Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Μόλις λάβαμε την παρακάτω επιστολή την οποία προσυπογράφουμε και την κοινοποιούμε για την ενημέρωση σας και την αναζήτηση άλλων σχετικών θεμάτων που σας καλούμε να μας τα κοινοποιήσετε το συντομότερο δυνατό στέλνοντας μήνυμα από την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.
[bestwebsoft_contact_form]Θέμα: εξαίρεση ΚΑΛΟ από οικονομικές ενισχύσεις
Αξιότιμε κ.Φισκιλή,
Ενημερωθήκαμε για τη σειρά μέτρων τα οποία ανακοινώθηκαν από την Πολιτεία λόγω της πανδημίας. Θα πούμε βεβαίως ότι το σύνολό τους όσον αφορά και την Οικονομία κινούνται προς θετική κατεύθυνση με περιθώριο για αρκετές βελτιωτικές κινήσεις.
Με αυτή την επιστολή μου θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας, καθώς και όλου του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας(ΚΑΛΟ) για μια σημαντικής σημασίας παράλειψη που αν δεν διορθωθεί θα επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα συνολικά στην ΚΑΛΟ.
Ο τομέας της ΚΑΛΟ έχει κριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων , ως ένας τομέας που χρειάζεται συνεχή υποστήριξη γιατί καλύπτει αρκετές πτυχές της Οικονομίας με μια διαφορετική λογική, αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Προς τούτο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από το 2011 έχουν ανακοινωθεί προγράμματα και μέτρα υποστήριξής, χωρίς προς το παρόν να ευοδωθούν, παρά σε μερικές μόνο περιπτώσεις.
Η υπάρχουσα νομοθεσία(Ν. 4430/16) αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη υποστήριξης και εξηγεί τη διαφοροποίηση της ΚΑΛΟ από τις άλλες μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας (ατομικές επιχειρήσεις, προσωπικές, ΕΠΕ, Α.Ε), ακριβώς γιατί ενώ π.χ σε μία ΚΟΙΝΣΕΠ ή ένα Συνεταιρισμό Εργαζομένων παράγεται πιθανά κέρδος, αυτό επανεπενδύεται υποχρεωτικά σε νέες δραστηριότητες και σε νέες θέσεις εργασίας ή διανέμεται κατά 35% στους εργαζόμενους. Η διαφοροποίηση λοιπόν με τις υπόλοιπες μορφές επιχειρηματικότητας είναι πολύ καθαρή και η πορεία των συνεταιριστικών κυρίως εγχειρημάτων στο πλαίσιο της ΚΑΛΟ δείχνει αυτή την πραγματικότητα.
Η κρίση λόγω της πανδημίας οδήγησε την Πολιτεία να λάβει μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά και για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και ακόμα λειτουργούν(εφόσον όμως ανασταλεί για 1 μήνα η σύμβαση εργασίας τους). Ταυτόχρονα η Πολιτεία ανακοίνωσε σειρά ευεργετικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και για αυτές που πλήττονται σοβαρά(όσες περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ).Ταυτόχρονα παρέχει οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις αρκεί να είναι ατομικές ή ελεύθεροι επαγγελματίες.
Δηλαδή αποκλείονται αν και σοβαρά πληγείσες οι ΙΚΕ,ΟΕ,ΕΕ,ΕΠΕ,ΑΕ και ο τομέας της ΚΑΛΟ. Δηλαδή η Κοινωνική Οικονομία κρίνεται παρόμοια με τις προαναφερθείσες μορφές επιχειρηματικότητας ,ενώ διαφέρει κατά πολύ.
Μία π.χ ΚΟΙΝΣΕΠ αν συμπεριλαμβάνεται ο ΚΑΔ που έχει στις σοβαρά πληγείσες επιχειρήσεις, τότε αν επιθυμεί να αναστείλει τις συμβάσεις των εργαζομένων με σύμβαση εργασίας μελών της(γιατί στις περισσότερες υπάρχουν και μη εργαζόμενα μέλη) , κάθε τέτοιος εργαζόμενός της θα πάρει τα 800 ευρώ για το χρονικό διάστημα 15/3 έως 30/4/20.Η ΚΟΙΝΣΕΠ όμως ως νομικό πρόσωπο παρόλο ότι πλήττεται σοβαρά δεν θα λάβει οικονομική ενίσχυση.
Η μη οικονομική ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων του τομέα μας έστω και με αυτό το ποσόν, καθώς και η εξαίρεση ΚΑΔ αρκετών πληγεισών επίσης επιχειρήσεων της ΚΑΛΟ που αποκλείονται από το σύνολο των ευεργετικών μέτρων θα μας οδηγήσει συνολικά σε οικονομικό μαρασμό, αφού δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οι περισσότερες τα προσεχή λειτουργικά μας έξοδα, τα όποια κέρδη μας θα εξανεμιστούν, με αποτέλεσμα να μην διανεμηθεί μέρος τους στους εργαζόμενους και να ακυρωθούν σχέδια προσλήψεων και των άνεργων μελών μας.
Οι πληγείσες επιχειρήσεις της ΚΑΛΟ δίνουν μάχη επιβίωσης και δεν θα επιδοτηθούν ή αρκετές λόγω ΚΑΔ θα αποκλειστούν, σε αντίθεση με ανάλογη περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή μιας ατομικής επιχείρησης που μπορεί να είναι λίγο ή αρκετά κερδοφόρα και μπορεί να αντέξει το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.
Κρίνω λοιπόν δίκαιο ο τομέας της ΚΑΛΟ στο σύνολό του, λόγω του ειδικού σκοπού του, των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας του και της κοινωνικής του συνεισφοράς, να συμπεριληφθεί χωρίς εξαιρέσεις στις κάθε μορφής οικονομικές ενισχύσεις και άλλες παροχές που έχουν ανακοινωθεί ή θα ανακοινωθούν από την Πολιτεία.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, Βασίλης Μαγκαναδέλλης Πρόεδρος Δ.Ε. SOCIALPRESS ΚΟΙΝΣΕΠ Email: info@socialpress.gr
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.