Όταν Βάζουμε τα Χέρια μας και Βγάζουμε τα Μάτια μας


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν φαινόμενα που θα αμαυρώνουν κάθε καλή προσπάθεια σε κάθε οικονομική η άλλη δραστηριότητα στην άμοιρη αυτή χώρα.

Δεν είναι πολλά χρόνια πριν που με άστοχες κινήσεις ορισμένων κακοχαρακτηρίστηκε το κίνημα των ΚοινΣΕπ είτε με απευθείας αναθέσεις εκτός κάθε ορίου και λογικής είτε μέσω άλλων άστοχων πράξεων από δήθεν ευαισθητοποιημένους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες.

Αρχές Απριλίου 2014 ήταν όταν το άτυπο συντονιστικό όργανο των ΚοινΣΕπ που είχε εξουσιοδοτηθεί από τον Αύγουστο του 2013 από 60 και πλέον ΚοινΣΕπ σε σύνολο τότε 100 επιχειρήσεων βρέθηκε στο γραφείο του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για να συζητήσει μαζί του πρόσφατα γεγονότα που είχαν απασχολήσει την κοινωνία μας τότε.

Εκεί μας έγινε αναφορά για διάφορα περίεργα που είχαν συμβεί σε αναθέσεις και συμβάσεις όπως για παράδειγμα ο προεδρεύων δημοτικού συμβουλίου που υπέγραφε την σύμβαση απευθείας ανάθεσης σε ΚοινΣΕπ είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο με τον πρόεδρο της ΚοινΣΕπ που ανέλαβε το έργο.

Ένας δήμος της βόρειας Αττικής είχε κάνει απευθείας ανάθεση σε ΚοινΣΕπ για την λειτουργία των παιδικών σταθμών ύψους 750.000 περίπου ευρώ. Και άλλα περίεργα σε αναθέσεις η διαγωνισμούς.

Δεν είναι πολύς ο καιρός (Σεπτέμβρης 2014) που μας είχε πιάσει στο στόμα της εφημερίδα της αριστεράς και μας κατηγορούσε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με πηχυαίους τίτλους ως Προσφέρουν «μαύρη» εργασία … με το νόμο! Αποκαλυπτικό το παράδειγμα που παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης» Ακόμα και ως μέσο για την παροχή ανασφάλιστης («μαύρης») εργασίας σε κάθε είδους εργοδότες μπορούν να λειτουργήσουν οι αποκαλούμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και μάλιστα με τη βούλα του νόμου! Αυτό επιβεβαιώνει η επιστολή του προέδρου μιας ΚοινΣΕπ, την οποία αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

πατήστε την εικόνα για άνοιγμα του θέματος

Βέβαια εδώ να επισημάνουμε ότι δεν είδαμε ποτέ ολόκληρη της επιστολή που επικαλείται η εφημερίδα και να έχουμε πλήρη άποψη των αναφερομένων.

Και δυστυχώς με τον νέο νόμο 4430/2016 και την νομιμοποίηση της εθελοντικής εργασίας μη μελών δεν είναι μακριά η στιγμή που θα έχουμε δυστυχώς τα ιδία καθώς δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο του εθελοντισμού στην Ελλάδα και δεν νοείται εθελοντισμός από μη μελή σε επιχειρήσεις καθώς οι ΚοινΣΕπ είναι επιχειρήσεις και δεν είναι σωματεία σύλλογοι η ΜΚΟ και καθώς δεν το επιτρέπει η εργατική νομοθεσία και δεν είναι μακριά η ώρα που  θα πέσουν πρόστιμα από το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας.

Κατά το πέρασμα του χρόνου και άλλα περίεργα γεγονότα έχουν συμβεί δυστυχώς από διάφορους αλεξιπτωτιστές στην Κοινωνική Οικονομία με τελευταίο τελείως έξω από κάθε λογική στην ανάθεση έργου σε ΚοινΣΕπ στον δήμο Αθηναίων όπου πρόεδρος είναι πρώην Ευρωβουλευτής ύψους 1.560.000 ευρώ συν ΦΠΑ για την περίθαλψη μεταναστών, το ενδιαφέρον σε αυτή την ανάθεση είναι ότι ο διευθυντής της αναπτυξιακής του δήμου απουσίαζε κατά την διάρκεια της συζήτησης για την απευθείας ανάθεση και ας βγάλει όποιος θέλει τα συμπεράσματα του.

Άλλο περιστατικό της τελευταίας εβδομάδας είναι η περίεργη ανάθεση σε ΜΚΟ που διαχειρίζεται συνεργατικό χώρο μέρος διεθνούς δικτύου της αγοράς μιας συνοικίας των Αθηνών με αδιαφανείς όρους από την Δημοτική Αρχή μη λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση αυτοδιαχείρισης που επικρατούσε μέχρι τότε στον χώρο και την άμεση παρέμβαση της Περιφερειάρχη και την ακύρωση της ανάθεσης.

Από την μια γραφούμε και υπογράφουμε Κώδικα Δεοντολογίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων απλά για τα μάτια και από την άλλη με αμφιβόλου ηθικής και νομιμότητας αναθέσεις καταστρέφουμε κάθε έννοια ευπρέπειας.

Εδώ θα πρέπει για την καλή και σωστή λειτουργία του θεσμού της Κοινωνικής Οικονομίας και της ανάπτυξης να γίνει απομόνωση και στιγματισμός τέτοιων φαινομένων που αμαυρώνουν κάθε καλή προσπάθεια μέσα στην κοινωνία.

Θα πρέπει να μάθουν όλοι οι δήθεν Κοινωνικοί Επιχειρηματίες ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για γκρίζα παιχνίδια και έκνομες καταστάσεις που αμαυρώνουν καλές προσπάθειες συνεργατικών εγχειρημάτων.

…. Συνεχίζεται