Ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η Φωτεινή Λάμαρη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2011 τιμήθηκε με το ελληνικό βραβείο στις βιοεπιστήμες της L’Oreal – Unesco «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη». Σήμερα μιλάει στο epixeiro.gr για τον Κόμβο Καινοτομίας Aroma Innovation Hub με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών στο οποίο εκτελεί ρόλο Διευθύντριας.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε το Aroma Innovation Hub;

Λόγω της δεκαπενταετούς ερευνητικής μου δραστηριότητας στο πεδίο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και έχοντας επαφή με καλλιεργητές και εταιρείες του χώρου, συχνά διαπίστωνα τις δυσκολίες στην μεταφορά της επιστημονικής έρευνας και γνώσης στην παραγωγή και τα προϊόντα. Το 2016 το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ανέλαβε την πρωτοβουλία για την  σύσταση κόμβων καινοτομίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας µέσω της διασύνδεσης των ερευνητικών/ακαδημαϊκών φορέων µε τους αντίστοιχους του παραγωγικού τομέα.

Υποβάλαμε την πρόταση με τους συνεργάτες, Αναπληρωτή Καθηγητή Απόστολο Βανταράκη και Επίκουρη Καθηγήτρια Σοφία Χατζηαντωνίου από το Πανεπιστήμιο Πατρών,  τον Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλειο Παπασωτηρόπουλο και την Επίκουρη Καθηγήτρια Ειρήνη Καραναστάση από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας, και εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε όλοι μας, τους κκ. Πέτρο και Κωστή Κριτσώνη από την LAV, την AromaFarms, τα Βιολογικά Αγροκτήματα της Οικογένειας Λαμπρόπουλου, την ποτοποιία Τεντούρα Κάστρο-Γ.Π. Χάχαλης, τις εταιρείες παραγωγής καλλυντικών και σαπώνων Παπουτσάνης και Think GAEA, την εταιρεία παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού CONTROLA, και τις βιομηχανίες HUMOFERT και VIORYL.

Μετά από θετική αξιολόγηση, ο κόμβος συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Έχουμε τη ενεργό συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή κ. Γεράσιμου Μεντζελόπουλου, την αμέριστη στήριξη του Προέδρου και του προσωπικού, των υπηρεσιών και των δομών του Επιστημονικού Πάρκου, ενώ από τον Μάϊο του 2017 στην ομάδα του HUB προστέθηκε η οικονομολόγος κ. Άρτεμις Τονικίδου ως innovation manager.

Τι το ξεχωριστό προσφέρει το Aroma Innovation Hub και ποιος  ο σκοπός του;;

Σκοπός μας είναι η εφαρμογή της καινοτομίας στην καλλιέργεια και στη μεταποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, προσδίδοντας αξία στους εμπλεκόμενους και δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης και για ολόκληρη την κοινωνία. Το Aroma Innovation Hub προσφέρει εκπαίδευση, πρόσβαση στην έρευνα, υποστήριξη και καθοδήγηση της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Είναι ο μοναδικός κόμβος καινοτομίας εστιασμένος στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που αγκαλιάζει τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση στον χώρο των τροφίμων και ποτών, των καλλυντικών, των φαρμακευτικών προϊόντων και της φυτοπροστασίας.

Ποια είναι ως τώρα η ανταπόκριση των ερευνητικών μονάδων, οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής και των φυτικών προϊόντων υγείας;

Έχουμε εισπράξει το έντονο ενδιαφέρον πολλών ερευνητικών μονάδων, φορέων, επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής και των φυτικών προϊόντων υγείας σε όλη την Ελλάδα και βλέπουμε ότι το πεδίο πλέον είναι ώριμο για την ανάπτυξη συνεργειών. Φιλοδοξούμε το Aroma Hub να είναι συνδετικός κρίκος και καταλύτης αυτών των διεργασιών.

Στην Ελλάδα, ευδοκιμούν περίπου 500-600 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κατατάσσοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις σε παγκόσμια κλίμακα ως προς το πλήθος τους. Όμως, παρά την τεράστια ποικιλία και ποσότητα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να τους προσδώσει προστιθέμενη αξία. Που πιστεύετε πως οφείλεται αυτό;

Τα αίτια είναι πολλά και εντοπίζονται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης προϊόντων. Το πλήθος των αρωματικών φυτών το οποίο αναφέρετε βρίσκεται στην φύση, αλλά μέχρι στιγμής πολύ λίγες ποικιλίες αυτών έχουν αναπτυχθεί ώστε οι καλλιεργητές να βρίσκουν τυποποιημένο και πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ώστε το προϊόν της καλλιέργειας να πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές και να είναι μοναδικό ελληνικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι εισάγουμε πολλαπλασιαστικό υλικό. Επιπροσθέτως, τίθεται θέμα έκτασης και οργάνωσης της παραγωγής. Συχνά ακολουθούνται λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές, οι παραγωγές είναι μικρές, πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των αγορών, και οι προσπάθειες διάθεσής τους είναι αποσπασματικές. Σημαντικό έλλειμμα εντοπίζεται και στην μεταποίηση των προϊόντων. Λείπει η προστιθέμενη αξία που προσδίδει η ενσωμάτωση της έρευνας και το σωστό branding.

Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αποτελεί πεδίο αναζήτησης και δραστηριοποίησης για πολλούς και κυρίως νέους ανθρώπους. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό;

Μέσα στα χρόνια της κρίσης συναντούμε πολλούς ανθρώπους που επενδύουν τα χρήματά τους, τον χρόνο τους και τα όνειρά τους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην επιχειρηματική δράση στον χώρο αυτό. Η στροφή αυτή δικαιολογείται κοιτώντας τα στοιχεία του συγκεκριμένου χώρου της αγοράς παγκοσμίως, τα οποία δείχνουν μία σημαντική δυναμική λόγω των πολλών εφαρμογών τους και της αναζήτησης για φυσικές και υγιεινές λύσεις και προϊόντα διατροφής και περιποίησης. Η χώρα μας έχει καλή παράδοση στον χώρο των τροφίμων και των φαρμάκων, καθώς είναι δυναμικοί και εύρωστοι κλάδοι με πολλές ιστορίες επιτυχίας. Αυτό σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, κάνει εύλογη αυτή τη στροφή.

Τι θέλετε να δείτε το Aroma Innovation Hub να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Σε πέντε χρόνια θα ήθελα ο κόμβος να είναι μία κυψέλη δημιουργικών ανθρώπων όλων των ειδικοτήτων, που δημιουργούν νέα προϊόντα και δίνουν καινοτόμες λύσεις σε θέματα της παραγωγής και μεταποίησης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Τα μέλη μας θέλουμε να βρουν νέες διεξόδους στις αγορές, να συνδράμουμε στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και τα εργαστήρια να μπορέσουν να κρατήσουν ή να διοχετεύσουν στα τμήματα ανάπτυξης και έρευνας των ελληνικών επιχειρήσεων τους νέους ερευνητές, τους οποίους εκπαιδεύουν με σημαντική επένδυση του ελληνικού κράτους και οι οποίοι στη συνέχεια φεύγουν στο εξωτερικό. – πηγή


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.