Το πρώτο συνεταιριστικό νηπιαγωγείο στην Κρήτη


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Την πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) – βρεφονηπιακό σταθμό της Κρήτης και τη δεύτερη της Ελλάδας δημιούργησαν στα Χανιά τέσσερις γυναίκες που εργάζονταν σε παιδικό σταθμό, τον οποίο ο εργοδότης τους αποφάσισε να κλείσει εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε. Οι γυναίκες αυτές μετέτρεψαν την επιχείρηση σε συνεταιρισμό, με τον πρώην εργοδότη τους να στηρίζει αυτή την προσπάθεια, χωρίς όμως να προλάβει να τη δει ολοκληρωμένη μιας και έφυγε από τη ζωή.

images

Ο ίδιος, μάλιστα, από την αρχή παρότρυνε το προσωπικό να μπει στη διαδικασία να δημιουργήσει το συνεταιριστικό νηπιαγωγείο, αν και οι τέσσερις γυναίκες αρχικά είχαν ενδοιασμούς για το εν λόγω εγχείρημα. Οι γονείς των παιδιών, από την πλευρά τους, αποδέχτηκαν θετικά την προσπάθεια και βοήθησαν εθελοντικά στην κατασκευή του σταθμού, ο οποίος χρειάστηκε πολλές νέες εργασίες.

Σήμερα, το πρώτο συνεταιριστικό νηπιαγωγείο της Κρήτης αποτελείται από ολιγομελή τμήματα των δέκα παιδιών περίπου. Οι τιμές των διδάκτρων είναι όσο πιο χαμηλές γίνεται, έτσι ώστε να καλύπτονται τα καθημερινά έξοδα λειτουργίας του νηπιαγωγείου. Επιπλέον, το προσωπικό εργάζεται εθελοντικά, ατενίζει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον και μέσα από αυτή την προσπάθεια οι εργαζόμενοι βλέπουν ξεκάθαρα τις αδυναμίες του κράτους όσον αφορά στα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα των ευάλωτων ομάδων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το κράτος δε στηρίζει με κανέναν τρόπο τέτοιου είδους προσπάθειες και οι συνεταιρισμοί αυτοί έχουν ως στόχο να μπορέσουν αυτόνομα κάποια στιγμή στο μέλλον να αποκομίσουν κέρδη. Ταυτόχρονα, ενώ οι κυβερνώντες είχαν δηλώσει ότι δε θα φορολογούνταν τα όποια κέρδη μπορεί να προέκυπταν από μια ΚΟΙΝΣΕΠ, πλέον οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις φορολογούνται.