Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012
Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Βάσει της απόφασης με αριθμό πρωτοκόλλου 41941/12.04.2019 από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, παρέχονται συγκεκριμένες διευκρινίσεις για την κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης εταιρικής σφραγίδας, σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 12, του νόμου 4156/2013. Αναλυτικότερα:
-
Κατάργηση της Υποχρέωσης Χρήσης Εταιρικής Σφραγίδας: Με τον νόμο 4156/2013 καταργήθηκε η υποχρέωση ύπαρξης και χρήσης εταιρικής σφραγίδας για την απόδειξη της εκπροσώπησης ή διαχείρισης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 3 του εν λόγω νόμου, για κάθε πράξη που αφορά την εκπροσώπηση ή διαχείριση νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου αρκεί πλέον η υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου, συνοδευόμενη από το όνομά του και την περιγραφή της ιδιότητάς του. Με άλλα λόγια, η σφραγίδα δεν είναι πλέον νομική απαίτηση για να θεωρείται έγκυρη η εκπροσώπηση της εταιρείας.
-
Απλοποίηση των Επιχειρηματικών Διαδικασιών: Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η υποχρέωση ύπαρξης εταιρικής σφραγίδας θεωρήθηκε ότι προσθέτει οικονομικό και διοικητικό βάρος στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε ότι η χρήση της εταιρικής σφραγίδας ενδέχεται να δημιουργεί κινδύνους, καθώς παρέχει έναν επιπλέον τρόπο νομιμοποίησης σε κάποιον που ενδέχεται να κατέχει τη σφραγίδα χωρίς να είναι νόμιμος εκπρόσωπος.
-
Διευκρινίσεις προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα και άλλους Φορείς: Η απόφαση αναφέρει ότι, αν και η κατάργηση της υποχρέωσης έχει εφαρμοστεί από το 2013, σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούσαν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα να ζητούν τη χρήση εταιρικής σφραγίδας για την ολοκλήρωση συναλλαγών, όπως για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ή για την υπογραφή συμβάσεων. Αυτή η πρακτική κρίθηκε ότι αντιβαίνει στη νομική απαίτηση και, κατά συνέπεια, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου εξέδωσε σχετική εγκύκλιο για να υπενθυμίσει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν πρέπει να απαιτούν τη σφραγίδα από τις εταιρείες, δεδομένου ότι η υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου αρκεί.
-
Ενημέρωση για Νεοσύστατες Εταιρείες: Παρατηρήθηκε επίσης ότι πολλές νεοσύστατες εταιρείες δεν είχαν πλήρη ενημέρωση για αυτή τη διάταξη, γεγονός που οδηγούσε σε διοικητικές και οικονομικές επιβαρύνσεις. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αποφασίστηκε ότι η πληροφορία σχετικά με τη μη υποχρεωτική χρήση εταιρικής σφραγίδας θα ενσωματώνεται στην ανακοίνωση σύστασης νέων εταιρειών. Σκοπός αυτής της ενημέρωσης είναι να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν από την αρχή πως η χρήση της εταιρικής σφραγίδας είναι στη διακριτική τους ευχέρεια και όχι νομική υποχρέωση.
-
Παραδείγματα Παράνομων Απαιτήσεων Χρήσης Σφραγίδας: Επισημαίνεται ότι απαιτήσεις για χρήση εταιρικής σφραγίδας από εταιρείες σε συναλλαγές, όπως η παροχή υπηρεσιών (π.χ. τηλεφωνικών, διαδικτυακών) ή η σύναψη τραπεζικών συμφωνιών, θεωρούνται παράνομες. Η απόφαση καλεί τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες να συμμορφωθούν με το νομικό πλαίσιο και να μην απαιτούν τη χρήση της εταιρικής σφραγίδας στις εν λόγω διαδικασίες.
-
Διαχείριση και Εφαρμογή της Απόφασης: Τέλος, η Γενική Γραμματεία ζητά από την Κεντρική Υπηρεσία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) να υλοποιήσει τεχνικά τη νέα μορφή της ανακοίνωσης σύστασης, η οποία θα περιέχει τη σχετική πληροφορία, το αργότερο έως τις 30/4/2019.
Μετά από σχετική αποστολή Επιστολής με Καταγγελία εναντίον Τραπέζης για Απαίτηση χρήσης Εταιρικής Σφραγίδας λάβαμε την παρακάτω απάντηση από το Νομικό Γραφείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και σας την κοινοποιούμε για ενημέρωση σε κάθε περίπτωση σας ζητηθεί σχετικά η χρήση Εταιρικής Σφραγίδας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Αμερικής 21Α, 106 72 Αθήνα • Τηλεφ.Κέντρο: 210 3386.500 • Fax : 210 3615.324 • E-mail: hba@hba.gr • http://www.hba.gr
Α.Π.: 51 Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2024 Κύριο Άγγελο Φισκιλή Πρ. ΔΣ Επιμελητηρίου Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Ελλάδας
Θέμα: «Εγκύκλιος εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4156/2013 σχετικά με την ύπαρξη και χρήση εταιρικής σφραγίδας – νέα μορφή ανακοίνωσης σύστασης εταιρειών»
Αξιότιμε κύριε Φισκιλή,
Σε συνέχεια του από 27.12.2023 ηλεκτρονικού σας μηνύματος, σχετικού με το ανωτέρω θέμα, σας αποστέλλουμε συνημμένα τη σχετική απάντηση που είχε παλαιότερα αποσταλεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών προς τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, αναφορικά με την εφαρμογή του άρθρου 3 παρ. 12 του Ν. 4156/2013.
