δημιουργοί τους απευθύνθηκαν κατευθείαν στον τελικό καταναλωτή για χρηματοδότηση.

Στις περιπτώσεις αυτές, οι start uppers όχι μόνο βρήκαν τα χρήματα που απαιτούνταν για να υλοποιηθεί η ιδέα τους, αλλά δημιούργησαν, επίσης, πριν καλά – καλά βγουν στην αγορά, μια ευρύτατη βάση πελατών ακόμα και πολύ μακριά από τα στενά γεωγραφικά τους όρια.

10 Πρακτικές Συμβουλές σε επίδοξους start uppers για το crowd funding

1. Ετοιμάστε ένα σύντομο βιογραφικό που αποτυπώνει τις επαγγελματικές σας εμπειρίες ή το background και την εκπαίδευσή σας. Έτσι κάποιος πιθανός υποστηρικτής σας μπορεί να σας γνωρίσει καλύτερα και να εμπνευστεί από την ιδέα σας.

2. Ετοιμάστε ακόμα μια σύντομη αλλά περιεκτική περιγραφή της ιδέας σας, αναφέροντας το πώς θα την υλοποιήσετε, τι χρονοδιάγραμμα έχετε θέσει, ποιες ανάγκες θέλετε να καλύψετε με τη χρηματοδότηση που ζητάτε. Αν το project σας αφορά μια κατασκευή ή ένα τελικό προϊόν, είναι χρήσιμο να παρουσιάσετε ένα πρωτότυπο για να μπορούν οι πιθανοί υποστηρικτές σας να έχουν καλύτερη εικόνα για το τελικό προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

3. Ετοιμάστε, επίσης, ένα πολύ απλό business plan που θα απαντά σε κάποια βασικά ερωτήματα: Γιατί; Πώς; Πού; Πότε; Και κυρίως, Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που δεν θα σας επιτρέψουν να επιτύχετε το στόχο σας. Θέστε έναν ρεαλιστικό οικονομικό στόχο που συνάδει με τις απαιτήσεις του business plan που περιγράφετε.

4. Θέστε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας crowdfunding και δραστηριοποιηθείτε κάνοντας γνωστή την ιδέα σας μέσω των social media.

5. Ετοιμάστε, ακόμα, ένα σύντομο βίντεο όπου θα εξηγείτε ζωντανά και αυθόρμητα το στόχο σας. Δεν χρειάζεται κάποια υπερπαραγωγή, ένα βίντεο με το κινητό σας είναι αρκετό, αρκεί να είστε ο εαυτός σας.

6. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση εκείνων στους οποίους απευθύνεστε και ζητάτε χρήματα και προσπαθήστε εκ των προτέρων να λύσετε πιθανές απορίες τους μέσω της παρουσίασης της ιδέας σας.

7. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της εκάστοτε πλατφόρμας, είναι σκόπιμο να προσφέρετε τακτικά updates ως προς την εξέλιξη της ιδέας ή την πορεία του έργου, ώστε να κρατάτε ‘ζεστούς’ τους υποστηρικτές σας και να δημιουργείτε νέους.

8. Σχεδιάστε επίσης ένα στοχευμένο πρόγραμμα ανταμοιβών (rewards) που ιδανικά θα πρέπει να συνδέονται με την ίδια την ιδέα ή το προϊόν που θέλετε να βγάλετε στην αγορά. Οι ανταμοιβές, όσο απλές κι αν είναι, μπορούν να εκτοξεύσουν τις πιθανότητες χρηματοδότησης της ιδέας σας, να δημιουργήσουν την πρώτη ομάδα πιστών πελατών / καταναλωτών και να σας βγάλουν απευθείας στην αγορά.

9. Μην απογοητεύεστε. Κάθε ιδέα ή project έχει το κοινό της. Αρκεί να καταφέρετε να φτάσετε σε αυτούς.

10. Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε προσωπικά όλους όσους σας βοήθησαν και υποστήριξαν την ιδέα σας.

Πηγή: http://startupgreece.gov.gr/