Ανήθικη Δημοσιογραφία: Η περίπτωση της Εφημερίδας των Συντακτών και η Στόχευση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τον τελευταίο καιρό, η δημοσιογραφία χαιρετίστηκε ως ο φύλακας της κοινωνίας, το προπύργιο της αλήθειας, που απαιτεί την εξουσία να λογοδοτεί. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που αυτό το ευγενές επάγγελμα παρεκκλίνει από την προβλεπόμενη πορεία του, υποκύπτοντας στον εντυπωσιασμό, την προκατάληψη και τις αβάσιμες κατηγορίες. Αυτό συμβαίνει με την Εφημερίδα των Συντακτών, της οποίας η πρόσφατη επίθεση σε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση αποτελεί παράδειγμα των χειρότερων πτυχών της ανεύθυνης αναφοράς.

Η στοχευόμενη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, η οποία λειτουργεί νόμιμα αδειοδοτημένο χώρο εκπαίδευσης για παιδιά, έχει υβριστεί άδικα από την Εφημερίδα των Συντακτών, κατηγορώντας την για παρανομία, επιβολή τελών και εκμετάλλευση. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει μια αφήγηση που ξετυλίγεται από μισές αλήθειες και παραποιήσεις, όλα σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν μια ατζέντα αντί να υποστηρίζουν τη δημοσιογραφική ακεραιότητα.

Πρώτα και κύρια, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η εν λόγω Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις από κρατικούς και αρμόδιους φορείς για τη λειτουργία της εκπαιδευτικής της εγκατάστασης. Αυτό υποδηλώνει δέσμευση για συμμόρφωση με νομικά πρότυπα και κανονισμούς, γεγονός που παραβλέπεται εύκολα από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Δείτε διάφορες θετικές αναρτήσεις από την Εφημερίδα!

Επιπλέον, η χρήση του δημοτικού χώρου εκ μέρους της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης δεν ήταν κάποιος λανθασμένος ελιγμός, αλλά αποτέλεσμα νομικών παραχωρήσεων και τήρησης της Δημοτικής νομοθεσίας. Ο εν λόγω χώρος βρισκόταν σε αχρηστία, επιβάρυνση για τους φορολογούμενους, μέχρι που το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής αποφάσισε να αναθέσει τη διαχείρισή του στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό προς όφελος της κοινότητας. Η απόφαση αυτή ελήφθη με διαφάνεια και σύμφωνα με τη δέουσα διαδικασία.

Οι κατηγορίες για επιβολή τελών και εκμετάλλευση δεν είναι μόνο αβάσιμες αλλά και βλάπτουν τη φήμη μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που είναι αφιερωμένη στην ευημερία και την εκπαίδευση των παιδιών. Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί, από τη φύση τους, δίνουν προτεραιότητα στον κοινωνικό αντίκτυπο έναντι του κέρδους, επανεπενδύοντας κάθε πλεόνασμα στα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες τους. Το να υποδηλώνει κανείς το αντίθετο δεν είναι μόνο ανειλικρινές, αλλά υπονομεύει επίσης την ανεκτίμητη συνεισφορά αυτών των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην κοινωνία.


Αυτο που μας προκαλεί εντύπωση είναι η αλλαγή στάσης της εν λόγω “Ενημερωτικής Εφημερίδας” στην αντιμετώπιση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και την Συμμετοχή που είχε σε κάθε έκθεση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων επί προηγουμένων αριστερών κυβερνήσεων και την επιθετική της συμπεριφορά όταν κάποτε ήταν ΄ένθερμος υποστηρικτής των Συνεταιριστικών Σχημάτων. Από την άλλη γιατί δεν επιτίθεται με το ίδιο μένος και στις άλλες Ιδιωτικές Δομές που παρέχουν Νόμιμες υπηρεσίες ΙΔΙΕΣ με την καταγγελλόμενη ΚοινΣΕπ ;


Αυτό που είναι ιδιαίτερα εξωφρενικό σχετικά με την κάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών είναι η έλλειψη ισορροπημένης αναφοράς. Πουθενά στα άρθρα τους δεν παρουσιάζουν την προοπτική της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ούτε παρέχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους. Αντίθετα, βασίζονται σε συγκλονιστικούς τίτλους και εμπρηστική γλώσσα για να προκαλέσουν οργή και διχασμό.


Με αγωνία αναζητούμε αναρτήσεις υπεράσπισης στην άδικη επίθεση που δέχεται η ανωτέρω ΚοινΣΕπ από τις Τοπικές Ενώσεις Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας αλλά με μεγάλη μας Θλίψη δεν έχουμε εντοπίσει ούτε μια σχετική Ανάρτηση!


Είναι επιτακτική ανάγκη για τους δημοσιογράφους να τηρούν τις αρχές της δικαιοσύνης, της ακρίβειας και της λογοδοσίας. Αποτυγχάνοντας να το πράξει, η Εφημερίδα των Συντακτών όχι μόνο βλάπτει τη φήμη μιας νόμιμης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης αλλά έχει επίσης προδώσει την εμπιστοσύνη των αναγνωστών της. Μια τέτοια ανεύθυνη δημοσιογραφία όχι μόνο βλάπτει τη στοχευμένη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση αλλά και διαβρώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στα μέσα ενημέρωσης στο σύνολό τους.

Συμπερασματικά, οι πρόσφατες επιθέσεις από την Εφημερίδα των Συντακτών σε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση είναι μια έντονη υπενθύμιση των κινδύνων του εντυπωσιασμού και της μεροληψίας στη δημοσιογραφία. Εναπόκειται στα μέσα ενημέρωσης να τηρούν την ηθική τους ευθύνη να αναφέρουν με ειλικρίνεια και δίκαιη αναφορά, μήπως γίνουν προμηθευτές παραπληροφόρησης και αδικίας. Ως καταναλωτές ειδήσεων, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να λογοδοτήσουν όσοι προδίδουν τις αρχές της υπεύθυνης δημοσιογραφίας.