Ενα ενδιαφερον εργαλειο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η κοινωνική οικονομία είναι το μόνο ανάχωμα στην κρίση της οικονομίας της αγοράς. Παρατηρήθηκε και καταγράφηκε ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι κοινωνίες που είχαν αρκετές δομές της κοινωνικής οικονομίας ήταν πιο ανθεκτικές και αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση με μικρότερα προβλήματα.

Αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης, η Φιλανδία που παρουσίασε δείκτη ανεργίας μεγαλύτερο από 20%, λόγω ισχυρής διασύνδεσης με την οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης, την αντιμετώπισε επιτυχώς με την δημιουργία μέσα σε ένα χρόνο περίπου 1200 εργασιακών συνεταιρισμών. Παρεμφερώς αντιμετώπισε η Ομοσπονδιακή Γερμανία την συνένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, με μία δέσμη 400 περίπου εργασιακών συνεταιρισμών στην Ανατολική Γερμανία μέσα σε ένα χρόνο, που ανέλαβαν να συνεχίσουν να λειτουργούν μεγάλα εργοστάσια, των οποίων η αξία «πώλησης» είχε ευτελισθεί.

Το 2011, η Ελληνική Βουλή ψήφισε τον Νόμο 4019, που δημιουργεί το «εργαλείο» της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης – Κοιν.Σ.Επ., και που φαίνεται ότι το έχουν υιοθετήσει 130 περίπου νέες ολιγομελείς δομές στην Ελλάδα μέσα σε 1,5 χρόνο.

Την Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (29-31/7/2013) 25 συμπολίτες από το Δήμο Αχαρνών συναντήθηκαν στους φιλόξενους χώρους του Δημαρχείου Αχαρνών και ενημερώθηκαν από εκπροσώπους επιχειρηματικών δομών, που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, για τις διαδικασίες, τους σκοπούς και τα αποτελέσματα προσπαθειών και πρωτοβουλιών από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε όσα συζητήθηκαν επισημαίνουμε:

Ο Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης (Δήμος Αχαρνών, 2132072458) παρουσίασε τις ανάγκες του Δήμου Αχαρνών, που πιθανόν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, όπως έχει ήδη συμβεί σε πολλούς Δήμους της Ελλάδος, προσφέροντας απασχόληση σε ανέργους της περιοχής τους.

Η κα Μαρία Ντούρου (Διευθύντρια Κοινωνικής Πρόνοιας) παρουσίασε αρκετές Κοιν.Σ.Επ. που δημιουργήθηκαν τελευταία στην Ελλάδα και έδωσε στοιχεία σκοπών τους όπως τα δημοσιοποίησαν οι ίδιες.

Ο κ. Άρης Τσιαμτσούρης (αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού) παρουσίασε την επιτυχημένο Συνεταιρισμό 300 Φυτωριούχων και την λειτουργία της ανθαγοράς του Συνεταιρισμού, η οποία σε ενιαίο χώρο προσφέρει 75 θέσεις και καλύπτει το 45% περίπου των πανελλήνιων συναλλαγών σε «γλαστρικά» φυτά.

Η κα Στέλλα Γκουδίνογλου (Κοιν.Σ.Επ. ΜΥΓΔΟΝΙΑ, Λαγκαδάς) με αντικείμενο αρωματικά φυτά και προϊόντα αυτών, παρουσίασε τις πολύτιμες εμπειρίες της 6μελούς Κοιν.Σ.Επ. τους, με έδρα στον Δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, για την δημιουργία της Κοιν.Σ.Επ. ΜΥΓΔΟΝΙΑ. Παράγουν προϊόντα από αρωματικά φυτά, λειτουργούν κατάστημα πώλησης, έχουν εργαστήριο και ήδη ξεκίνησαν την πρώτη εξαγωγή στην Αγγλία, μετά από λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας.

Η κα Βασιλική Μωραΐτη (Εστιατόριο και παιδότοπος) παρουσίασε τις πραγματικές συνθήκες επιχειρηματικής δράσης στην σημερινή συγκυρία και βοήθησε πολύ δίνοντας τα κύρια σημεία προσοχής για όποιον ασχολείται με τηγανέλαια, από την εμπειρία της στον παιδότοπο «Γοργόνες & Μάγκες» στην Πάχη Μεγάρων, επισημαίνοντας ότι η άμεση ανταπόκριση είναι το σημαντικότερο στοιχείο επιτυχίας μιας υπηρεσίας προς τις εστιατορικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑγρΟραμα) παρουσίασε την Κοιν.Σ.Επ. Μούσες από την Κατερίνη Πιερίας, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή γλυκών από φρούτα της Πιερίας και ζυμαρικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. ενεργοποίησαν τα κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής εκδίδοντας «εμπορομερίδια», δηλαδή προείσπραξη μελλοντικών αγορών, με την οποία χρηματοδότησαν την αγορά εξοπλισμού τους.

Ο κ. Βασίλης Τακτικός (Συντονιστής του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών) τονίζει ότι η κοινωνική οικονομία ως αλληλέγγυα οικονομία, είναι ένας διαφορετικός τρόπος οικονομικής δραστηριότητας για όλους τους πολίτες πέρα από την εκχρηματισμένη ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς, υπερβαίνοντας το κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των κοινωνικά αδυνάτων και τις αντινομίες του κράτους και της αγοράς. Το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της κοινωνικής οικονομίας είναι το μειωμένο εκχρηματισμένο κόστος συναλλαγών.

