Από 1η Ιανουαρίου κατάργηση φόρου επιτηδεύματος για ΚοινΣΕπ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Σε εκδήλωση προς τιμήν της Ελληνίδας αγρότισσας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αγρότισσας παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, η Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως επισήμανε, οι γυναικείοι συνεταιρισμοί θα ωφεληθούν από την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Επίσης η Υφυπουργός αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της γυναίκας στην αγροτική οικονομία. «Τα τελευταία χρόνια όμως, η Ελληνίδα αγρότισσα κάνει υπερβάσεις, ξεπερνά τους περιορισμούς του παρελθόντος, αξιοποιώντας την καινοτομία στους τομείς που ασχολείται», τόνισε και πρόσθεσε:

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ψήφιση του Νόμου 4384/2016, που έδωσε για πρώτη φορά έμφαση στις γυναίκες και ρύθμισε θέματα γυναικείων συνεταιρισμών προκειμένου η αγρότισσα να ενισχύσει τον δικό της διακριτό ρόλο στην ζωή της Ελληνικής υπαίθρου».

Αναλυτικά η Υφυπουργός, Κατερίνα Νοτοπούλου, στην ομιλία της ανέφερε τα εξής:

«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την διοργάνωση αυτής της ημερίδας, με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα Αγρότισσας, η οποία και καθιερώθηκε σαν ένα άυλο μνημείο διαρκούς υπενθύμισης των αγώνων που έγιναν για να βρεθεί η γυναίκα της αγροτικής  υπαίθρου εκεί που της αρμόζει. Στη ζωή, με την όποια ιδιότητα: σαν γυναίκα, σαν μητέρα, σαν αγρότισσα, σαν επαγγελματίας, σαν εργαζομένη, σαν δημιουργός. Γνωρίζουμε καλά τι σημαίνουν αυτοί οι αγώνες και κρατούμε στην ψυχή και στο νου μας τους αγώνες των μανάδων των γιαγιάδων και των προγιαγιάδων, με σεβασμό!

Σήμερα η οφειλή η δική μας είναι, να διαφυλάξουμε και να διευρύνουμε αυτά που εκείνες πέτυχαν σε πολύ πιο σκληρές συνθήκες, και να βάλουμε τη φρόνηση και το φίλεργο πνεύμα μας, ώστε να βγει η χώρα μας, χωρίς φόβο, στο δρόμο της ανάπτυξης. Ο ρόλος της γυναίκας μέσα στους αιώνες ήταν καθοριστικός για την αγροτική οικονομία. Πλήθος μελετών τα τελευταία χρόνια το αποδεικνύουν τεκμηριωμένα, περιγράφουν όμως και τις ανισότητες που βιώνουν οι γυναίκες και σε αυτό το πεδίο.

Η γυναίκα αγρότισσα, είναι βασικός μέτοχος της αγροτικής ανάπτυξης και της οικονομικής ζωής της υπαίθρου. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί τον πυρήνα της οικογένειας διατηρώντας ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για το νοικοκυριό, και την ανατροφή των παιδιών .

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Ελληνίδα αγρότισσα κάνει συνεχώς υπερβάσεις και ξεπερνά τους περιορισμούς του παρελθόντος, αξιοποιώντας  την καινοτομία  στους τομείς που ασχολείται.

Η δράση των γυναικείων συνεταιρισμών που δίνουν έμφαση στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, την βιολογική γεωργία και την αγροτουριστική επιχειρηματικότητα είναι αδιάψευστος μάρτυρας του πρωτοπόρου ρόλου που επιτελούν οι αγρότισσες σήμερα και εντυπωσιάζουν.

Ο πρωτογενής τομέας, συνολικά, αποτελεί βασικό πυλώνα του κυβερνητικού σχεδιασμού στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης  που χρειάζεται η χώρα .

Η επίτευξη του στόχου της Δίκαιης Ανάπτυξης – που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – περνά μέσα από την υποστήριξη του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση των καινοτόμων πρωτοβουλιών.

