ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Χάρτης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Ανάγκες-Προκλήσεις-Μέλλον


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Στις 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το πρώτο μέρος της εκδήλωσης «Χάρτης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας: Ανάγκες-Προκλήσεις-Μέλλον». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα πρώτα ευρήματα της Έρευνας για τη Χαρτογράφηση του οικοσυστήματος και των αναγκών της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο. ). Η έρευνα εκπονήθηκε από την Social Enterprise UK (SEUK) την European Village (EV).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση βασικών σημείων και ευρημάτων της έρευνας, την οποία προλόγισε η διευθύντρια Συνεργασιών & Προγραμμάτων του British Council, Αναστασία Ανδρίτσου. Τα ευρήματα παρουσίασαν οι Nick Temple (SEUK) και ο Γιώργος Τσιτσιρίγκος (EV).

Ακολούθησε διεθνές πάνελ ομιλητών για το σχολιασμό των ευρημάτων και ανοικτός διάλογος με το κοινό. Στη συνέχεια, το κοινό είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μικρότερες ομάδες εργασίας που στόχο είχαν να τροφοδοτήσουν με σχόλια τη διαδικασία και τα ευρήματα της έρευνας αλλά και να αναφέρουν συγκεκριμένες προκλήσεις της Κ.ΑΛ.Ο. και τις λύσεις που προτείνουν. Οι ομάδες εργασίας ήταν τρεις και εστίασαν αντίστοιχα στις ακόλουθες θεματικές:

1. Προώθηση υπηρεσιών & εμπορική δραστηριότητα
2. Χρηματοδότηση & Οικονομική βιωσιμότητα
3. Ενδυνάμωση δεξιοτήτων & εκπαίδευση

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κάθε ομάδας εργασίας από εκπρόσωπό της. Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Έλενα Καλημέρη, Ειδική Σύμβουλος του Ειδικού Γραμματέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 133 άτομα, εκπρόσωποι φορέων Κ.ΑΛ.Ο. , ακαδημαϊκοί, διοικητικές αρχές και άλλοι φορείς που υποστηρίζουν με τις υπηρεσίες τους την ανάπτυξη του τομέα.

Μερικά από τα προβλήματα και τις προτάσεις της Ενημερωτικής πύλης μας όπως καταγράφηκαν είναι οι παρακάτω. (εδώ το πλήρες ηχητικό)

  • Ένα πρόβλημα του νόμου είναι ότι για να συμμετάσχει μια ΚΟΙΝΣΕΠ σε ένα πρόγραμμα, χρειάζεται τα μέλη της να έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Ωστόσο, σε μία ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης τα μέλη μπορεί να έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο.
  • Το 1 ‰ του τζίρου του χρηματιστηρίου και το 1 ‰ του τζίρου του ΟΠΑΠ να διατίθεται για την Κ.ΑΛ.Ο. στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης
  • Μέλη ΚΟΙΝΣΕΠ με βεβαρημένο ποινικό μητρώο να μπορούν να λάβουν δάνεια
  • Απλοποίηση διαδικασιών για τη δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού

κατεβάστε από εδώ το αρχείο για ανάγνωση