Δηλώσεις του Υπ. Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκη, μετά τη συνάντηση με την Επίτροπο κ. Κορίνα Κρέτσου


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
, Γιώργος Σταθάκης, μετά τη συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσουδήλωσε:

«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω την αρμόδια για τα διαρθρωτικά ταμεία Επίτροπο, η οποία είναι πάντα υποστηρικτική στα θέματα της Ελλάδας. Συνέβαλε μάλιστα στην ολοκλήρωση δύο πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών και συμφωνιών σε επίπεδο Κομισιόν, που αναμένουμε να επικυρωθούν αύριο από το Ευρωκοινοβούλιο: την αύξηση στο 100% της κοινοτικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007-2013και τον διπλασιασμό κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα, της προκαταβολής για τοεπόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 από 7% σε 14%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2 δισ. ευρώ άμεσης καταβολής.

Συζητήσαμε επίσης όλα τα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματος στον προβλεπόμενο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους δύο μήνες η ροή απορρόφησης του τρέχοντος προγράμματος έχει φτάσει το 1 δισ. ευρώ και συνεπώς είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα ολοκληρωθούν όπως έχει προγραμματιστεί και θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση.»

Από την πλευρά της η Κορίνα Κρέτσου επεσήμανε:







«Είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον Υφυπουργό για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση. Θεωρώ πολύ καλή εξέλιξη τη δημιουργία θέσης ειδικά για τον συντονισμό των διαρθρωτικών ταμείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε ειδικά μέτρα για την Ελλάδα. Αύριο μάλιστα αναμένεται να ψηφιστεί η τροποποίηση της νομοθεσίας στο Ευρωκοινοβούλιο για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας. Με την υιοθέτηση αυτών των ειδικών μέτρων, θα ανοίξει ο δρόμος για να αξιοποιηθούν 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Η Επιτροπή πρότεινε η συγχρηματοδότηση προς την Ελλάδα να αυξηθεί στο 100% για την περίοδο 2007-2013, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο κρατικός προϋπολογισμός.

Δεν ήταν εύκολο να υποστηρίξω στο Κοινοβούλιο τα ειδικά αυτά μέτρα. Ωστόσο πιστεύω ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερη και η απόφαση να την υποστηρίξουμε συνιστά μια πραγματική κίνηση αλληλεγγύης. Η εφαρμογή των μέτρων, όμως, αποτελεί 100% ευθύνη των ελληνικών αρχών και είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης το αν θα χρησιμοποιηθεί αυτή η θετική εξέλιξη προς όφελος της χώρας».