Προτάσσουμε μια συνδυαστική παρέμβαση από τη μεριά της Πολιτείας με πολιτικές που θα αφορούν στην ίδια την εργασία της γυναίκας αλλά και απαραίτητα μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Προς τούτο:

  • δίδονται  κίνητρα για να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αγροτισσών
  • σχεδιάζονται συστηματικές δράσεις επιμόρφωσης και κατάρτισης των αγροτισσών και
  • περαιτέρω ενίσχυση των γυναικείων συνεταιρισμών

Χρειάζονται όμως συγκεκριμένες δράσεις που θα βοηθήσουν τις γυναίκες στην καθημερινότητα τους και σ’ αυτό εστιάζουμε. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • την δημιουργία ή ενίσχυση βρεφονηπιακών σταθμών
  • ολοήμερων σχολείων
  • υπηρεσιών υγείας

Σίγουρα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει από την πλευρά της πολιτείας πολλά θετικά βήματα για την αναβάθμιση της θέσης της αγρότισσας και την ισότιμη συμμετοχή της στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί ένα πλαίσιο πολιτικών παρεμβάσεων με στόχο

  • την ενίσχυση των γυναικείων συνεταιρισμών,
  • την αναβάθμιση της θέσης των αγροτισσών στη διοίκηση των αγροτικών συνεταιρισμών και
  • την κοινωνική προστασία των γυναικών της υπαίθρου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ψήφιση του Νόμου 4384/2016. Ο νόμος αυτός έδωσε για πρώτη φορά έμφαση στις γυναίκες και ρύθμισε θέματα γυναικείων συνεταιρισμών προκειμένου η αγρότισσα να ενισχύσει τον δικό της διακριτό ρόλο στην ζωή της Ελληνικής υπαίθρου.

Επιπλέον, οι γυναικείοι συνεταιρισμοί θα ωφεληθούν από την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις πρωτοβουλίες στήριξης των αγροτών με εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.

Και εμείς ως ΥΜΑΘ, σχεδιάζουμε στο master plan του 2019,  σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Υπουργεία, παρεμβάσεις ουσιαστικής υποστήριξης, σε ΚΟΙΝΣΕΠ, συνεργατικά  σχήματα, συνεταιρισμούς, ομάδες, και οικοτεχνικές τοπικές  συνεργασίες.

Κλείνοντας, θα ήθελα  να αναφερθώ και στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων,  που  τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στις αγρότισσες με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, στοχεύοντας στην ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας στον αγροτικό τομέα και στην προώθηση των αιτημάτων τους.  Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε φέτος  μια μεγάλη έρευνα  που προσέγγισε τις αγρότισσες με την αναλυτική κατηγορία του Φύλου και βασικό στόχο να ακουστούν επιτέλους οι δικές τους φωνές. Η έρευνα αυτή θα παρουσιαστεί σε ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αύριο, 16 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, και πιστεύω ότι οι ομιλίες, παρουσιάσεις και τα συμπεράσματα  των δυο ημερίδων, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για όλους μας.

Υπάρχουν, σίγουρα πολλά να γίνουν ακόμα, για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στον δύσκολο τομέα της αγροτικής ζωής. Κι εμείς θα σταθούμε στο πλευρό κάθε γυναίκας που αγωνίζεται για την βελτίωση της ζωής της και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της. Η συμβολή των αγροτισσών στην ανάπτυξη είναι ανεκτίμητη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ισότιμη θέση των γυναικών στην παραγωγή αλλά κυρίως την ισότιμη πρόσβασή τους στα αγαθά της ανάπτυξης και της ευημερίας που και οι ίδιες παράγουν.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις γυναίκες που διατηρούν ζωντανές τις αγροτικές περιοχές της πατρίδας μας. Η Ελληνίδα αγρότισσα αξίζει την τιμή, την ευγνωμοσύνη και την συνεχή υποστήριξή μας. Αφουγκραζόμαστε με προσοχή και θέλουμε, οφείλουμε, να στηρίξουμε τα εγχειρήματά σας. Οι γυναίκες της αγροτικής υπαίθρου με την συλλογική σας δουλειά, δίνετε μια φρέσκια πνοή, υπενθυμίζετε σε όλους ότι η παραγωγική Ελλάδα, δουλεύει, αισιοδοξεί και δεν το βάζει κάτω. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές σας».