Από άδειο, σε «ανοιχτό σχολείο»


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Νόημα και περιεχόμενο δίνει τους τελευταίους μήνες στο Δημοτικό Σχολείο Λισβορίου, που αποτελεί πλέον μετά τις συγχωνεύσεις απλό κτήριο και όχι σχολική μονάδα, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «Ανοιχτά Σχολειά». Στους χώρους του Σχολείου δίνει το παρών και ο Σύλλογος Γυναικών Λισβορίου, αλλά και ομάδα αρχαιολόγων που ασχολείται με τις ανασκαφές ευρημάτων στην περιοχή.

images

Η υπεύθυνη της πενταμελούς Κοιν.Σ.Επ., Ραλλού Σκαρβέλλη, έχει ολοκληρώσει σπουδές Σκηνογραφίας και Κινηματογράφου, ασχολείται με την κεραμική και για διάφορους προσωπικούς λόγους αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο Λισβόρι, δίνοντας ζωή στο χωριό, αλλά και σταθερή δημιουργική και ψυχαγωγική απασχόληση σε μικρούς και μεγάλους. «Πριν από τρία χρόνια, το Δημοτικό Σχολείο Λισβορίου Λέσβου έκλεισε λόγω των συγχωνεύσεων.

Το πιθανότερο να κατέληγε σ’ ένα ακόμη σχολείο-φάντασμα όπως τόσα άλλα. Αποφασίσαμε λοιπόν να στεγάσουμε εκεί μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Την ονομάσαμε “Ανοιχτά Σχολειά” και φιλοδοξούμε να δώσουμε και να πάρουμε μια ανάσα μες στο ασφυκτικό περιβάλλον τού σήμερα.

Τα “Ανοιχτά Σχολειά” φιλοδοξούν να αφυπνίσουν πνευματικά, να κινητοποιήσουν και να υπενθυμίσουν αξίες και ιδέες, που, ανάμεσα στο διαρκή ανελέητο αγώνα της επιβίωσης, του άγχους της επόμενης ημέρας και του επόμενου έκτακτου δελτίου ειδήσεων, φαίνεται πως ξέπεσαν, άδικα και άδοξα», αναφέρει η ίδια.

Μετά από αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις απαιτούμενες άδειες που χρειάστηκε εννιά μήνες για να ολοκληρωθούν, η Κοιν.Σ.Επ. αναγνωρίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Ας σημειωθεί ότι ο χώρος του Σχολείου έχει παραχωρηθεί μετά από την αποδοχή του σχετικού αιτήματος από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Κώστα Αστυρακάκη.

«Η αίθουσα θύμιζε αποθήκη, με ποντικοφαγωμένα, καλλιγραφημένα αρχεία συσσιτίων τού 1912 (!), βιβλία τού 1895 τυπωμένα “Εν Κωνσταντινουπόλει”, αλλά και φιλοβασιλικά, που έχουν όμως και αυτά τη σημασία τους. Ξεκινούσαμε λοιπόν κάθε πρωί με τους κουβάδες και τις σφουγγαρίστρες, καθαρίζαμε, τρίβαμε, ζωγραφίζαμε, ώρες ατελείωτες. Περιττό να πω, όχι low budget, κυριολεκτικά no budget ήταν η όλη προσπάθειά μας», προσθέτει η κ. Σκαρβέλλη.

Η Κοινοπραξία Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών για τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την οικολογία, την εκπαίδευση, τις παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων, αγωγής υγείας που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.

«Στόχος μας είναι ο χώρος του Σχολείου να είναι ανοιχτός τις περισσότερες μέρες και ώρες της εβδομάδας και να λειτουργεί ως στέκι», λέει στο «Ε» η κ. Σκαρβέλλη. Με εκδηλώσεις με στελέχη των «Γιατρών του Κόσμου» και του Κέντρου Πρόληψης «Πνοή», το «Ανοιχτό Σχολειό» στο Λισβόρι έκανε τα πρώτα του βήματα και έπεται συνέχεια.

Μαθήματα κεραμικής, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, «παραμυθογραφήματα» και δημιουργία ντοκυμαντέρ βρίσκονται στα σκαριά και θα απασχολήσουν τα παιδιά και το καλοκαίρι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6947-486712.

http://www.emprosnet.gr


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.