ΥΠΟΙΚ: Δυνατότητα απαλλαγής μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Έως τις 12 Ιανουαρίου οι δηλώσεις μεταβολής
Έως τις 12 Ιανουαρίου οι δηλώσεις μεταβολής

Έως τις 12 Ιανουαρίου έχουν περιθώριο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο έως 10 χιλιάδες ευρώ το 2014 να υποβάλουν δήλωση εξαίρεσης από τον ΦΠΑ στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Η ευεργετική ρύθμιση αφορά πάνω από 450 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν κανονικά να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις, χωρίς όμως την είσπραξη ΦΠΑ και συνακόλουθα την υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων.

Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ έχουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν κατά τη διάρκεια του 2014 τις 10.000 ευρώ.

Αντίθετα, στη ρύθμιση δεν μπορούν να μπουν:

• οι αγρότες,
• όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα και
• όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.

Πάντως, όποιος επιλέξει το ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια. Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.