Ανταπόκριση από το Συνέδριο Κ.ΑΛ.Ο: Οι δομές αλληλεγγύης μπροστά στην κρίση και τις νέες συνθήκες


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τόσο η Αν. Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, όσο και οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων και των δομών που παρευρέθηκαν στην θεματική συζήτηση της Αλληλεγγύης για Όλους, έδωσαν νέο ραντεβού για τις 24 του Ιούνη ενώ τονίστηκε ότι σήμερα, το κίνημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις σε ότι αφορά την ανάπτυξη βιώσιμων συνεργατικών εγχειρημάτων αλληλεγγύης μέσα από τη συμμετοχή και αξιοποίηση πόρων στα πλαίσια των δυνατοτήτων των νέων θεσμικών πλαισίων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η θεματική συζήτηση «Οι δομές αλληλεγγύης μπροστά στην κρίση, στις νέες συνθήκες και την πρόκληση της Κ.ΑΛ.Ο», το πρωί της Κυριακής (11/6), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «4oυ Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας – Universse 2017», στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Για την «Αλληλεγγύη για Όλους» και τη συμβολή της στην ανάπτυξη των δικτύων αλληλεγγύης, μίλησε ο Κώστας Βενιώτης, ενώ o Κώστας Ψιούρης, μέλος του Συντονιστικού “Χωρίς Μεσάζοντες” της Αττικής, για τις Αλληλέγγυες αγορές “Χωρίς Μεσάζοντες”, το καταναλωτικό Κίνημα και τη νομοθεσία. O Χρήστος Προβέζης που συντόνιζε την συζήτηση έδωσε στη συνέχεια το λόγο στο Φίλιππο Πολατσίδη από τους “Περβολάρηδες” της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην Αλληλεγγύη και τον Συνεργατισμό ως βασικές αρχές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ενώ η Μίκα Θεοτοκάτου από τη “Δικαιόπολη” μίλησε για τις κοινωνικές κουζίνες και το ρόλο τους στα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα παρουσιάστηκε από τον Γρηγόρη Ιορδανίδη, η διαδικτυακή πλατφόρμα www.agrotopia.gr, που έχει σκοπό να αποτελέσει το βασικό ψηφιακό εργαλείο οργάνωσης για τις δομές που υποστηρίζουν τις αγορές “Χωρίς Μεσάζοντες”.

Τόσο η Αν. Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, όσο και οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων και των δομών που παρευρέθηκαν στην θεματική συζήτηση της Αλληλεγγύης για Όλους, έδωσαν νέο ραντεβού για τις 24 του Ιούνη, σε τόπο και διεύθυνση που θα ανακοινωθούν προσεχώς. 

Παρεμβάσεις στο τέλος των εισηγήσεων έγιναν από εκπροσώπους των εξής συλλογικοτήτων:

Ετεροτοπία, Red Kitchen, Εν Μεθάνοις, Αλληλεγγύη Πειραιά, Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Μεταναστών και Προσφύγων, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου, Ακαδημία Πλάτωνος, Δίκτυο Αλληλεγγύης Χαλκίδας, ΚΙΦΑ Νέας Σμύρνης, Άλμπατρος, Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγ. Παρασκευής, Ατραπός Κηφισιάς, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Φυλής κ.α.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την εισήγηση της Αλληλεγγύης για Όλους, όπως παρουσιάστηκε στη θεματική συζήτηση: «Οι δομές αλληλεγγύης μπροστά στην κρίση, στις νέες συνθήκες και την πρόκληση της Κ.ΑΛ.Ο»:

«Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες αυτοοργανωμένες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεργατικά εγχειρήματα με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων από τα χωράφια μέχρι τις γειτονιές των πόλεων.

Στηρίζοντας και ενεργοποιώντας στις δομές αλληλεγγύης τους συνανθρώπους τους, δημιουργούν κινήματα άμεσης απάντησης ενάντια στη φτώχεια, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν καινοτόμα σχήματα οργάνωσης μιας νέας δημόσιας σφαίρας από τα κάτω, με κύρια στοιχεία τη συμμετοχή, τη δημοκρατία και τον κοινωνικό έλεγχο κάθε πεδίου από τον ίδιο το λαό.

Η συλλογικότητα της Αλληλεγγύης για Ολους δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2012 με σκοπό την υλική και ηθική ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικά που ζουν στη χώρα μας ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρησκεία. Διαμορφώθηκαν οι θεματικές δραστηριοποίησης με βάση τις άμεσες ανάγκες (τροφή, υγεία, παιδεία, νομική στήριξη κλπ) αλλά και το όραμα για μια κοινωνία βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας, της αμοιβαιότητας και του συνεργατισμού όπως αυτή της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, των αγορών Χωρίς Μεσάζοντες κ.α.

