Αναμενόμενα Προγράμματα και Προσκλήσεις για Χρηματοδότηση από το Leader 2019


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Πράξεις ιδιωτικού χαρακτήρα που συμβάλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην εξυπηρέτηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, για την επίτευξη των στόχων της εγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής.

Με μόλις δύο προσκλήσεις να έχουν δημοσιευτεί για τις ιδιωτικές επενδύσεις, το Leader/CLLD αρχίζει από τις 7 Μαρτίου και σταδιακά να ξεμπλοκάρει. Εγκλωβισμένο σε ένα πολυδαίδαλο κανονιστικό πλαίσιο, ανάμεσα σε πολλούς φορείς εφαρμογής, και με τροποποιητικές πράξεις που ήρθαν να φέρουν νέες αλλαγές, ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα του ΠΑΑ 2014-2020, δεν έχει ακόμη αρχίσει να υλοποιείται.

Δείτε εδώ όλες τις προαναγγελίες

Στερεά Ελλάδα
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι προκηρύξεις αναμένονται τον επόμενο μήνα, αν και η μεγάλη καθυστέρηση έχει αποθαρρύνει τους δικαιούχους και φαίνεται να «εξανεμίζει» τις αρχικές προσδοκίες του προγράμματος. Τελευταίο χτύπημα στη δημοφιλία του LEADER αποτέλεσε η μεταβολή των ποσοστών ενίσχυσης, καθώς το πρόγραμμα σχεδιαζόταν από τις ΟΤΔ, με ποσοστά ενίσχυσης μέχρι 65%. Σύμφωνα με πρόσφατες οδηγίες, τα ποσοστά ενίσχυσης θα είναι αυτά του χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (κυρίως στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων). Η περιφέρεια ανήκει στον Στόχο 2 και το ποσοστό συμμετοχής στις ιδιωτικές επενδύσεις φτάνει στο 40%.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Τσιτσιρίγκο, διευθυντή του Οργανισμού Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, «το πρόγραμμα LEADER αποτέλεσε ιστορικά ένα μικρό, αλλά από τα πιο δημοφιλή προγράμματα στη χώρα. Σήμερα με τη μετατροπή των προγραμμάτων σε ‘‘ταμεία”, με την πολυπλοκότητα του θεσμικού πλαισίου και των κανονισμών της ΕΕ, που ‘‘επιβαρύνονται’’ επιπροσθέτως από την ελληνική διοίκηση, το πρόγραμμα απονευρώθηκε και έφτασε να αποτελεί μια ‘‘πολυτέλεια δυσβάσταχτη’’ σε σχέση με τους πόρους που διαθέτει»

Μακεδονία
Την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων ιδιωτικών έργων τοπικού προγράμματος Leader/CLLD δημοσίευσε η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής ΑΕ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους από τις 7 Μαρτίου έως τις 20 Μαΐου. Όπως αναφέρει η γενική διευθύντρια της ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ, οι δράσεις εφαρμόζονται σε όλη την περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος, που είναι το σύνολο του Νομού Χαλκιδικής (πλην της χερσονήσου του Άθωνα). Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, όπως σημειώνει, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, αλλά και τη μεταποίηση της βρώσιμης ελιάς.

Καθόλα έτοιμη και η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ-ΑΝΚΟ για την οριστική δημοσίευση (ίσως και σήμερα) της πρόσκλησης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, σύμφωνα με τη συντονίστρια του προγράμματος, Ζωή Γκερεχτέ, και στρέφεται στην 1η και στη 2η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Έως τις αρχές Μαρτίου αναμένεται και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ημαθίας να δημοσιεύσει την προκήρυξη του τοπικού προγράμματός της. Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου, Αθανάσιο Καραγιάννη, η βαρύτητα των επενδυτικών προτάσεων θα δοθεί στην αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία αποτελεί και τον βασικότερο οικονομικό πόρο της Ημαθίας.

Ανατολικής Μακεδονία – Θράκη
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η Αναπτυξιακή Δημοσυνεταιριστική Έβρος ΑΕ προκήρυξε την πρόσκληση, η οποία θα ανοίξει και αυτή στις 7 Μαρτίου. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στο ΠΣΚΕ θα πραγματοποιηθεί έως τις 3 Ιουνίου. Τον Μάρτιο θα προχωρήσει στην προκήρυξη η Αναπτυξιακή Καβάλας. «Είμαστε στο τελικό στάδιο συζήτησης και έγκρισης από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων», λέει ο διευθυντής Μιχάλης Σκορδάς. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο για τον αγροτικό τουρισμό, τη μεταποίηση – τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, καθώς και προϊόντων ζωικής παραγωγής. Επίσης, μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Θάσο για μικρής κλίμακας επενδύσεις, όπως μικρά συσκευαστήρια, μικρά τυροκομεία, βιοτεχνίες παραγωγής παραδοσιακών γλυκών.

Μέσα στον Μάρτη αναμένεται και η προκήρυξη της Αναπτυξιακής Ροδόπης για το πρόγραμμα των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, αναφέρει ο συντονιστής του προγράμματος Ροδόπης – Ξάνθης, γενικός διευθυντής της ΑΝΡΟ Στάθης Κεφαλίδης. «Το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο από τον Νομό Ξάνθης, σε ποσοστό 60-40, καθώς δεν είχε LEADER για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Θεσσαλία
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν προκηρυχθεί οι προσκλήσεις ιδιωτικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλία. Και οι τέσσερις Αναπτυξιακές, η ΑΕΝΟ Λάρισας, η ΚΕΝΑΚΑΠ στα Τρίκαλα, η Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου και η ΑΝΚΑ (Καρδίτσα) δηλώνουν έτοιμες να υποβάλουν ανά ομάδες τις προτάσεις τους για χρηματοδότηση κυρίως στο κομμάτι της μεταποίησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΑΝΚΑ, Π. Ντανοβασίλη, «στη Θεσσαλία υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, οι φάκελοι είναι σχεδόν έτοιμοι, πολλοί έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις και αναμένουν το πράσινο φως για την υποβολή των προτάσεών τους».

