Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Νέα μέτρα με επιπλέον περιορισμούς για ανεμβολίαστους, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία covid-19, που βρίσκεται σε έξαρση. «Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα», είπε, σημειώνοντας ότι «έχει υπερδιπλασιάσει τις ΜΕΘ που ανέρχονται σε 1.300».

Ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων που αυστηροποιούν το πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους. Όπως είπε, «οι περιορισμοί θα αφορούν στους ανεμβολίαστους, καθώς αυτοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο και πρέπει να υπάρχουν μέτρα για να τους προστατεύσουν».

Ειδικότερα:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) με δικό τους κόστος.
  • Η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, δημόσιο, λιανεμπόριο, μεικτούς χώρους διασκέδασης, κομμωτήρια, θα γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη pcr ή rapid τεστ.

Σχετική πρόβλεψη δεν υπάρχει για την πρόσβαση σε καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία και θρησκευτικούς χώρους.

Εντατικοποίηση ελέγχων

«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν», είπε ο κ. Πλεύρης, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρχει « καμία ανοχή σε όσους δέχονται ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους».

Επίσης, αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας. Οι τιμές των προστίμων: 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Αναστολή για τους ανεμβολίαστους γιατρούς

Ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε ότι «το μέτρο της αναστολής για τους γιατρούς θα παραμείνει, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», προσθέτοντας ότι «οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί δεν θα μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες στο σύστημα».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι, παρότι υπάρχει επιδημιολογική έξαρση, δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, σημειώνοντας ότι «το 73% ενηλίκων έχει εμβολιαστεί».

Υπογράμμισε δε ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί αντιμετωπίζουν 30 φορές λιγότερο κίνδυνο από βαριά νόσηση ή νόσηση που θα οδηγήσει σε κλίνες ΜΕΘ». Τόνισε μάλιστα ότι «πάνω από το 85% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

Νέα καμπάνια εμβολιασμού

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού, λέγοντας θα γίνει νέα καμπάνια με αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα και με τηλεοπτικά σποτ με επιστημονικά στοιχεία.

Αποκάλυψε επίσης ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους ενηλίκους άνω των 18 ετών που έχει περάσει εξάμηνο από την 2η δόση τους.

Απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τέλος, έκανε λόγο για προσαρμογή στα νέα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους: Από το Σάββατο θα υπάρξουν νέα μέτρα προσαρμογής, οριζόντια που θα αφορούν όλη την επικράτεια, ανέφερε.

Ζαούτης: Κύριο όπλο ο εμβολιασμός

Την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ανέλυσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος είναι 4.000 κρούσματα ανά ημέρα. Το 40% των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα είναι από την Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία. Το 25% των κρουσμάτων είναι στα παιδιά κάτω των 18 ετών. Όλα τα κρούσματα, στο 100%, είναι από την μετάλλαξη Δέλτα.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και κράτη με αντίστοιχους πληθυσμούς, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, είπε ο κ. Ζαούτης.

Σήμερα, όπως είπε, είχαμε 420.000 test και ο δείκτης θετικότητας είναι 1,6%. Νοσηλεύονται 2.832 πολίτες και 434 είναι διασωληνωμένοι. Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος νοσηλείας είναι 280 ανά ημέρα.

«Το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τι στιγμή είναι ο εμβολιασμός και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Πρόσθεσε ότι είναι ένα εμβόλιο αποτελεσματικό όσο αφορά τη σοβαρή νόσο και την απώλεια ζωής και δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κ. Ζαούτης έκλεισε την παρέμβασή του, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και γι’ αυτούς που έχει περάσει το 6μηνο από την δεύτερη δόση, να λάβουν την τρίτη δόση. {https://www.kathimerini.gr}