Από την πρώτη στιγμή η βασική επιδίωξη της Αλληλεγγύης για Ολους  είναι η στήριξη των κοινωνικά αδύναμων μέσα από τη λογική της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης συλλογικών πρωτοβουλιών και όχι της φιλανθρωπίας. Η στήριξη των αυτοοργανωμένων συλλογικών εγχειρημάτων με κάθε δυνατό τρόπο (οικονομικό, ανθρώπινο δυναμικό, γνώση, πληροφορίες, εξοπλισμό, κλπ ).

Μέσα  από καμπάνιες και προωθητικές ενέργειες  τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό η απευθείας διασύνδεση των δομών για υποστήριξη και αλληλοκάλυψη αναγκών. Δημιούργησε υποδομές υποστήριξης για την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών αλλά και την ενίσχυση υπαρχουσών.

Οργάνωσε, υποστήριξε και συμμετείχε σε  συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις επιστημονικών φορέων  με στόχο την περαιτέρω επεξεργασία και εμπλουτισμό των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αποτελεί κόμβο επικοινωνίας, διασύνδεσης, διαλόγου, ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και καλών πρακτικών αλλά και η προβολής των δράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η Αλληλεγγύη για Ολους είναι μία ανοιχτή συλλογικότητα στον καθένα και στην καθεμία   που οραματίζεται μια κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων με ισότητα, αξιοπρέπεια αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν επεδίωξε ούτε επιδιώκει να εκφράσει ή να αντιπροσωπεύσει τον πολύμορφο αυτοοργανωμένο κοινωνικό χώρο των εγχειρημάτων αλλά προσπάθησε και προσπαθεί να στηρίζει με κάθε τρόπο  και να κάνει άμεσα προσβάσιμο και ορατό τον υπαρκτό κόσμο της αλληλεγγύης στον κάθε άνθρωπο, με στόχο την ενεργοποίηση τμημάτων του πληθυσμού, στην κατεύθυνση της αυτοοργάνωσης, της αυτενέργειας, της κοινωνικής συμμετοχής της άμεσης δημοκρατίας και του κοινωνικού μετασχηματισμού.

Τον υπαρκτό κόσμο της Αλληλεγγύης που όχι μόνο συνέβαλε σημαντικά μέσα στη κρίση να κρατηθεί όρθια η κοινωνία, αλλά και στη προσφυγική κρίση, ανταποκρίθηκε με κάθε τρόπο και μέσο ανοίγοντας την αγκαλιά του, όταν η ξενοφοβία πλημύριζε την Ευρώπη,

Τον υπαρκτό κόσμο της Αλληλεγγύης που από το υστέρημά του βοήθησε στη συγκέντρωση και αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό στη Γάζα τον Σεπτέμβρη του 2014 όσο και στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κομπάνι το Φεβρουάριο του 2015.

Σήμερα το κίνημα της κοινωνικής αλληλεγγύης βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις σε ότι αφορά την ανάπτυξη βιώσιμων συνεργατικών εγχειρημάτων αλληλεγγύης μέσα από τη συμμετοχή και αξιοποίηση πόρων στα πλαίσια των δυνατοτήτων των νέων θεσμικών πλαισίων.

Ήδη έχουν προηγηθεί δύο συναντήσεις σε αυτόν εδώ το χώρο: Το Μάρτη του 2014 η πρώτη συνάντηση δομών τροφής και παραγωγών και το Μάιο του 2015 η πρώτη πανελλαδική συνάντηση δομών αλληλεγγύης όπου συζητήσαμε θέματα που αφορούσαν την τροφή από την παραγωγή τη διακίνηση, την κατανάλωση και τα κινήματα Χωρίς Μεσάζοντες, τις κοινωνικές κουζίνες, τους αναξιοποίητους πόρους. (τροφή, εξοπλισμοί, κτήρια, σχολάζουσες γαίες κλπ).

Όσοι λοιπόν συμμετέχουν στις δομές είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο αξιοποίησαν τις αλληλοτροφοδοτούμενες ιδέες  αλλά ανέπτυξαν και καινούργιες,  έτσι ώστε να διαμορφώνεται ένα σπουδαίο κοινωνικό κεφάλαιο το οποίο πιστεύουμε μέσα από τέτοιες συναντήσεις που ευνοούν  την από τα κάτω επικοινωνία διασύνδεση  και συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί η κατάλληλη οργανωσιακή κουλτούρα που όταν συνδυαστεί με τους κατάλληλους πόρους και υποδομές, μπορεί να οδηγήσει στην αξιοποίησή του στο  πεδίο των κοινωνικών αναγκών».

Ενημερώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί το βίντεο της θεματικής συζήτησης «Οι δομές αλληλεγγύης μπροστά στην κρίση, στις νέες συνθήκες και την πρόκληση της Κ.ΑΛ.Ο» που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

πηγή


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.