Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Στις στοχευμένες πολιτικές για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) αναφέρθηκε εκτενώς η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή της Ανατολικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: Προκλήσεις και προοπτικές».
Όπως είπε η υπουργός Εργασίας, μετά τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου για τους φορείς ΚΑΛΟ, προχωράμε στη δημιουργία Κέντρων Στήριξης ΚΑΛΟ.
«Πρόκειται για δράση που υποστηρίζεται από τους ίδιους φορείς του χώρου. Τα Κέντρα θα υποστηρίξουν και θα καθοδηγήσουν τους πολίτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν μία επιχείρηση ΚΑΛΟ. Η πρόσκληση βγήκε τον Αύγουστο, έκλεισε, πριν από δεκαπέντε ημέρες και γίνεται έλεγχος των προτάσεων» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, ενώ συμπλήρωσε ότι το κάθε εγκεκριμένο σχήμα θα λάβει συνολική ενίσχυση 127.000 ευρώ για δαπάνες εξοπλισμού, μισθοδοσίας και λειτουργικά έξοδα, για 18 μήνες.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, τα Κέντρα θα ενημερώνουν τους πολίτες για το πώς μπορεί να στηθεί μία επιχείρηση ΚΑΛΟ, να εγγραφεί στο μητρώο και θα βοηθούν, στη συνεχεία, τις υπό διαμόρφωση επιχειρήσεις να συγκροτήσουν το επιχειρηματικό σχέδιό τους, ώστε να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές.
Παράλληλα, σημείωσε ότι τα Κέντρα θα υλοποιούν δράσεις προβολής και δημοσιότητας, ώστε να μεταλαμπαδεύεται η ιδέα της αυτή στον ευρύτερο πληθυσμό και σε δεύτερη φάση τα Κέντρα Στήριξης συνενώνονται, ώστε να διασυνδεθούν οι επιχειρήσεις μεταξύ τους και να καταστούν βασικός φορέας της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι, τον Δεκέμβριο, θα ενεργοποιηθεί η 1η δράση επιχορήγησης και υποστήριξης των υφιστάμενων φορέων ΚΑΛΟ, ενώ είπε ότι σχεδιάζεται ένα νέο πρόγραμμα επιχορήγησης αποκλειστικά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Το πρόγραμμα θα είναι συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ. Άρα, δεν μιλάμε για ένα κλασικό γενικό πρόγραμμα ανεργίας, αλλά για ένα απολύτως στοχευμένο πρόγραμμα στην ΚΑΛΟ, σχεδιασμένο στη βάση των αναγκών αυτών των επιχειρήσεων, με στόχο να ενισχυθούν με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Ξεχωριστός δε είναι ο προϋπολογισμός, ύψους 2 εκατ. ευρώ και ο σχεδιασμός για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στις επιχειρήσεις αυτές» σημείωσε η ίδια.
Επιπλέον, όπως ανέφερε, σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, «προχωράμε άμεσα σε μία ακόμη δράση διευκόλυνσης των επιχειρήσεων ΚΑΛΟ. Διαμορφώνουμε το πλαίσιο, ώστε να χορηγούνται εύκολα εγγυητικές επιστολές στις ΚΑΛΟ για τη συμμετοχή και εκτέλεση έργων σε διαγωνισμούς του δημοσίου», δήλωσε η υπουργός Εργασίας.
Αναλυτικά …..- Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. με ενίσχυση ύψους 127.000 για το κάθε ένα, για 18 μήνες. Τα Κέντρα θα στηρίζουν και θα παρέχουν υπηρεσίες σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση ΚΑΛΟ.
- Δράσεις χρηματοδότησης: τον Δεκέμβριο ενεργοποιείται η 1η δράση επιχορήγησης και υποστήριξης των υφιστάμενων φορέων Κ.ΑΛ.Ο., ύψους 27 εκατ. ευρώ. Ανάλογα με τον κύκλο εργασιών, οι επιχειρήσεις θα λάβουν από 25.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάλυψη λειτουργικών δαπανών, αγορά εξοπλισμού κλπ.
- Πρόγραμμα επιχορήγησης των υφιστάμενων Κ.ΑΛ.Ο. αποκλειστικά για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ. Για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες θα διατεθούν 2 εκατ. ευρώ επιπλέον.
- Συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να χορηγούνται εγγυητικές επιστολές στις Κ.ΑΛ.Ο. για τη συμμετοχή και εκτέλεση έργων σε διαγωνισμούς του Δημοσίου.
- Δημιουργία Ταμείου ΚΑΛΟ για χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων, με τη χορήγηση μικρο-πιστώσεων, μικρο-δανείων (micro-financing) για επενδυτικές δαπάνες και κεφάλαια κίνησης.
- Εθνικός Μηχανισμός για την αξιολόγηση και τη χάραξη πολιτικής σχετικά με την Κ.ΑΛ.Ο.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.