Όλα όσα έγιναν στο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία,


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Περισσότερα από 200 μέλη κοινωνικών και αλληλέγγυων εγχειρημάτων, δικτυώσεων, οργάνων λήψης αποφάσεων, αλλά και ακτιβιστές και ερευνητές συναντήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις 9 Νοεμβρίου για να μετάσχουν στο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, που διοργάνωσε η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL).

«Για την GUE/NGL η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι μια στρατηγικής σημασίας υπόθεση, γιατί επιτρέπει να οικοδομηθεί μια κοινωνική και οικονομική εναλλακτική λύση στην ακραία φιλελεύθερη Ευρώπη. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι αυτή η άλλη οικονομία, η άλλη κοινωνία, η άλλη Ευρώπη είναι δυνατή. Για να επιτύχουμε σ’ αυτό το σχέδιο της Κ.ΑΛ.Ο., που δεν είναι μόνο σχέδιο επιβίωσης αλλά και όραμα για έναν άλλο τρόπο ζωής, περιμένουμε να ακούσουμε τον προβληματισμό, τις σκέψεις, τις προτάσεις σας κι εμείς θα φροντίσουμε να τις εντάξουμε στα σχετικά νομοθετικά κείμενα που θα έρθουν στο Ευρωκοινοβούλιο».

Συντάκτης: Χριστίνα Πάντζου —-  https://www.efsyn.gr

Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή -περισσότεροι από 20 εκπρόσωποι φορέων Κ.ΑΛ.Ο., ανάμεσά τους και «Εφ.Συν.»- η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, που μαζί με τους συναδέλφους της τής GUE/NGL, τη Γαλλίδα Μαρί Κριστίν Βεργκιά, τον Γερμανό Χέλμουτ Σολτς και τον Ισπανό Χαβιέρ Μπενίτο Σιλουάγα φιλοξένησαν το Φόρουμ.

Πεισμένη ότι αυτή η εναλλακτική λύση δεν μπορεί παρά να οικοδομηθεί από τα κάτω και σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό φορέων και δικτυώσεων της Κ.ΑΛ.Ο., στη διοργάνωση συνεργάστηκαν το Ripess (Διηπειρωτικό Δίκτυο για την Προώθηση της Κ.ΑΛ.Ο.), η Κοινωνική Οικονομία Ευρώπης, οι Συνεταιρισμοί Ευρώπης, το Ensie (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρήσεων Κοινωνικής Ενταξης), η Cecop-Cicopa (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες), η Κοινωνική Πλατφόρμα, η Febea (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών) και το Reves (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων και Περιφερειών για την Κοινωνική Οικονομία).

Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από καίριες πλευρές που απασχολούν τους φορείς της Κ.ΑΛ.Ο..

Σε τρεις συνεδριάσεις εξετάστηκαν «Η κατάσταση και οι εξελίξεις της Κ.ΑΛ.Ο. στην Ευρώπη», η δυναμική της «Νεολαίας στην Κ.ΑΛ.Ο.: συγκεκριμένες εμπειρίες/εκπαίδευση και κατάρτιση» και η συμβολή της «Κ.ΑΛ.Ο. στην κοινωνική και περιφερειακή συνοχή».

Παράλληλα τέσσερα εργαστήρια με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο κατέγραψαν εμπειρίες και προτάσεις σε θέματα όπως:

Πολλές εξελίξεις, λίγες απαντήσεις

Από το 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ τον Γενάρη του 2016 έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα, όπως η Διακήρυξη της Μπρατισλάβας για την Κοινωνική Οικονομία ή οι συστάσεις της έκθεσης «Η πρόοδος των κοινωνικών επιχειρήσεων και της κοινωνικής οικονομίας»(¹) της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα (GECES), ανάμεσά τους μέτρα για αύξηση της ορατότητας και συνεισφοράς του τομέα, ενίσχυση και παρακολούθηση της τήρησης του νομικού πλαισίου ή διευκολύνσεις για τη διάθεση χρηματοδοτικών πόρων.

Φέτος τον Μάιο συνομολογήθηκε από 9 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η Διακήρυξη της Μαδρίτης για την Κοινωνική Οικονομία που καλεί την Κομισιόν να προχωρήσει σε Σχέδιο Δράσης με κατάλληλη χρηματοδότηση.

Το αίτημα συζητήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 5 Οκτωβρίου.

Με ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον αναμένεται τον Δεκέμβριο το σχέδιο έκθεσης για έναν Καταστατικό Χάρτη για τις κοινωνικές και αλληλέγγυες επιχειρήσεις που θα εισηγηθεί ο Τσέχος ευρωβουλευτής της GUE/NGL Γίρι Μαστάλκα(²).

«Ωστόσο, η Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι μπάλωμα των κενών του συστήματος, όπως κάποιοι στην Ε.Ε. θα ήθελαν, αλλά ένα άλλο μοντέλο, και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε. Για παράδειγμα, οι επίτροποι Γιούροβα και Κατάνεν θεωρούν ότι μοντέλο μπορεί να είναι οι start up. Ως μέλος της GUE/NGL έχω επιφυλάξεις για το πώς προχωρούν κάποια πράγματα», δήλωσε η κ. Βεργκιά παραθέτοντας μερικές από τις πολλές ανησυχίες όσων θεωρούν την Κ.ΑΛ.Ο. δύναμη μετασχηματισμού των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων.

Οπως ότι καλλιεργείται σύγχυση σχετικά με τον ρόλο της τον οποίο προσπαθούν να περιορίσουν είτε στην κοινωνική επιχειρηματικότητα είτε στη φιλανθρωπία.

Οτι διαιωνίζεται ο πειρασμός να την ανάγουν σε επίπεδο μικρής ή πολύ μικρής κλίμακας υποβαθμίζοντας τη συνεισφορά της.

Οτι σπανίζει η δημόσια χρηματοδότηση και στρέφουν τους φορείς της να αντλούν ιδιωτικά κεφάλαια με δυσμενείς όρους ενώ αυτό που απαιτείται είναι πρόσβαση σε κατάλληλες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και εγγυήσεις.

Ή ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις επιχειρούν ένα «κοινωνικό ξέπλυμα» της εικόνας τους στην κολυμβήθρα της Κ.ΑΛ.Ο., και από αυτή την άποψη πολλά ερωτήματα εγείρονται και πολλές διευκρινίσεις απαιτούνται σχετικά με τα Ομόλογα Κοινωνικού Αντίκτυπου.

«Εξελίξεις έχουν υπάρξει αλλά δεν είναι επαρκείς. Ο καπιταλιστικός κόσμος συνεχίζει να καλπάζει σαν οδοστρωτήρας. Μιλάμε για ανάκαμψη, αλλά υπάρχουν 114 εκατ. Ευρωπαίοι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Και ναι μεν η Κ.ΑΛ.Ο. έχει δείξει αντοχή, αλλά δεν αναπτύσσεται. Οι δημόσιες πολιτικές, όπως οι περικοπές, την πλήττουν σοβαρά και αυτό έχει αντίκτυπο στην ανυπαρξία σχεδόν χρηματοδότησης και στην αποδυνάμωσή της», τόνισε ο Αλέν Κοέρ, μέλος Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).

«Δεν φτάνει πια η αντοχή, πρέπει να έχουμε καινοτόμα σχέδια για να γίνει η μετάβαση σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι δεν θα κρίνονται από το επίπεδο του επιδόματος απελπισίας που παίρνουν. Χρειάζoνται κανονιστικές ρυθμίσεις, ένα Σχέδιο Δράσης για μια κοινωνία της Κ.ΑΛ.Ο. με κοινωνική δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, αλληλεγγύη».

PDF iconCECOP EFSSE 2017- Employment/workers.pdf

PDF iconCECOP EFSSE 2017- Cohesion policy/ Inequality.pdf

PDF iconCECOP EFSSE 2017- Public policies.pdf

PDF iconCECOP EFSSE 2017- Migrants/Refugees.pdf

PDF iconCECOP EFSSE 2017- Young.pdf

ec.europa.eu/growth/social-enterprises-and-social-economy
(²) europarl.europa.eu/legislative-train