Υποστηριξη ανεργων για τη δημιουργια Κοινωνικων Συνεταιριστικων Επιχειρησεων στον Βολο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού ανέργων του Δήμου Βόλου προσέλκυσε η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μεταξουργείο για την Πράξη «+Εργασίες Τοπικές Πρωτοβουλίες για νέες Ευκαιρίες Απασχόλησης στο Βόλο», στο πλαίσιο υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης (ΤοπΣΑ). Φορέας υλοποίησης είναι η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Βόλου με συντονιστή την ΑΝΕΒΟ Α.Ε.

Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες δημιουργίας τουλάχιστον 12 κοινωνικών επιχειρήσεων στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Πρωτογενούς Παραγωγής. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά την κατάρτιση – επιμόρφωση 80 ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, νέους επιστήμονες (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών, κλπ.) και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

Στόχος είναι, όπως τόνισε τόσο ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δ. Δρβένης, όσο και ο Αντιπρόεδρος της ΑΝΕΒΟ Ν.Στόϊκος, η δημιουργία σταθερών και βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο Αντιπερειφερειάρχης Θεσσαλίας Γ. Καλτσογιάννης, ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ειδικών εισηγητών, οι οποίοι απάντησαν επίσης σε ερωτήματα και απορίες των συμμετεχόντων.

Η Πράξη ενισχύει συγκεκριμένα τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στους παρακάτω τομείς:

  • Τουρισμός – Πολιτισμός – Αθλητισμός
  • Συνοδοί πόλης, οδηγοί βουνού – εμψυχωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων και τουριστικών δραστηριοτήτων
  • Παραγωγή και προώθηση τουριστικών αναμνηστικών, χειροτεχνημάτων και κοσμημάτων.
  • Καλλιτεχνική εκπαίδευση και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  • Προγράμματα μαζικού αθλητισμού και αθλητικών ενδιαφερόντων.
  • Ηλεκτρονική δικτύωση και προβολή τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων. Ενημέρωση, προώθηση, επικοινωνία.
  • Πρωτογενής Παραγωγή
  • Παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων από νέους αγρότες.
  • Θερμοκήπια – διχτυοκήπια.
  • Παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής όπως η βρώσιμη ελιά Πηλίου και τα παράγωγά της, το μήλο, το κάστανο, το αμπέλι και το κρασί, το λεμονάτο ροδάκινο, η γαρδένια και τα οξύφυλλα φυτά, κλπ
  • Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και βότανα, πχ θυμάρι, δενδρολίβανο, μέντα, λεβάντα, ρίγανη κλπ.
  • Παραγωγή προϊόντων ποιότητας με σεβασμό στο περιβάλλον και στροφή σε συστήματα ολοκληρωμένης και βιολογικής παραγωγής
  • Κτηνοτροφία: Στροφή σε βιολογικά προϊόντα, οργανωτική ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού συστήματος και εκπροσώπηση των τοπικών προϊόντων στα καταστήματα της περιοχής.
  • Ανάπτυξη του αγροτουρισμού με καινοτομικά σχέδια που μπορούν να δώσουν μια άλλη προοπτική στον αγρότη και στον αγροτικό χώρο.
  • Σαλιγκαροτροφία ανοικτού και κλειστού τύπου (Για μεγάλες επενδύσεις σαλιγκαροτροφίας είναι εφικτή η χρηματοδότηση από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο).

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά αύριο Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου (από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι) στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Βόλου, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων και αναλυτικές πληροφορίες, τηλ. 24210 28251-2, φαξ 2421028255 και ηλ. ταχυδρομείο secretariat@anevo.gr και την ιστοσελίδα του έργου www.topsa.anevo.gr.

Να σημειωθεί , τέλος, ότι στο εταιρικό σχήμα της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤοπΣΑ Βόλου, με συντονιστή την Αναπτυξιακή εταιρεία Βόλου (ANEBO) Α.Ε., συμμετέχουν ο Δήμος Βόλου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, ο Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ) Δήμου Βόλου, ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η πράξη χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με συνολική δαπάνη ποσού 282.200,00 €.

Πηγή: trikalanews.gr