Subscribe: FaceBook Twitter

ΔΙΚΤΥΟ - Κοιν.Σ.Επ. | Η Μοναδική ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοιν. Συν. Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας - από τον Δεκέμβρη του 2012 σας βοηθούμε στα πρώτα σας βήματα και όποτε μας χρειάζεστε! Με την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων και εθελοντών για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα | Επικοινωνία


imagesΑν παρακολουθείς την αρθρογραφία μου, θα γνωρίζεις καλά τον τρόπο που προσεγγίζω την επιχειρηματική δραστηριότητα: πιστεύω ότι όλα συνδέονται. Από την κουλτούρα της επιχείρησης, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, έως τον οικονομικό κύκλο, την στρατηγική της και την επιλογή των καναλιών επικοινωνίας που θα χρησιμοποιήσει.

Μελετώντας λοιπόν πολλά χρόνια για την επιχειρηματικότητα και έχοντας ήδη συνεργαστεί με δεκάδες επιχειρήσεις και case studies, έχω καταλήξει σε 10 αρχές που οφείλουν να γνωρίζουν αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν ένα επιχείρηση που θα έχει τα εχέγγυα να εξελιχθεί και να πετύχει. Αυτές είναι:

Αρχή 1η: Να έχεις Επιχειρηματική Αυτογνωσία
Ποια είναι η επιχείρηση μου; Ποια τα χαρακτηριστικά της; Τι αξία προσφέρει; Τι έχει ξεχωριστό; Τι μετράει; Τι μπορεί να διεκδικήσει; Πόσο καλή είναι; κ.τλ.
Ερωτήσεις που σε βοηθούν να προσδιορίσεις ποιος είσαι και πού ακριβώς βρίσκεσαι αξιοποιώντας την διαφορετικότητα σου. Αυτό είναι το επιχειρηματικό γνώθι σ’εαυτόν!

Αρχή 2η: Να είσαι αυθεντικός
Σε συνέχεια της επιχειρηματικής αυτογνωσίας, αυτό που έχει σημασία, αυτό που πραγματικά μετράει και αυτό που τελικά κεφαλαιοποιείται είναι το εξής: αυτό που προσφέρεις στο κοινό να είναι ισότιμο με αυτό που του έχεις υποσχεθεί. Με λίγα απλά λόγια, τίποτα δεν κεφαλαιοποιείται περισσότερο από την αυθεντικότητα: να υπάρχει δηλαδή αυτό που λέω, στην αγορά.

Αρχή 3η: Να έχεις το δαιμόνιο του “Επιθεωρητή Κλουζό”
Μελέτησε πολύ την αγορά σου. Ψάξε την πολύ. Αναζήτησε την αλήθεια σου μέσα από την διαφορετικότητα της αξίας που προσφέρεις στην αγορά. Αξιοποίησε τα στοιχεία που βρίσκεις και τα τυχόν κενά της αγοράς ώστε να κάνεις το σωστό positioning. Αυτό μετράει πολύ. Και έπειτα, εφόσον ερευνήσεις ( και συνεχίσεις να ερευνάς), στηρίξου στα στοιχεία που βρίσκεις και προχώρα. Το “κουτουρού” δεν σου αποδίδει τίποτα.

Αρχή 4η: Να έχεις σοφία στις επιλογές σου
i. Αγορά: Εφόσον μελετήσεις την αγορά σου, διάλεξε σοφά πώς θα τοποθετηθείς σε αυτήν. Που το πάω; Που χωράω; Τι συμβαίνει σε εκείνο το σημείο, τι κενό υπάρχει; Έχει νόημα (οικονομικό και μη); Το χρειάζεται το κοινό αυτό που θέλω να προσφέρω; Στην τελική υπάρχει ανάγκη; Διαλέγοντας σοφά την αγορά που θα κινηθείς, αρχίζεις να γνωρίζεις και τους κανόνες αυτής της αγοράς.
ii. Κανάλι επικοινωνίας με την αγορά: Διάλεξε με προσοχή το μέσο επικοινωνίας που θα επιλέξεις να επικοινωνήσεις με την αγορά. Πλέον με την ηλεκτρονική αγορά και με την πληθώρα εργαλείων επικοινωνίας, καλείσαι να επιλέξεις με σοφία τον δρόμο και το μέσο που θα ακολουθήσεις για να δημιουργήσεις κάτι αξιόπιστο.

Αρχή 5η: Να μάθεις να δημιουργείς με έξυπνο τρόπο την στρατηγική σου
Δεν μιλώ για business plan. Τις περισσότερες φορές, τα business plans είναι άχρηστα ( εκτός και αν το χρειαζόμαστε για συγκεκριμένο σκοπό πχ να προσελκύσουμε επενδυτές ή συνεταίρους, να διεκδικήσουμε μια επιχορήγηση ή ένα δάνειο). Αυτό που χρειάζεται ένας επιχειρηματίας είναι να γνωρίζει πώς να βάζεις σε σειρά τις σκέψεις και τις κινήσεις τους, να μπορεί να καταγράφει τα βήματα που οφείλει να ακολουθήσει για να πετύχει το ποθούμενο.

