Μια εικονική μαθητική επιχείρηση που έγινε ΚοινΣΕπ κι έδωσε επαγγελματική διέξοδο σε άτομα με αναπηρία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Όταν το 2014 το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (EEEEK) Αγίου Δημητρίου δήλωσε για πρώτη φορά συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» του Junior Achievement Greece, ίσως κανείς από τους μαθητές ή τους καθηγητές να μην φαντάζονταν πως αυτή θα ήταν η αφετηρία ενός πολύ όμορφου ταξιδιού που δεν θα είχε μόνο εκπαιδευτικό αλλά και …επιχειρηματικό χαρακτήρα αφού τα «3s School Synergy Snacks», τα μικρά γεύματα σχολικής συνέργειας που παρασκευάζουν, θα έβρισκαν τον δρόμο τους προς την αγορά.

Μέσα από το πρόγραμμα, οι Γιάννης Χατζηαργυρίου, Ελένη Αλμπέρτου, Μιχάλης Σιδέρης και Γιώργος Βραδής κατάφεραν να υπερκεράσουν τις όποιες δυσκολίες δημιουργεί η αναπηρία τους, να συνεργαστούν με πολύ κέφι και μεράκι με τους μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Νέας Ιωνίας και να δουν με πιο θετικό μάτι τη ζωή και τις δυνατότητές τους. Το πιο σημαντικό είναι πως μέσα απ’ αυτή την εμπειρία συνειδητοποίησαν πως η εικονική μαθητική επιχείρηση μπορεί να λάβει «σάρκα και οστά» και να τους προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση, ισότιμη ένταξη στην κοινωνία και τη μέγιστη δυνατή αυτονόμησή τους.

Πολύτιμους αρωγούς σ’ αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία της «3s School SynergyΜΙ Snacks», της πρώτης ΚοινΣΕΠ που δημιουργείται ως συνέχεια ομώνυμης (εικονικής) μαθητικής επιχείρησης, βρήκαν τα τέσσερα νέα παιδιά τους καθηγητές τους και εθελοντές που στήριξαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια. «Γνωρίζοντας ότι παρά τον σημαντικό ρόλο των Ειδικών Επαγγελματικών Σχολείων στη σύνδεση με την αγορά εργασίας, τα εργασιακά πλαίσια που απορροφούν αποφοίτους ΑμεΑ είναι περιορισμένα, αποκτήσαμε ένα εσωτερικό κίνητρο που μας ώθησε να πιστέψουμε στην ιδέα μας και να προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε σε πραγματικές συνθήκες της αγοράς» λένε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι συντονίστριες του προγράμματος των δύο σχολείων, Έφη Χρυσού και Ειρήνη Καϊμακάμη.

«Στη χώρα μας αλλά και διεθνώς οι νέοι με αναπηρία υπολείπονται από τους συνομήλικούς τους στην εύρεση εργασίας και ακόμη και αν καταφέρουν να βρουν μια δουλειά, είναι πολύ πιθανόν να αφορά ελαστικές σχέσεις εργασίας και να είναι υπο-αμειβόμενη. Ωστόσο, η σημασία της εργασίας είναι πολύπλευρη καθώς, εκτός από ανάγκη επιβίωσης και οικονομικής ανεξαρτησίας, προσφέρει στο άτομο μια αίσθηση ολοκλήρωσης, εσωτερικής ικανοποίησης, κοινωνικοποίηση και αυτοεκτίμηση. Αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία» τονίζουν οι δύο εκπαιδευτικοί.

Επισημαίνουν, δε, ότι η ΚοινΣΕπ 3S δίνει τη δυνατότητα στους νέους που συμμετέχουν να νιώθουν δημιουργικοί, περήφανοι για την επίτευξη των στόχων τους και χαρούμενοι που αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Επιπλέον τους προσφέρει την ικανοποίηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας προς έναν κοινό στόχο, την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά και έναν σημαντικό βαθμό αυτονομίας και αυτάρκειας, ενώ τους γεμίζει, παράλληλα, με θετική ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Από το σχολείο …στο ράφι