Ο κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης (Διαχειριστής της ΠΕΣΚΟ) έχει δηλώσει ότι η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας είναι ένα εργαλείο υλοποίησης έργων τοπικής ανάπτυξης, ώστε οι δυνατότητες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών να μην υποκλέπτονται από ποικιλώνυμες δομές κρατικές, ΔΕΚΟ, ημικρατικές κλπ και να μπορέσει η κοινωνική οικονομία να γίνει μοχλός επίλυσης τοπικών προβλημάτων, ιδιαίτερα σήμερα.

Ο κ. Α. Κόκκοτος (oikopress.gr) έγραψε ότι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις – Κοιν.Σ.Επ. «Συνενώνουν δυνάμεις ανθρώπων, Δημιουργούν θέσεις εργασίας, Στηρίζουν την τοπική κοινωνία». Η πολιτεία προσβλέποντας στα σημαντικά οφέλη των Κοιν.Σ.Επ. πρόβλεψε κίνητρα, μεταξύ των οποίων:

Τις στηρίζει το κράτος στο ξεκίνημα με επιδόματα έναρξης 10.000€/άνεργο μέλος.

Το κράτος τις διευκολύνει με επιδοτούμενα τραπεζικά δάνεια, εγγυήσεις κ.λπ.

Δεν φορολογούνται τα κέρδη τους (που έχει ανασταλεί, ελπίζουμε μόνο λόγω κρίσης,)

Αναπτύσσονται σε ένα ξεχωριστό δικό τους χώρο με χαμηλό ανταγωνισμό.

Συμμετέχουν και αξιοποιούν άμεσα πόρους εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Συνάπτουν προνομιακά προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους, Περιφέρειες και το κράτος.

Μεταξύ άλλων παρουσιάσθηκαν πετυχημένες Συνεταιριστικές-συνεργατικές από όλο τον κόσμο, με βίντεο που έστειλε το Δίκτυο Κοινωνικής Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Δίκτυο Κ.Α.Π.Α. www.diktyo-Kapa.gr)

1. Βιομηχανικό χυτήριο εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας στην Γαλλία, Νορμανδία, Aisle, που χρεοκόπησε το 2008, λόγω διεθνούς κρίσης, και το ανέλαβαν οι εργαζόμενοι, ως συνεταιρισμός και πάει πολύ καλά προσφέροντας και εξαρτήματα επιπλων.

2. Βιομηχανία τροφίμων (μεταλλικό νερό) στην Πολωνία, Καρπάθια, Muszyna, είναι συνεταιριστική, προσφέρει εργασία σε 61 εργαζόμενους και πολλές ακόμα στις μεταφορές. Το 1989 πέρασε από περιβάλλον κεντρικής οργάνωσης της αγοράς σε ανοικτή οικονομία, και επιβίωσε αλώβητη.

3. Στην Ιταλία, Μιλάνο από την δεκαετία του 1970 αναπτύχθηκαν οι «κοινωνικοί συνεταιρισμοί», που σήμερα είναι 10.000 σε όλη την Ιταλία, και ειδικεύονται στην προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών (πρόνοια, εκπαίδευση, ψυχολογία κλπ) και στην εργασιακή ενσωμάτωση σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. «Το σπίτι στην γειτονιά», ο Όμιλος SIS (εκκολαπτήριο επιχειρήσεων, στρατηγική), η welfare italia Solaris 6 (2011, Κέντρο υγείας) και η CGM είναι συμπράξεις συνεταιρισμών.

4. Στην Ισπανία, χώρα Βάσκων, το Mondragon είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα συνεταιριστικού ομίλου, με βιομηχανίες, περίθαλψη, τράπεζα, ερευνητικό κέντρο, πανεπιστήμιο και πάρα πολλά άλλα.

Αναφέρθηκαν ακόμα ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός – βιοςcoop (www.bioscoop.gr) που δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη, καθώς και οι Συνεταιρισμοί Κ136 (www.136.gr), που έγιναν για να αναλάβουν την διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης, από την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – ΠΡΩΣΚΑΛΟ (www.proskalo.net), η οποία υποστήριξε και την λειτουργία του ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (www.univsse.gr) στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σημαντική θεωρήθηκε και η άποψη ότι η κάθε κοινωνία έχει κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και ξεκάθαρη θέση, ότι «όλοι οι κάτοικοί της έχουν κοινό μέλλον» και έτσι χαιρετίσθηκε το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, ως ενιαία έκφραση των κατοίκων κάθε περιοχής της Ελληνικής υπαίθρου (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι Πρέβεζας).

Τον Σεπτέμβριο 2013 οι ενδιαφερόμενες ομάδες θα συστήσουν τις Κοιν.Σ.ΕΠ. τους με πιθανά αντικείμενα την φροντίδα μνημείων, την αξιοποίηση τηγανελαίων, την εμπορία αγροτικών προϊόντων και άλλα.

Δημήτρης Μιχαηλίδης (Ε-mail: michaeld@otenet.gr)


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.