Με καλύτερους όρους και 65 εκατ. έρχεται η δεύτερη προκήρυξη για αγροτική μεταποίηση εντός των ημερών


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Οι όροι προκήρυξης του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Καινοτοµία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 65 εκατ. ευρώ πήραν υπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεώδορο Σκυλακάκη και μένει πλέον και η υπογραφή Γεωργαντά για να προχωρήσει η πρόσκληση μέχρι τα τέλη του μήνα.

Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις και θέλετε να υποβάλετε αίτημα στήριξης στείλτε μας το μήνυμα σας από την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου και ένας συνεργάτης μας θα έλθει άμεσα σε επαφή μαζί σας.

Πληροφορίες του Agronews αναφέρουν πως θα αλλάξει ο µηχανισµός των αιτήσεων, και δεν θα αξιολογούνται οι αιτήσεις κατά σειρά υποβολής αλλά να θα έχουν προτεραιότητα οι επενδύσεις µε υψηλότερο ποσοστό επένδυσης ίδιων κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, η περίοδος αιτήσεων θα εξαντλήσει το 2μηνο που θα τεθεί ως διορία, με την τελική ένταξη να γίνεται στο τέλος της διαδικασίας, σε αντίθεση με τον 1ο κύκλο που οι αιτήσεις έκλεισαν εντός 24ώρου. Υπενθυµίζεται πως αναφορικά µε την πρώτη προκήρυξη του έργου «Καινοτοµία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», µέχρι στιγμής έχει εγκριθεί το 78,82% των υποβληθέντων αιτήσεων µε το ποσό της εγκεκριµένης δηµόσιας δαπάνης να ανέρχεται σε 139.672.529,53 ευρώ και τον συνολικό προϋπολογισµό των επενδυτικών σχεδίων να ανέρχεται σε 274.138.052,50 ευρώ.

Αναλυτικότερα οι όροι του προγράμματος:

Το πρόγραµµα «Καινοτοµία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» θα έχει προϋπολογισµό 65 εκατ. ευρώ. H συγκεκριµένη παρέµβαση αφορά τη µεταποίηση και εµπορία προϊόντων των παρακάτω τοµέων: Κρέας – πουλερικά – κουνέλια, γάλα, αυγά, µελισσοκοµία, σηροτροφία, ζωοτροφές, δηµητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οίνος, οπωροκηπευτικά, άνθη, φαρµακευτικά και αρωµατικά φυτά, σπόροι και πολλαπλασιαστικό Υλικό και ξύδι.

Οι δράσεις που προβλέπονται στους ανωτέρω τοµείς αφορούν κυρίως ιδρύσεις, εκσυγχρονισµούς, επεκτάσεις, µετεγκαταστάσεις, µονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις µονάδων, µονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων. Καλύπτονται όλες οι δαπάνες όπως τα κτιριακά, ο µηχανολογικός εξοπλισµός, επενδύσεις σε ΑΠΕ, δαπάνες προώθησης, συµµετοχή σε εµπορικές εκθέσεις, logistics, οχήµατα για τη µεταφορά Α’ υλών και προϊόντων, εξοπλισµός εργαστηρίων, άυλες δαπάνες κ.α.

Δικαιούχοι Δικαίωµα συµµετοχής έχουν:

α) Οµάδες Παραγωγών (Οµ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, Αγροτικοί Συνεταιρισµοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις (ΑΕΣ)

β) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εµπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης α), οι οποίες εφαρµόζουν συµβολαιακή γεωργία υπό συγκεκριµένους όρους, προϋποθέσεις και περιορισµούς, γ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εµπορικού δικαίου εκτός αυτών της περίπτωσης α) πιο πάνω, οι οποίες εµφανίζουν βαθµό καθετοποίησης σε ποσοστό τουλάχιστον 40%, αξιοποιώντας ιδιοπαραγόµενα αγροτικά προϊόντα, µε συγκεκριµένες υποχρεώσεις.

Ποσοστά ενίσχυσης

  • Μικρές επιχειρήσεις: 55% σε όλες τις Περιφέρειες, εκτός από Νότιο Αιγαίο (50%) και Αττική (35-45%)
  • Μεσαίες επιχειρήσεις: 55% σε Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, ∆υτική Ελλάδα. Υπόλοιπες περιφέρειες 50% εκτός από Νότιο Αιγαίο (40%) και Αττική (25-35%).
  • Μεγάλες επιχειρήσεις: Μείον 10% ενίσχυση σε σχέση µε τις µεσαίες επιχειρήσεις.

Όρια προϋπολογισµού φακέλου

  • Μικροµεσαίες επιχειρήσεις: 500.000 ευρώ έως 7,5 εκατ. ευρώ.
  • Μεγάλες επιχειρήσεις: 2 εκατ. ευρώ έως 12,5 εκατ. ευρώ.
Αν είσαστε υπό σύσταση αναφέρετε το όνομα
πείτε μας μερικά λόγια για τον φορέα σας