Αυτές είναι οι 51 δραστηριότητες που επιδοτούνται από το πρόγραμμα LEADER


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Πενήντα συν μία… επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες στην περιφέρεια χρηματοδοτούνται με ποσοστά ενίσχυσης έως και 60% μέσα από τοπικά προγράμματα Leader συνολικού προϋπολογισμού 25,4 εκατ. ευρώ.
Δικαιούχοι αυτών των δράσεων είναι κάτοικοι των περιοχών αυτών, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μικροί επιχειρηματίες. Επενδύσεις μπορούν να κάνουν όσοι θέλουν για πρώτη φορά να ασκήσουν ένα επάγγελμα αλλά και εκείνοι που διαθέτουν επιχείρηση και επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό της.
Τα κονδύλια διατίθενται μέσα από τα τοπικά προγράμματα Leader που είναι ανοικτά στις ακόλουθες περιοχές:
Πιερίας, ύψους 6,8 εκατ. ευρώ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 3η Ιουλίου. Αφορά 26 χωριά.
Λάρισας ύψους 942.000 ευρώ. Αφορά 103 χωριά και οι αιτήσεις υποβολής είναι μέχρι τις 17 Αυγούστου.
Θεσσαλονίκης, ύψους 687.000 ευρώ με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 3 Αυγούστου. Αφορά 58 χωριά.
Ελικώνα • Παρνασσού ύψους 3,6 εκατ. ευρώ με ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 20η Ιουλίου. Αφορά 39 χωριά του νομού Βοιωτίας.
• Δυτικής Μακεδονίας • Κοζάνης ύψους 1,19 εκατ. ευρώ με ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 21η Ιουλίου. Αφορά το 88 χωριά του νομού Κοζάνης.
Τρικάλων ύψους 850.000 ευρώ και περιλαμβάνει 59 χωριά (τοπικά διαμερίσματα). Η τελική ημερομηνία κατάθεσης φακέλων είναι η 7η Αυγούστου.
Ημαθίας ύψους 5,69 εκατ. ευρώ και αφορά 43 χωριά. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 20ή Ιουλίου.
• «Δωδεκανήσου» ύψους 696.000 ευρώ με ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 3η Ιουλίου. Οι δράσεις του αφορούν συγκεκριμένες περιοχές στη Ρόδο και την Κω, αλλά και τα νησάκια Λειψοί, Λέρος, Πάτμος και Αγαθονήσι.
Ζακύνθου • Κεφαλλονιάς ύψους 6,6 εκατ. ευρώ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 22η Ιουνίου. Αφορά τα δύο νησιά.
• Κυκλάδων ύψους 3,2 εκατ. ευρώ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 30ή Ιουνίου. Αφορά 14 νησιά. Πρόκειται για περιοχές της Αμοργού, της Σαντορίνης, της Κύθνου, της Πάρου, της Σύρου και της Φολεγάνδρου, την Ανάφη, την Αντίπαρο, την Κίμωλο, τη Δονούσα, την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα και τη Σίκινο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι «Leader Αλιείας».

Αναλυτικά, οι 51 επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι: 
• Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων
Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται:
[1] μονάδες τεμαχισμού – τυποποίησης κρέατος και κρεατοσκευασμάτων,
[2] τυροκομεία,
[3] μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης,
[4] μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας αβγών
[5] μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας μελιού.
[6] μονάδες αναπήνισης κουκουλιών
[7] μονάδες μεταποίησης σαλιγκαριών,
[8] αποθηκευτικοί χώροι δημητριακών,
[9] ελαιοτριβεία,
[10] οινοποιεία,
[11] επιχειρήσεις συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών,
[12] επιχειρήσεις συσκευασίας τυποποίησης και διαλογής πατάτας,
[13] επιχειρήσεις συσκευασίας τυποποίησης και διαλογής σύκων,
[14] επιχειρήσεις συσκευασίας τυποποίησης και διαλογής οσπρίων
[15] επιχειρήσεις συσκευασίας τυποποίησης και διαλογής ξηρών καρπών.
