Βιομηχανική Κάνναβη: Προβλήματα στην μεταποίηση λόγω της νομοθεσίας


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Διαφυγόντα κέρδη εκατοµµυρίων ευρώ λόγω δυσλειτουργιών στην ελληνική νοµοθεσία, παρά τις όποιες βελτιώσεις, καταγγέλλουν παραγωγοί βιοµηχανικής κάνναβης. Τα παραπάνω διατύπωσαν µε επιστολή τους προς την αρµόδια Διαρκή Επιτροπή Δηµόσιας Διοίκησης, Δηµόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που κατέθεσε µε αναφορά του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταµιού, Σπύρος Δανέλλης.

Μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΚΑΝΝΑΒΙΟ, που είναι παραγωγικός συνεταιρισµός κλωστικής κάνναβης, σε κείµενο που υπογράφει ο σύµβουλος Περιβάλλοντος, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, επισηµαίνουν ότι η καλλιέργεια του συγκεκριµένου αγροτικού προϊόντος νοµιµοποιήθηκε ξανά στη χώρα µας µε την ΚΥΑ 1750/39224, ΦΕΚ Β, 929/2016) αλλά τα προβλήµατα δεν λείπουν. Η βιοµηχανική κάνναβη ως αγροτικό προϊόν έγινε ξανά νόµιµη στη χώρα µας µετά από περίοδο απαγόρευσης 80 ετών.

Χρηµατοδοτείται από την Κοινότητα ήδη από τη δεκαετία του ΄90 και η κάνναβη Sativa L. και εξαιρέθηκε από τις παράνοµες ουσίες µε τον νόµο 4139/13 µε όριο τετραϋδροκανναβινόλης (THC) το 0,2%,.

Αλλάζει το όριο

Το όριο αυτό άλλαξε εν µέρει µε τον νέο νόµο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ψηφίστηκε πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς η κυβέρνηση δέχτηκε τις διαφωνίες του εισηγητή κυρίως της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, και αντί για 0,8% που προβλεπόταν, πήγε στο 0,3%, προκειµένου να µην υπάρχουν ποινικές ευθύνες των καλλιεργητών.

Ωστόσο, το βασικό πρόβληµα, που αντιµετωπίζουν οι Βολιώτες παραγωγοί είναι πως δεν µπορούν να κυκλοφορήσουν πολλά από τα βρώσιµα προϊόντα κάνναβης: τσάι, αλεύρι, πρωτεΐνη, σπόρια, σπορέλαιο. «Μας δόθηκε η άδεια να καλλιεργήσουµε και να µεταποιήσουµε αλλά όχι για όλους τους κλάδους και µάλιστα τους πιο κερδοφόρους», λένε, γιατί δεν υπάρχει διάταξη και για τα ακατέργαστα συγκοµιζόµενα και τα επεξεργασµένα προϊόντα.

Τα τρόφιµα κάνναβης αποτιµώνται σε παγκόσµια κλίµακα κοντά στα 200 εκατοµµύρια ευρώ και στην ευρωπαϊκή αγορά περίπου 40 εκατοµµύρια ευρώ, µε διαρκώς αυξητική τάση. Ωστόσο, όπως τονίζουν µέλη της ΚΑΝΝΑΒΙΟ, επειδή δεν έχουν θεσπιστεί ανώτατα επιτρεπτά όρια THC στα τρόφιµα στην ελληνική νοµοθεσία, δεν µπορούν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους ως βιολογικά, µολονότι παράχθηκαν µε βιολογικές προδιαγραφές.

Εξηγούν ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης, το Γενικό Χηµείο του Κράτους απαγορεύει εµµέσως την κυκλοφορία βρώσιµων προϊόντων από βιοµηχανική κάνναβη, καταστρέφοντας έτσι την ελληνική παραγωγή. Κατά τον φορέα πιστοποίησης, που εποπτεύει τη διαδικασία, δεν µπορούν να κυκλοφορήσουν αυτά τα προϊόντα από βιοµηχανική κάνναβη λόγω της ανίχνευσης THC.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία για τη Βιοµηχανική Κάνναβη, όπου είναι µέλη, έχει εκδώσει ανακοίνωση για να ανέβει το όριο στο 0,3%, για να µην έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Στις αποθήκες τους, ισχυρίζονται µέλη της ΚοινΣΕπ, βρίσκεται αδιάθετη παραγωγή από καλλιέργειες 105 στρεµµάτων, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που έχουν συγκοµιστεί και δεν µπορούν να βγουν στην ελληνική αγορά, όταν αντίστοιχα κυκλοφορούν µεταποιηµένα προϊόντα από βιοµηχανική κάνναβη από ξένες χώρες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ερωτηθείς στη Βουλή επιφυλάχθηκε να πάρει θέση, λόγω συναρµοδιότητας, αλλά σηµείωσε πως θα εξετάσει το ζήτηµα.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.