Επίσημη Πρόταση προς το Υπουργείο Εργασίας για τον Εξορθολογισμό των Ασφαλιστικών Εισφορών στις ΚοινΣΕπ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μετά την εγκύκλιο που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες και αφορά την καταβολή Ασφαλιστικών Εισφορών των Μελών Συνεταιρισμών Εργαζομένων κρίναμε σκόπιμο να στείλουμε την παρακάτω επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας και εφόσον ήδη παρελήφθη το μήνυμα μας κρίνουμε σκόπιμο να την κοινοποιήσουμε

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
Αξιότιμε Ειδικέ Γραμματέα

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να θέσω υπόψιν σας έναν σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας και στην επιτυχία του θεσμού αυτού.

Και αυτό έχει σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβαρύνουν τον μισθωτό μιας ΚοινΣΕπ σε αντίθεση με τις εισφορές μελών του Συνεταιρισμού Εργαζομένων (Στην περίπτωση των ΚοινΣΕπ το σύνολο των εισφορών επιβαρύνουν στο ακέραιο τον εργαζόμενο καθώς η ΚοινΣΕπ είναι συνεργατικό σχήμα και δεν έχει άλλο ταμείο που να την επιβαρύνει)

Σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ 9 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ

3. Τα μέλη του Συνεταιρισμού μπορεί να είναι εργαζόμενοι του με σχέση εξαρτημένης εργασίας, να αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία και να έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία. Υπόχρεη προς απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είναι η Κοιν.Σ.Επ.

Εδώ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν μισθωτό και Επιχείρηση στο σύνολο τους ανέρχονται στο τρομακτικό ποσοστό του 41.06% κάτι που κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την δημιουργία θέσεων εργασίας και την βιωσιμότητα των σχημάτων αυτών.

Σε αντίθεση με τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων που μπορεί μεν να εγγράφονται υποχρεωτικά στον ΕΦΚΑ από την ίδρυση τους οι ασφαλιστικές τους εισφορές όμως είναι 170 ευρώ την πρώτη χρονιά και μετά ανέρχονται σε 27% περίπου επί των εισοδημάτων τους.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο και ανασχετικός παράγοντας για την δημιουργία θέσεων με εξαρτημένη σχέση εργασίας και την βιωσιμότητα των σχημάτων αυτών.

Η πρόταση που σας καταθέτω και παρακαλώ να την λάβετε σοβαρά υπόψιν σας είναι η παρακάτω … Οι ασφαλιστικές Εισφορές των ΜΕΛΩΝ μιας ΚοινΣΕπ να είναι στην ίδια λογική και ύψος των εισφορών που αναλογούν στους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων και να ισχύουν οι κλασικές εισφορές (41.06%) μόνο στους εργαζομένους που ΔΕΝ είναι μέλη της ΚοινΣΕπ καθώς αυτό θα είναι ισχυρό κίνητρο να γίνονται μέλη και να έχει μια άλλη νέα ενίσχυση μέσω αυτού του τρόπου η επιτυχία του Θεσμού.

Στην διάθεση σας για μια εκ του σύνεγγυς συζήτηση για την ανάπτυξη όλης της σκέψης αυτής που πιστεύω ότι θα δώσει νέα ανάσα και δυναμική στον τόσο επιτυχημένο νόμο και στις προσπάθειες σας προς αυτή την κατεύθυνση.

Με εκτίμηση Άγγελος Φίσκιλης
Διαχειριστής ενημερωτικής σελίδας KoinSEp.Org

Πανελλαδικό Επίσημο Κέντρο Στήριξης της Κοινωνικής
και Αλληλέγγυας Οικονομίας – ΑΓεΜΚΟ 132303011

Προεδρεύων Διοικούσας Επιτροπής ΚοινΣΕπ
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Υποστήριξη
Μέλος της υπό σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων PoKoinSEp.Org