Ελπίζουμε ότι τα αναφερόμενα στη συνημμένη απαντητική επιστολή διευκρινίζουν σαφώς τα της εφαρμογής της ως άνω διάταξης.
Με εκτίμηση, Γιάννης Μούργελας Νομικός Σύμβουλος Σύλβια Φιλιππάκη Προϊσταμένη Νομικού Γραφείου
Στην Συνέχεια σας παραθέτουμε την σχετική Εγκύκλιο 4156/2013 και μετά την Απάντηση του Νομικού Συμβούλου για τις προυποθέσεις χρήσης η μη της Εταιρικής Σφραγίδας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αμερικής 21Α, 106 72, Αθήνα Τηλεφ. Κέντρο: 210.33.86.500 Fax: 210.36.15.324 E-mail: hba@hba.gr http://www.hba.gr
Α. Π.: 2246 Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2020
Θέμα: Εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 παρ. 12 του Ν. 4156/2013
Αναφερόμενοι στο έγγραφό σας με Αρ. Πρωτ. 108522/15.10.2020, το οποίο έχει προωθηθεί σε όλες τις Τράπεζες-Μέλη μας, και αποτέλεσε αντικείμενο και νέας συζήτησης παρακαλούμε σημειώστε τα ακόλουθα.
Όπως προκύπτει από την ως άνω διάταξη του Ν. 4156/2013, για την ορθή εκπροσώπηση νομικού προσώπου, το φυσικό πρόσωπο που το εκπροσωπεί πρέπει να υπογράψει, προφανώς κάτω από την εταιρική επωνυμία, και να αποτυπώνεται το ονοματεπώνυμό του και η ιδιότητά του στο νομικό πρόσωπο.
Εφόσον αυτά αναγράφονται στο σημείο του εγγράφου όπου ο εκπρόσωπος θα υπογράψει, προφανώς δεν απαιτείται και η σφραγίδα του νομικού προσώπου. Όμως στην πράξη τα ως άνω υποχρεωτικά στοιχεία δεν αναγράφονται πάντα, και επομένως η αναπλήρωσή τους με τη χρήση της (εταιρικής) σφραγίδας είναι απαραίτητη και πρακτικά αναπόφευκτη.
Σε κάθε πάντως περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα ισχύουν εφόσον στο έγγραφο που υπογράφεται αποτυπώνονται τα ελάχιστα στοιχεία που ταυτοποιούν κατά νόμο το κατά περίπτωση νομικό πρόσωπο. Έτσι στην περίπτωση της ΑΕ, στο προς υπογραφή έγγραφο πρέπει να αναφέρεται (π.χ. με τη μορφή επικεφαλίδας) η επωνυμία, η νομική μορφή, η έδρα και ο αριθμός ΓΕ.ΜΗ. της εταιρίας (Ν. 4548/2018, αρ. 14). Σε αντίθετη περίπτωση, και αυτά τα στοιχεία πρέπει να περιληφθούν στην αποτύπωση όπου θα τεθεί η υπογραφή του εκπροσώπου, άλλως θα πρέπει να τεθεί η εταιρική σφραγίδα, στην οποία κατά τεκμήριο αυτά περιλαμβάνονται.
Ελπίζοντας ότι τα προαναφερθέντα διευκρινίζουν επαρκώς τα της εφαρμογής της ως άνω διάταξης,
Παραμένουμε στη διάθεσή σας.
Με εκτίμηση, Γιάννης Μούργελας Νομικός Σύμβουλος
Τελικά εφόσον σε κάθε έγγραφο που κοινοποιείται σε Τραπεζικό Κατάστημα για κάθε χρήση αναφέρονται στην κεφαλίδα η Πλήρη Ονομασία της ΚοινΣΕπ η Έδρα το ΑΦΜ το ΑΓΕΜΚΟ και ο αριθμός ΓΕΜΗ δεν είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση Εταιρικής Σφραγίδας
Αν υπάρχει κάποιο ερώτημα η θέλετε επιπλέον ενημέρωση μπορείτε να μας στείλετε το μήνυμα σας από την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε εδώ η να μας καλέσετε στα τηλέφωνα μας τις ώρες που θα βρείτε στην δεξιά στήλη.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.