Καταθεση Επερωτησης


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μόλις μου κοινοποιήθηκε η κατάθεση επερώτησης στην Βουλή  προς Υπουργό Οικονομικών και Υπουργό Εργασίας από τον Βουλευτή Ηρακλείου κο Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με την κατάργηση άρθρου του νόμου 4019/2011 Περι Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. (δείτε την εδώ)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Βουλευτής Ηρακλείου – ΠAΣΟΚ

Ηράκλειο 18-12-2012

Προς:

1) Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα
2) Υπουργό Εργασίας, Κοιν.Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση

Θέμα: ««Καταργείται» η κοινωνική επιχειρηματικότητα στα πρώτα της βήματα»

ΑξιότιμοικύριοιΥπουργοί,

Η κοινωνική οικονομία και η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί για την περίοδο της κρίσης ένα σημαντικό τομέα που μπορεί να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας ταυτόχρονα με τη συμβολή στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Οι ΚοινΣεπ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) που έχουν θεσμοθετηθεί με το ν.4019/11 απευθύνονται σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σε ανέργους και νέους που βρίσκουν κλειστές πόρτες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και σε κάθε δημιουργικό άνθρωπο που θέλει να δράσει συλλογικά χωρίς τον αυτοσκοπό του κέρδους.

Η κατάργηση του ιδιαίτερου τρόπου φορολόγησης με το ν/σ του ΥΠΟΙΚ που συζητείται την Τετάρτη στην επιτροπή κλείνει το δρόμο για την ανάπτυξη τέτοιων «επιχειρήσεων» από συνεργατικές ομάδες και παραβλέπει το μεγάλο πρόβλημα της ύφεσης και της ανεργίας.

Επιπλέον πολλά προγράμματα του ΕΠΑΝΑΔ έχουν σχεδιαστεί και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται με βάση το θεσμικό πλαίσιο των ΚοινΣΕΠ, όπως προβλέπεται στο ν. 4019/11 και τώρα ανατρέπονται ολοκληρωτικά.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό.

Έχουμε αποδεχθεί και σωστά ότι οι «εργαζόμενοι με μπλοκάκι δεν είναι επιχειρηματίες».

Οι εργαζόμενοι–μέλη στις ΚοινΣΕΠ είναι ουσιαστικά συλλογική μορφή εργαζομένων με μπλοκάκι.

Θεωρώ απαράδεκτη τη κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του ν. 4019/11 και πρέπει να επανεξεταστεί.

Σε κάθε περίπτωση ας αφήσουμε να γίνουν οι πρώτες δηλώσεις αποτελεσμάτων των ΚοινΣΕΠ προκειμένου να εκτιμηθεί αν υπάρχει πρόβλημα και ποιο.

Με εκτίμηση,
Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής Ν. Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.