Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αποτελεί την έγκαιρη, αποφασιστική και αναλογική απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κρίση της πανδημίας και στην οικονομική ύφεση που προκάλεσε. Ταυτόχρονα, το ΤΑΑ συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσω μιας μορφής αμοιβαιοποίησης του χρέους. Ειδικά η χώρα μας είναι από τις πλέον ωφελούμενες στην κατανομή των πόρων του ΤΑΑ που μαζί με τους πόρους από τις άλλες διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης (νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ΚΑΠ, κ.ά.) μπορούν να καλύψουν το μεγάλο κενό στις δημόσιες επενδύσεις.

Άρθρο του Δ. Σκάλκου στην «Κ»: Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε ταχύτατα σχεδιάζοντας το εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0, το οποίο εγκρίθηκε ανάμεσα στα πρώτα σχέδια του ΤΑΑ. Το Ελλάδα 2.0 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία. Δεσμεύοντας το 37,7% και το 23,3% των συνολικών πόρων στην πράσινη μετάβαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό αντίστοιχα, με εκατόν οκτώ επενδυτικές δράσεις και προγράμματα και εξήντα επτά μεταρρυθμίσεις, στοχεύει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, στην κοινωνική συνοχή και στη μεσοπρόθεσμη ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης. Και βέβαια το ΤΑΑ συμβάλλει στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας σε μία δημοσιονομικά δύσκολη περίοδο. Μόνο μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο μέχρι το τέλος του 2023, αναμένεται να χρηματοδοτήσουν την οικονομία 6,4 δισ. ευρώ από τα έργα του Σχεδίου Ελλάδα 2.0. Σήμερα βρισκόμαστε στην εξίσου, αν όχι περισσότερο, απαιτητική φάση της υλοποίησης του σχεδίου, όπου κι εδώ έχουμε κινηθεί γρήγορα. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δεκατρία κράτη που έχουν ολοκληρώσει το πλαίσιο εφαρμογής, παρακολούθησης και ελέγχου του εθνικού σχεδίου ΤΑΑ, ανάμεσα στα οκτώ κράτη που έχουν κάνει αίτημα πληρωμής και ανάμεσα στα μόλις έξι κράτη που έχουν λάβει την πρώτη δόση (η δεύτερη δόση αναμένεται πριν από το τέλος του έτους).

Το εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία.

Ωστόσο η διατήρηση αλλά και η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού υλοποίησης του Ελλάδα 2.0 θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση του συστήματος προγραμματισμού, διαχείρισης και υλοποίησης έργων στη χώρα μας καθώς στα επόμενα χρόνια ουσιαστικά πρέπει να διπλασιάσουμε τις επιδόσεις μας στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Για τον σκοπό αυτό προωθούνται μια σειρά νομοθετημάτων για την απλούστευση των διαδικασιών σε κρίσιμους τομείς (προμήθειες, αδειοδοτήσεις, χωροταξία, ψηφιοποίηση Δημοσίου, κ.ά.), διαμορφώνεται μία δεξαμενή «ώριμων» έργων προς χρηματοδότηση, ήδη λειτουργεί ένας μηχανισμός ωρίμανσης έργων (με όχημα το ΤΑΙΠΕΔ) και προωθούνται μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της θεσμικής ικανότητας των δικαιούχων των έργων (ορισμένες μάλιστα από τις οποίες χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ).

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, η πρώτη θετική αποτίμηση της υλοποίησης του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 καθώς και οι δρομολογούμενες ενέργειες για τη βελτίωση της διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων των υλοποιούμενων έργων, μας επιτρέπουν να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι πως το Ελλάδα 2.0 τελικά θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του φιλόδοξου σχεδιασμού του.

* Ο κ. Δημήτρης Σκάλκος είναι γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σχεδίου Ελλάδα 2.0.