(L) Ταμειακός προγραμματισμός: Επίκαιρος και επιτακτικός


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Είναι αρκετά συχνό, στην επιχειρηματική καθημερινότητα, να παρατηρείται το φαινόμενο της σύγχυσης των επιχειρηματικών όρων “έσοδο” και “εισροή” ή “είσπραξη”. Επίσης συγχέονται αρκετές φορές οι έννοιες “έξοδο” και “πληρωμή”. {πηγή}

Όμως, οι διαφορές των παραπάνω εννοιών δεν αφορούν μόνο τους γλωσσολόγους και φιλόλογους. Η ελλιπής κατανόησή τους οδηγεί σχεδόν πάντα σε δυσμενείς καταστάσεις και, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, έως και σε κλείσιμο εταιρειών. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το άρθρο μας με τους σωστούς ορισμούς.

Έσοδο

Έσοδο αποτελεί η πώληση προϊόντος ή υπηρεσίας, συνοδευόμενα με το παραστατικό που τα ακολουθεί.

Είσπραξη

Είσπραξη αποτελεί η εισροή του ποσού του εσόδου στο ταμείο της επιχείρησης.

Έξοδο

Έξοδο αποτελεί η αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών κάθε φύσεως, συνοδευόμενη από το παραστατικό που ακολουθεί την αντίστοιχη πράξη.

Πληρωμή

Πληρωμή αποτελεί η εκροή του ποσού της αγοράς από το ταμείο της επιχείρησης προς το ταμείο του πωλητή.

Τα κριτήρια του παρελθόντος

Οι επιχειρήσεις που χάθηκαν στην υπερδεκαετή κρίση που ταλάνισε τη χώρα μας δεν ήταν όσες δεν εμφάνιζαν έσοδα, αλλά αυτές που υστερούσαν σε εισπράξεις, ειδικά εάν αυτό συνδυάστηκε με αυξημένες υποχρεώσεις πληρωμών, χωρίς ευελιξία ρύθμισής τους.

Πιο συγκεκριμένα, η προ κρίσης εποχή εστίαζε σε διαφορετικά μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας. Το “ιερό δισκοπότηρο” για τα τραπεζικά ιδρύματα ήταν ο όσο το δυνατόν υψηλότερος κύκλος εργασιών που τους επέτρεπε να παρέχουν δανεισμό και κεφάλαια κίνησης. Ο δανεισμός αυτός με τη σειρά του διευκόλυνε κατά πολύ την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης.

Ο ταμειακός προγραμματισμός του σήμερα

Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Ο ταμειακός προγραμματισμός έχει πλέον αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και χρησιμοποιείται από συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων. Η στρατηγική στόχευση στις πραγματικές δυνατότητες μιας εταιρείας απεικονίζεται από τις ταμειακές ροές της, ή πιο απλά, από την κατάσταση του ταμείου της.

Αυτή μάλιστα είναι και η συχνότερη πλέον επιλογή των επιχειρηματιών που επιδιώκουν τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη και κερδοφορία της επιχείρησής τους.

Οφέλη του ταμειακού προγραμματισμού

Ο ταμειακός προγραμματισμός έχει 3 σημαντικά οφέλη:

Πραγματική γνώση

Η επιχείρηση έχει ρεαλιστική απεικόνιση της τρέχουσας κίνησης των ταμειακών ροών. Δεν λειτουργεί με υποθέσεις, δεν “πετάει στα σύννεφα”.

Έλεγχος ρευστότητας

Η γνώση των χρηματικών διαθεσίμων στο τέλος κάθε ημέρας οδηγεί στον έλεγχο της ρευστότητας. Αποφεύγεται το φαινόμενο των υπερβολών από άγνοια.

Έγκαιρος προγραμματισμός

Ο ορθός προϋπολογισμός των εισροών και εκροών επιτρέπει στη διοίκηση της επιχείρησης να διακρίνει έγκαιρα τις τυχόν ανάγκες επιπλέον χρηματοδότησης.

Εργαλεία ταμειακού προγραμματισμού

Μόλις μία επιχείρηση λάβει τη στρατηγική απόφαση για ταμειακή παρακολούθηση, πρέπει να συνεχίσει επενδύοντας στα σωστά εργαλεία ταμειακού προγραμματισμού. Το εργαλείο που θα επιλεγεί πρέπει να περιλαμβάνει την καταγραφή του συνόλου των ταμειακών ροών της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη την οργάνωσή της και το αντικείμενό της.

Follow up – πάντα απαραίτητο

Όμως, ένα εργαλείο ταμειακού προγραμματισμού, από τα πολλά και ιδιαίτερα επιτυχημένα που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν αρκεί. Το όφελος που δημιουργείται πρέπει να αξιοποιηθεί με διαρκή ενασχόληση και παρακολούθηση: το λεγόμενο “follow up”.

Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθούν τα εξής:

  • Ο έλεγχος της πορείας των επιχειρησιακών κινήσεων από την έναρξη της παρακολούθησης των ταμειακών ροών.
  • Η καλύτερη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων της επιχείρησης σε φορολογικό και λειτουργικό επίπεδο.
  • Η δυνατότητα βέλτιστων προτάσεων για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης, εάν και όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.