Αξίζει να σημειωθεί πως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεργασίας των δύο σχολείων «3s School Synergy Snacks»τιμήθηκε με το ασημένιο βραβείο στα «Education Business Awards 2017» στην κατηγορία Νεανική Επιχειρηματικότητα και με βάση τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» προέκυψε η ιδέα της ίδρυσης και λειτουργίας της ΚοινΣΕΠ, η οποία κατατέθηκε και παρουσιάστηκε από την Έφη Χρυσού και την Ειρήνη Καϊμακάμη στο διαγωνισμό Social Growth και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο. Η ιδέα κέρδισε επίσης το ασημένιο βραβείο στον φοιτητικό διαγωνισμό «Ideas for Sustainable Startups», που διοργάνωσε το MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το μεγαλύτερο «βραβείο», ωστόσο, θα έλεγε κανείς πως είναι το μήνυμα που πέρασε μέσα από τη συνεργασία των δύο σχολείων -ότι οι συνέργειες φέρνουν και τα καλύτερα αποτελέσματα- αλλά και τα τεράστια οφέλη που αποκόμισαν τα παιδιά μέσα από την κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, την πίστης στις δυνατότητές τους και στις ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη αλλά και την αποδοχής της διαφορετικότητας. Πάνω στα οφέλη αυτής της εμπειρίας στήθηκε, άλλωστε, και η ΚοινΣΕπ.

«Νιώθουμε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να ξεκινήσουμε τη δική μας επιχείρηση» λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι νεαροί επιχειρηματίες υπογραμμίζοντας την πολύ χρήσιμη εμπειρία που είχαν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. «Μέσα από το πρόγραμμα του JAG αποκτήσαμε πολλές εμπειρίες, νιώσαμε περισσότερο δυνατοί και αποφασισμένοι να κάνουμε την εικονική επιχείρηση πραγματική. Συμμετείχαμε με μεγάλη επιτυχία στις εμπορικές μαθητικές εκθέσεις ήρθαμε σε επαφή με επαγγελματίες, μαθητές άλλων σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε να κερδίσουμε το βραβείο Καλύτερου Περιπτέρου σε όλη την Ελλάδα!» τονίζουν με ενθουσιαμό.

Η ενεργειακή μπάρα σε συνταγή Μαμαλάκη και τα όνειρα για ένα παρασκευαστήριο…

Για αρχή, οι νέοι επιχειρηματίες παράγουν ένα σύγχρονο σνακ από αγνά υλικά της ελληνικής γης, μια «Ενεργειακή Μπάρα Ξηρών Καρπών», από αμύγδαλα, φιστίκια, ξηρά σύκα, ελιές, σουσάμι και μέλι με πρωτότυπη συνταγή του γνωστού σεφ Ηλία Μαμαλάκη, ειδικά σχεδιασμένη για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Η ΚοινΣΕπ είναι στα αρχικά στάδια λειτουργίας της, οι στόχοι της όμως είναι υψηλοί. «Ελπίζουμε ότι μελλοντικά θα αποτελέσει μια θερμοκοιτίδα για την ένταξη και απασχόληση όσο γίνεται περισσότερων αποφοίτων των Ειδικών Σχολείων» εξηγούν επισημαίνοντας ότι αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή καθετοποίηση της παραγωγής των προϊόντων, την εξεύρεση χρηματοδότησης για επέκταση των λειτουργιών, την αναζήτηση χορηγιών, την επέκταση του δικτύου συνεργατών και εθελοντών και «πάνω απ’ όλα την ευρεία αποδοχή της κοινωνίας».

Όπως λένε οι ίδιοι οι μαθητές, αυτό που θέλουν είναι να αποκτήσουν το δικό τους παρασκευαστήριο ώστε να μπορούν να φτιάχνουν μόνοι τους τα προϊόντα τους, ενώ δεν κρύβουν την ελπίδα τους, η επιχείρησή τους να είναι επιτυχημένη ώστε να μπορέσουν να εργαστούν στο πλάι τους ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι ειδικών σχολείων. «Το πρώτο μας προϊόν είναι εξαιρετικό και ελπίζουμε να αυξήσουμε αρκετά τις πωλήσεις μας» λένε και μας παροτρύνουν να το δοκιμάσουμε!

Σοφία Παπαδοπούλου