Πελοπόννησος
Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι την προκήρυξη από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, κυρίως για τους τομείς της μεταποίησης και του αγροτουρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Μαρία Μπούζιου, ακόμη δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης, καθώς βρίσκεται στη φάση της τελικής επεξεργασίας. Από την Αναπτυξιακή Βόρειας Πελοποννήσου, ο αρμόδιος για το πρόγραμμα Αντώνης Παπαδημητρίου εκτιμά ότι αυτό θα προκηρυχθεί μέσα στον Μάρτιο. «Ενδιαφέρον υπήρχε και θα υπάρχει, αλλά οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις από το υπουργείο έχουν ως αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσφορία για την καθυστέρηση από τους εν δυνάμει επενδυτές», σημειώνει. Στην Πελοπόννησο υπάρχει και η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, όπου το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά τον τουρισμό.

Δυτική Ελλάδα
Στο προσεχές χρονικό διάστημα οι αναπτυξιακές εταιρείες της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ιδιωτικά έργα στα Leader. Όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι των αναπτυξιακών, η προσέλευση για την υποβολή προτάσεων θα είναι μεγάλη σε μια περιφέρεια κατ’ εξοχήν αγροτική και τουριστική. Σύμφωνα με την «Αχαΐα Αναπτυξιακή», στα μέσα Απριλίου αναμένεται να βγει στον αέρα η προκήρυξη, ενώ στις προτεραιότητες της δράσης βρίσκεται η Αγροδιατροφή. Τόσο η Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΕ όσο και η Αιτωλική Αναπτυξιακή έχουν εστιάσει τις δράσεις του προγράμματος στην αγροδιατροφή και τη σύνδεσή της με τον τουρισμό.

Η Αναπτυξιακή Ολυμπίας αναμένεται στο επόμενο δεκαήμερο να προχωρήσει στην προδημοσίευση της προκήρυξης, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. Από την πλευρά της, η Αιτωλική Αναπτυξιακή αναμένεται να προχωρήσει στη δημοσίευση μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ήπειρος
Για την περίοδο του Πάσχα εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί η πρόσκληση από την Αναπτυξιακή Ηπείρου, παρά το γεγονός ότι ήδη από τις 21 Δεκεμβρίου είχε εξασφαλίσει τη δεύτερη πανελλαδικά έγκριση της πρόσκλησης των Έργων Ιδιωτικού Χαρακτήρα από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων. Ο λόγος είναι ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, με έγγραφό της, η διαχειριστική του ΥΠΑΑΤ απέστειλε προς τις Τοπικές Ομάδες Δράσης νέες οδηγίες σχετικά με την έκδοση των προσκλήσεων.

Σε διαδικασία επεξεργασίας της πρόσκλησης βρίσκεται αυτό το διάστημα η Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού. Όπως μας ενημερώνουν, η πρόσκληση αναμένεται το προσεχές τρίμηνο. Βασικές προτεραιότητες αποτελούν η μεταποίηση και ο τουρισμός, ενώ εξαιρείται η εστίαση.

Ιόνια Νησιά
Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να προκηρυχθεί η πρόσκληση από την Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων. Οι βασικές προτεραιότητες του τοπικού προγράμματος σε Κέρκυρα και Λευκάδα αφορούν τη μεταποίηση, το περιβάλλον και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, σε συνδυασμό με καινοτόμες δράσεις. Μετά και τις τελευταίες διορθώσεις, το Ιόνιο Δίκτυο ολοκλήρωσε την πρόσκληση, η οποία έχει προωθηθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προς έγκριση. Εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί σε τρεις με τέσσερις μήνες. Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα σε Κεφαλονιά και Ιθάκη είναι ιδιαίτερα μεγάλο, με προτεραιότητα στη σύνδεση της μεταποίησης με τον τουρισμό.

Κρήτη
Με δεδομένο ότι έπρεπε να γίνουν οι προσαρμογές με βάση τις νέες οδηγίες, η πρόσκληση από την Αναπτυξιακή Λασιθίου αναμένεται να προωθηθεί έως το τέλος της άλλης εβδομάδας στην περιφέρεια. «Εκτιμούμε ότι έως τα τέλη Μαρτίου η πρόσκληση θα δημοσιευτεί», αναφέρει ο Χαράλαμπος Αντωνακάκης. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη μεταποίηση (αρωματικά φυτά κ.ά.).

Για τον Μάρτιο αναμένεται η πρόσκληση από τον ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ, με το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών να είναι μεγάλο κυρίως για τον τομέα του τουρισμού εμπειρίας και τη μεταποίηση (μικρά οινοποιεία και τυροκομεία).

Αιγαίο
Ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο η επεξεργασία της πρόσκλησης από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου και εκτιμάται ότι σε δύο με τρεις μήνες θα δημοσιευτεί. Στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των τομέων ενδιαφέροντος της περιοχής και, εκτός από τον τουρισμό, έμφαση δίνεται στη μεταποίηση των τοπικών προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών.

Νωρίτερα, και προς τα τέλη Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί η πρόσκληση από την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου. Προτεραιότητα δίνεται στον τομέα της μεταποίησης, ενώ προωθείται ο τουρισμός μόνο στα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων.