Απόφαση-σταθμός δικαιώνει επαγγελματία με οφειλές στο ΙΚΑ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Δικαστική δικαίωση για επαγγελματία για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και πρωτόγνωρο νομικό προηγούμενο από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ροδόπης. Το δικαστήριο αποφάσισε την οριστική αναστολή όλων των μέτρων εκτέλεσης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) εναντίον του, για οφειλές 13.079,22 ευρώ.

images

Πρόκειται για μία απόφαση – σταθμό, καθώς είναι η πρώτη που εκδίδεται πανελλαδικά και ήδη αποτελεί τον «μπούσουλα» για δικαστικές προσφυγές σε Πρωτοδικεία όλης της χώρας, επαγγελματιών με οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, που ζητούν την προστασία της Δικαιοσύνης. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη τον Σεπτέμβριο του 2014, είχε δημοσιεύσει προσωρινή αναστολή, την οποία είχε εκδώσει τότε το Πρωτοδικείο Ροδόπης – μία απόφαση που είχε συζητηθεί πανελλαδικά, με τις δικηγόρους Κομοτηνής Αναστασία Στεφίδου και Λαμπρινή Πρίντζιου.

Η απόφαση έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής επαγγελματία της Κομοτηνής κατά του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), που εκπροσωπείται εν προκειμένω από το διευθυντής της Υπηρεσίας Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.) του υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Κομοτηνής. Με τη δικαστική προσφυγή επιτεύχθηκε η αναστολή εκτέλεσης ατομικής ειδοποίησης του διευθυντή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) του υποκαταστήματος ΙΚΑ–ΕΤΑΜ Κομοτηνής, με την οποία ο αιτών επαγγελματίας της πόλης μας ενημερώθηκε ότι έχουν βεβαιωθεί σε βάρος του ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές του στον ΟΑΕΕ συνολικού ύψους 13.079,22 ευρώ, και ότι εάν δεν προβεί εντός 20 ημερών από την παραλαβή της στη ρύθμιση ή εξόφληση των ως άνω οφειλών, θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από τον Κ.Ε.Δ.Ε. αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος του.

Οι οφειλές προέκυψαν από τη μη καταβολή των ασφαλιστικών του εισφορών τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Ο επαγγελματίας από την Κομοτηνή, παντρεμένος και πατέρας παιδιών που διατηρεί κατάστημα στην πόλη πολλά χρόνια, μπορούσε και κάλυπτε στο παρελθόν τις υποχρεώσεις του προς τον ΟΑΕΕ. Όμως στα χρόνια της κρίσης, όπως και πολύ μεγάλο ποσοστό ελευθέρων επαγγελματιών, αδυνατούσε να καταβάλλει τις εισφορές του.

Το Πρωτοδικείο Ροδόπης ανέστειλε την εκτέλεση της ταμειακής βεβαίωσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.) κατά το μέρος που συνεπάγεται τη λήψη ενός ή περισσότερων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ή διοικητικών μέτρων για τον εξαναγκασμό ή τη διασφάλιση της είσπραξης της οφειλής του αιτούντα επαγγελματία σε βάρους της κύριας κατοικίας στην Κομοτηνή.

Η απόφαση αυτή του Πρωτοδικείου Ροδόπης αναδεικνύει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, έχουν τη δυνατότητα της λήψης προστασίας, μέσω της προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη. Όμως οι ενδιαφερόμενοι αν θέλουν να προστατέψουν την ατομική περιουσία ή τραπεζικούς λογαριασμούς, πρέπει άμεσα να απευθυνθούν σε νομικούς, διότι από τη στιγμή της παραλαβής της ταμειακής βεβαίωσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.) έχουν μόλις ένα μήνα προθεσμία, καθώς μετά το μήνα παραγράφεται το δικαίωμα της προσφυγής.

πηγή