[16] μεταποιητικές μονάδες φρούτων,
[17] μονάδες χυμοποίησης οπωρών,
[18] εργαστήρια μαρμελάδων
[19] εργαστήρια παρασκευής γλυκών κουταλιού,
[20] μονάδες παραγωγής τουρσιών
[21] μονάδες παραγωγής ψητών λαχανικών
[22] μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών
[23] μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού
• Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων
Μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και των εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων, όπως:
[24] μονάδες μεταποίησης και εμπορίας στρογγυλής ξυλείας όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, καυσόξυλων, φελλού, ερικόριζας.
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής Η δράση αφορά την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των χώρων εστίασης και αναψυχής.
Επιδοτούνται:
[25] παραδοσιακές ταβέρνες
[26] καφενεία.
Οι παρεμβάσεις, δύνανται να υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, με χρήση τοπικών υλικών (πέτρα, ξύλο) χρήση παραδοσιακών αρχιτεκτονικών μορφών (στέγη) και χωρίς υπερβολές στη μορφή.
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών Ενδεικτικά μπορεί να ενισχυθεί η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισμός:
[27] χώρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (παιδότοποι) για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, δημιουργώντας χώρους για την παραμονή και φύλαξη παιδιών τα οποία θα αξιοποιούν το χρόνο τους με δημιουργική απασχόληση και μάθηση.
Ενισχύονται και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου:
[28] παντοπωλεία,
[29] λιανικό εμπόριο ποτών σε εξειδικευμένα καταστήματα
[30] λιανικό εμπόριο ειδών τουρισμού και λαϊκής τέχνης
[31] κομμωτήρια
[32] κουρεία
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων Η δράση αφορά την ενίσχυση επενδύσεων σε:
[33] Επισκέψιμα αγροκτήματα που μπορούν να περιλαμβάνουν υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, χώρους άσκησης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, χώρους γευσιγνωσίας • οινογνωσίας, μεταποίησης – τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την καθετοποίηση της παραγωγής του αγροκτήματος.
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση Η δράση αφορά ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση. Ενδεικτικά αναφέρονται
[34] επιχειρήσεις παραγωγής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων,
[35] επιχειρήσεις παραγωγής νωπών και διατηρουμένων ειδών ζαχαροπλαστικής,
[36] επιχειρήσεις παραγωγής μακαρονιών και άλλων αλευρωδών ειδών όπως χυλοπίτες τραχανάδες , κ.λπ.
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύεται η ίδρυση νέων ή η βελτίωση ήδη υφιστάμενων πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά έργα είναι η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μονάδων παραγωγής προϊόντων, όπως:
[37] χειροτεχνήματα μεταλλουργίας
[38] χειροτεχνήματα ξυλοτεχνίας,
[39] παραγωγή προϊόντων κεραμικής,
[40] ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).
[41] κατασκευή γεωργικώνμηχανημάτων
[42] κατασκευή γεωργικών εργαλείων
[43] πλεκτήρια – υφαντήρια
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου Επιδοτούνται εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ειδικές μορφές τουρισμού:
[44] Ιαματικός τουρισμός
[45] Ορειβατικός τουρισμός
[46] Αεραθλητικός τουρισμός
[47] Ιππικός τουρισμός
[48] Καταδυτικός τουρισμός
[49] Χώροι γευσιγνωσίας.
Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης  Η δράση αυτή αφορά στη δημιουργία, την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό:
[50] υποδομές διανυκτέρευσης υψηλής ποιότητας μικρής δυναμικότητας (μέχρι 40 κλίνες).
[51] Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως ενδεικτικά, επιχειρήσεις που συνδέονται με την συντήρηση και επισκευή αλιευτικών σκαφών, μηχανών και γενικότερα εξοπλισμού αλιείας, την επισκευή ειδών ατομικής και οικιακής χρήσης, τις υπηρεσίες τροφοδοσίας και τις υπηρεσίες φωτογραφικών τεχνών.
Επιλέξιμες δαπάνες, ανάλογα με τη δράση, είναι η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή ή βελτίωση ακινήτων, η προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, η αγορά καινούργιων οχημάτων – ισοθερμικών βυτίων για τη μεταφορά του γάλακτος, τα γενικά έξοδα, όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης – εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, η αγορά τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, επίπλων γραφείου και εξοπλισμού.