Βρούτσης – Αναστολή συμβάσεων εργασίας αντί για απολύσεις και άλλες παροχές


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου ενώ η αίτηση για τη λήψη των 800 ευρώ θα πρέπει να υποβληθεί στις ειδικές πλατφόρμες έως τις 31 Μαρτίου

Τη δυνατότητα υπαγωγής σε αναστολή της σύμβασης εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους θα έχουν οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις παραμένουν σε λειτουργία αλλά έχουν υποστεί σημαντική μείωση του τζίρου τους όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της εξειδίκευσης του τρίτου πακέτου οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν στο καθεστώς αναστολής δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.

Το επίδομα θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και ασυμψήφιστο ενώ το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων

Την ίδια ώρα ο εργοδότης που θέτει σε αναστολή μέρος ή το σύνολο του προσωπικού του απαγορεύεται ρητά να προχωρήσει σε απολύσεις ή, αν το κάνει, θα θεωρούνται άκυρες.

Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30/4 ενώ η αίτηση λήψης των 800 ευρώ θα πρέπει να υποβληθεί στις ειδικές πλατφόρμες έως τις 31/3/2020.

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την καταβολή του επιδόματος;

Για την καταβολή των 800 ευρώ θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες. Καταρχήν οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ», με την οποία θα δηλώνουν ότι προχωρούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για αυτό τον αριθμό των υπαλλήλων. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντληθούν αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας. Θα δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί η προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ακόμη τα 800 ευρώ θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν η εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1/3/2020.

Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο μεταχρονολογημένα μαζί με το δώρο αδείας για να μην υποστούν ασφυξία οι επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προέτρεψε τους εργοδότες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν μισθούς και δώρο Πάσχα να μην υπαχθούν στο καθεστώς αναστολής, βοηθώντας και την πολιτεία η οποία ανέλαβε να στηρίξει 1.4 εκ μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση.