Από το Σχολείο στην Κοινωνία: Ολοκληρωμένες Προτάσεις και Εφαρμογές για τη Διείσδυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη Νεολαία μέσα από Κοινονικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Εκπαιδευτικούς Κύκλους και Βιωματικά Προγράμματα


Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 750 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Στη σύγχρονη εποχή, οι νέοι άνθρωποι καλούνται να ζήσουν και να δημιουργήσουν μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από οικονομική αστάθεια, κοινωνικές ανισότητες, περιβαλλοντική κρίση αλλά και ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη. Μέσα σε αυτές τις προκλήσεις, η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.) προβάλλει ως μια εναλλακτική και συνάμα ουσιαστική πρόταση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η δημιουργία και λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) δεν αποτελεί μόνο ένα μοντέλο επιχειρηματικότητας με κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά και μια δυναμική διαδικασία κοινωνικής μάθησης που μπορεί να ενσωματωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η εκπαίδευση της νεολαίας δεν πρέπει να περιορίζεται στη μετάδοση γνώσεων, αλλά να καλλιεργεί δεξιότητες ζωής, συνεργασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας. Μέσα από επισκέψεις σε σχολεία, βιωματικά εργαστήρια, κύκλους μαθημάτων και δημιουργία πιλοτικών μαθητικών συνεταιρισμών, μπορούμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές την ιδέα ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να έχει πρόσωπο κοινωνικό και περιβαλλοντικά υπεύθυνο. Αυτό σημαίνει πως το σχολείο μπορεί να μετατραπεί σε φυτώριο ιδεών, δράσεων και πρωτοβουλιών που θα ενδυναμώσουν τους νέους να γίνουν αυριανοί κοινωνικοί επιχειρηματίες.

Η διείσδυση της Κ.ΑΛ.Ο. στην εκπαίδευση δεν είναι μόνο μια εκπαιδευτική καινοτομία, αλλά μια επένδυση στο μέλλον: στην καλλιέργεια κριτικά σκεπτόμενων πολιτών που θα έχουν τα εργαλεία να συνεισφέρουν ενεργά στην κοινωνική αλλαγή, να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στη συνοχή των τοπικών κοινοτήτων.

Κύρια Ανάλυση – Προτάσεις & Παραδείγματα Εφαρμογής

  1. Επισκέψεις και παρουσιάσεις σε σχολεία

    • Δημιουργία ομάδων από ενεργές ΚοινΣΕπ που θα παρουσιάζουν το έργο τους στα σχολεία.
    • Προβολή πρακτικών παραδειγμάτων (π.χ. ΚοινΣΕπ ανακύκλωσης, πολιτισμού, αγροτικής παραγωγής, υπηρεσιών πρόνοιας).
    • Συμμετοχή των μαθητών σε εργαστήρια όπου θα γνωρίζουν από κοντά τις διαδικασίες μιας ΚοινΣΕπ (π.χ. πώς στήνεται, πώς οργανώνεται, ποια είναι η κοινωνική της αποστολή).
  1. Κύκλοι μαθημάτων ανά βαθμίδα εκπαίδευσης

      • Δημοτικό: Εισαγωγή στην έννοια της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μέσω παιχνιδιών ρόλων, μικρών ομαδικών εργασιών και παραμυθιών που εμπεριέχουν το στοιχείο της συλλογικής δράσης.
      • Γυμνάσιο: Μαθήματα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα μέσα από projects που σχετίζονται με την τοπική κοινωνία (π.χ. δημιουργία μαθητικής επιχείρησης ανακύκλωσης ή καλλιτεχνικού συνεταιρισμού).
      • Λύκειο: Αναλυτικοί κύκλοι μαθημάτων με πρακτικές εφαρμογές: πώς φτιάχνεται ένα καταστατικό ΚοινΣΕπ, ποιες είναι οι βασικές οικονομικές αρχές, πώς γίνεται η λήψη αποφάσεων από τη Γενική Συνέλευση.
      • Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Εξειδικευμένα σεμινάρια με έμφαση στη βιωσιμότητα, το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), τη χρηματοδότηση και τις δυνατότητες ανάπτυξης δικτύων συνεργασίας.
  1. Ανάπτυξη προγραμμάτων μαθητικής ΚοινΣΕπ

    • Πιλοτική δημιουργία μαθητικών συνεταιρισμών μέσα στα σχολεία με μικρά έργα (π.χ. έκδοση σχολικής εφημερίδας, παραγωγή τοπικών προϊόντων, διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών).
    • Οργάνωση διαγωνισμών κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με βράβευση των καλύτερων ιδεών.
  1. Διαθεματική προσέγγιση

    • Σύνδεση της Κ.ΑΛ.Ο. με μαθήματα όπως η Οικονομία, η Κοινωνιολογία, η Ιστορία, αλλά και με καλλιτεχνικά ή περιβαλλοντικά προγράμματα.
    • Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού (βιβλία, ψηφιακές εφαρμογές, ντοκιμαντέρ) που θα συνοδεύει τις δράσεις.
  1. Συνεργασίες με την τοπική κοινωνία

    • Ενίσχυση των δεσμών σχολείου – τοπικής κοινότητας μέσω κοινών δράσεων (π.χ. μαθητές και ΚοινΣΕπ μαζί σε περιβαλλοντική καμπάνια).
    • Δημιουργία τοπικών δικτύων όπου σχολεία, γονείς, ΚοινΣΕπ  και δήμοι θα συνεργάζονται για βιώσιμα έργα.

Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη διείσδυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στα σχολεία δεν αποτελεί μια πολυτέλεια, αλλά μια κατεπείγουσα αναγκαιότητα. Σε μια εποχή όπου τα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν σταθερότητα και ισότητα, οι νέοι πρέπει να ανακαλύψουν έγκαιρα τις εναλλακτικές που τους επιτρέπουν να συνδυάσουν το επαγγελματικό τους μέλλον με την κοινωνική τους ευθύνη.

Πίνακας Κύκλων Μαθημάτων για τη Διείσδυση της Κ.ΑΛ.Ο. στην Εκπαίδευση

Βαθμίδα Εκπαίδευσης Διάρκεια & Δομή Στόχοι Περιεχόμενο & Μέθοδοι Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Δημοτικό 6 εβδομάδες (1 δίωρο/εβδομάδα) – Κατανόηση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. – Ανάπτυξη δεξιοτήτων ομαδικής εργασίας. – Ενίσχυση οικολογικής και κοινωνικής συνείδησης. – Παραμύθια και ιστορίες με έννοιες αλληλεγγύης. – Παιχνίδια ρόλων (π.χ. όλοι μαζί λύνουμε ένα πρόβλημα). – Μικρά οικολογικά projects (συλλογή ανακυκλώσιμων). – Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται. – Δημιουργούν μικρές δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο. – Καλλιεργούν περιβαλλοντική ευαισθησία.
Γυμνάσιο 10 εβδομάδες (2 ώρες/εβδομάδα) – Εισαγωγή στην έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. – Καλλιέργεια κριτικής σκέψης για κοινωνικά ζητήματα. – Ανάπτυξη δημιουργικότητας και υπευθυνότητας. – Εργαστήρια μελέτης περίπτωσης (π.χ. ΚοινΣΕπ ανακύκλωσης, πολιτισμού). – Δημιουργία μικρών μαθητικών projects (π.χ. «Σχολικό παζάρι για καλό σκοπό»). – Ομαδικές παρουσιάσεις. – Οι μαθητές κατανοούν πώς μια επιχείρηση μπορεί να υπηρετεί κοινωνικούς στόχους. – Εξοικείωση με τη συλλογική λήψη αποφάσεων. – Ανάπτυξη δεξιοτήτων παρουσίασης.
Λύκειο 12 εβδομάδες (2 ώρες/εβδομάδα) – Κατανόηση του θεσμικού πλαισίου των ΚοινΣΕπ . – Ανάπτυξη δεξιοτήτων σχεδιασμού και διαχείρισης έργου. – Σύνδεση επιχειρηματικότητας με κοινωνικό αντίκτυπο. – Μαθήματα για το καταστατικό μιας ΚοινΣΕπ . – Σύνταξη απλού business plan (στόχοι, έξοδα, έσοδα). – Βιωματικά εργαστήρια με τοπικές ΚοινΣΕπ . – Δημιουργία «μαθητικής ΚοινΣΕπ » με προσομοίωση λειτουργίας. – Οι μαθητές εξοικειώνονται με το πώς δημιουργείται μια ΚοινΣΕπ . – Αποκτούν βασικές δεξιότητες οικονομικού και κοινωνικού σχεδιασμού. – Αναπτύσσουν πνεύμα υπευθυνότητας και ηγεσίας.
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Εξάμηνο (14 εβδομάδες, 3 ώρες/εβδομάδα) – Σε βάθος κατανόηση της Κ.ΑΛ.Ο. και των ΚοινΣΕπ . – Σχεδιασμός βιώσιμων κοινωνικών επιχειρήσεων. – Εξερεύνηση πηγών χρηματοδότησης και συνεργασιών. – Αναλυτική παρουσίαση του νομικού και θεσμικού πλαισίου. – Σύνταξη πλήρους επιχειρηματικού σχεδίου. – Εργαστήρια στρατηγικής, marketing και κοινωνικού αντίκτυπου. – Διασύνδεση με τοπικές ΚοινΣΕπ και mentoring.

Οι ΚοινΣΕπ ως εργαλεία εκπαίδευσης προσφέρουν στους μαθητές τη δυνατότητα να μάθουν βιωματικά πώς να συνεργάζονται, να παίρνουν συλλογικές αποφάσεις, να δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες με κοινωνικό αντίκτυπο και να συνδέουν τη θεωρία με την πράξη. Έτσι, κάθε σχολείο μπορεί να γίνει κύτταρο κοινωνικής αλλαγής και κάθε νέος να κατανοήσει πως η ανάπτυξη δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική.

Το στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μια γενιά νέων που θα πιστεύουν ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα δεν είναι απλώς ένας τρόπος βιοπορισμού, αλλά ένας τρόπος ζωής. Αν πετύχουμε να εμφυσήσουμε αυτή τη νοοτροπία μέσα από την εκπαίδευση, τότε θα έχουμε συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία μιας κοινωνίας δικαιότερης, ανθεκτικότερης και περισσότερο αλληλέγγυας.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.