Αρχή 6η: Να είσαι σωστός με την νομοθεσία
Όταν ξεκινάς μια επιχείρηση ή θέλεις να κάνεις κάτι για να την επαναπροσδιορίσεις, οφείλεις να τηρείς τους νόμους και τις αρχές του Κράτους και να μην ψάχνεις τα shortcuts, πιθανόν μεθόδων που μπορεί να σε αποβούν. Μίλησε με τους ανθρώπους που γνωρίζουν για να σε καθοδηγήσουν ώστε να κερδίσεις χρόνο και χρήματα και πάνω από όλα να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου.

Αρχή 7η: Να έχεις πλήρη επίγνωση των οικονομικών σου δεδομένων
Μέχρι που φτάνει το πάπλωμα; Πόσα χρήματα χρειάζομαι; Μπορώ;
Το think big είναι εξαιρετικό μότο. Αλλά προσθέτω και το think smart. Μέσα στο πλαίσιο του think smart, βρίσκεται και ο ρεαλισμός που οφείλουμε να έχουμε σχετικά με το budget μας. Στην σημερινή εποχή Cash is king.

Αρχή 8η: H επιχειρηματικότητα είναι full time job
Φιλική συμβουλή: πολλοί λένε “κάνε το χόμπυ σου, δουλειά”. Εν μέρει, συμφωνώ. Μας κάνει καλό να ασχολούμαστε με κάτι που μας ευχαριστεί. Όμως το χόμπυ το κάνουμε στον ελεύθερο μας χρόνο. Για λίγο δηλαδή. Το να δημιουργήσεις μια επιχείρηση, δεν μπαίνει στα χρονικά πλαίσια ενός χόμπυ αλλά και στις απαιτήσεις που έχει μια σύγχρονη επιχείρηση και εν μέρει περιγράφω επιγραμματικά παραπάνω.

Αρχή 9η: Ο χρόνος είναι χρήμα
Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Οφείλεις να τον αξιοποιήσεις σοφά και να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις στο σωστό timing.

Αρχή 10η: Να έχεις την δύναμη να μοιράζεσαι
Βάζω αυτήν την αρχή, όχι τυχαία, στο τέλος, ώστε να κλείσω με αυτό και να δώσω ιδιαίτερη έμφαση. Το One man show δεν μας πάει και πολύ μακριά. Έχω γνωρίσει, εξαιρετικά ταλαντούχους και ευφυείς ανθρώπους, που το εμπόδιο στην επιτυχία τους ήταν ότι δεν μπορούσαν να μοιραστούν την πίττα γιατί φοβούνταν να εμπιστευθούν. Η συλλογική εργασία, η συνεργασία, αν μπει στα σωστά πλαίσια και με τις σωστές και δίκαιες συμφωνίες, μπορούν να αποφέρουν εκθετικά αποτελέσματα. Είναι καλό να κάνεις ένα καλό μείγμα συνεργατών ή συνεργειών, inhouse ή outsourcing για να μπορέσεις να συνδημιουργήσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος σου, αν δεν θέλεις να είσαι.

πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τα άρθρα μας με αυτή την ένδειξη (L)* είναι στα πλαίσια του Δια Βίου Μάθησης πρόγραμμα μας με χρήσιμα άρθρα για όλους τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, μια συλλογή χρήσιμων άρθρων από εξειδικευμένες σελίδες. Και όλα τα μαθήματα είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την κατηγορία https://goo.gl/j0nWfo 

loading...

Comments

comments

© 2016 ΔΙΚΤΥΟ – Κοιν.Σ.Επ. · Subscribe: RSS Twitter · WordPress Theme designed by Theme Junkie
Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. More Info | Close
Close

Subscribe to our mailing list

* indicates required


Η ενημερωτική πύλη KoinSEp.Org στο πλαίσιο ανάπτυξης της δράσης της στην στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα που πιστά υπηρετεί εδώ και πάνω από 3 χρόνια δημιουργεί στο κέντρο της Αθήνας μια Θερμοκοιτίδα ανάπτυξης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και σας καλεί να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον για ένταξη στην δομή αυτή συμπληρώνοντας την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΕΔΩ

imgimagesΕίναι σε πλήρη λειτουργία πλέον ο πρώτος και μοναδικός κατάλογος αφιερωμένος στην παρουσίαση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του νόμου 4019/11 και φιλοξενούμε πάνω από 200 ΚοινΣΕπ με τις δράσεις τους και τις πληροφορίες επικοινωνίας από όλη την Ελλάδα. Μέσα από το περιβάλλον αυτό μπορείτε να πλοηγηθείτε εύκολα και να βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε σε όλη την Ελλάδα, οι τρόποι αναζήτησης είναι πολλοί. Η δική σου ΚοινΣΕπ είναι μέσα; enter

images

Monthly Stats 2012 - 2016