Επερωτηση Χρυσογελου


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μετά την αποστολή ενημέρωσης από εμάς στους Ελληνες Ευρωβουλευτές κατατέθηκε η παρακάτω ερώτηση στην Ευρωβουλή.

Ερώτηση Ν. Χρυσόγελου για την κατάργηση των φορολογικών κινήτρων προς τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) που προβλέπεται στο κατατεθέν φορολογικό νομοσχέδιο

Το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών κινήτρων για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), όπως προβλέπονταν στο άρθρο 10, παρ.3 του ν. 4019/2011, φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μόλις 14 μήνες έχουν περάσει από την ψήφιση του Νόμου 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» που αποτελεί την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία στην Ελλάδα να καθοριστεί ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας και να θεσμοθετηθεί ένας νέος τύπος εμπορικών επιχειρήσεων, που καταστατικό τους σκοπό έχουν την επιδίωξη συλλογικού οφέλους. Πολύ λιγότεροι μήνες έχουν περάσει από την ολοκλήρωση και έκδοση των εφαρμοστικών διατάξεων, τη πλήρη λειτουργία του μητρώου. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των δράσεων στήριξης των Κοιν.Σ.Επ., δεν έχει λειτουργήσει το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που προβλέπεται από το νόμο, δεν έχουν ενεργοποιηθεί συγχρηματοδοτούμενοι πόροι για την ενίσχυση των υπό ίδρυση αυτών επιχειρήσεων.

Κι όμως, ο συγκεκριμένος Νόμος, αν και ατελής σε πολλά σημεία του, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του «τρίτου» τομέα της οικονομίας, της κοινωνικής οικονομίας και στην Ελλάδα. Άργησε πολύ, είναι συντηρητικός, συγκρινόμενος με αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων Κρατών-Μελών. Μπορεί όμως να είναι εργαλείο για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας που συνδυάζεται με κοινωνική υπευθυνότητα.

Η υπό κατάργηση διάταξη αποτελεί σημαντικό και απαραίτητο κίνητρο για την δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και κάθε απόπειρα κατάργησής του είναι αντίθετη με το πνεύμα του νόμου για την κοινωνική οικονομία.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε σχετικά:

«Ακόμη μία δυσάρεστη έκπληξη κρύβεται στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους άνεργους, τους νέους, τους ευπαθείς πληθυσμούς και όλους όσοι ελπίζουν να ενεργοποιηθούν σε ένα μοντέλο επιχειρήσεων που αποσκοπούν στο δημόσιο συμφέρον και το συλλογικό όφελος. Πριν ακόμη «στεγνώσει το μελάνι» από τη δημοσίευση του νόμου και των εφαρμοστικών αποφάσεων του, πριν ακόμη ενεργοποιηθεί η παραμικρή εθνική ή συγχρηματοδοτούμενη δράση στήριξης της λειτουργίας τους, η κυβέρνηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η μη πρόοδος της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα ήταν πράγματι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Δυστυχώς, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά και η προχειρότητα του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Η ψήφιση του νόμου ουσιαστικά είχε επιβληθεί λόγω πιέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαθέτει τη γνώση και τα στοιχεία να κρίνει τις θετικές συνέπειες της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας. Σε πολλές χώρες αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές επιχειρήσεις και τον αυξανόμενο ρόλο που παίζουν στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση.

Η Ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία όμως έχουν προφανώς άλλη άποψη. Η κατάργηση των φορολογικών κινήτρων για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις με μια μόλις γραμμή στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δυναμιτίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές περιοχές αλλά κυρίως την δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί για την επανένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή χιλιάδων ανέργων και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, και να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίες σε μια εποχή που καταρρέουν οι κοινωνικές υποδομές και διαλύονται οι όποιες κοινωνικές πολιτικές.

Με την ερώτηση που κατέθεσα σήμερα, καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση και να σταματήσει μια τέτοια απαράδεκτη εξέλιξη καθώς και να ενημερώσει για την πρόοδο των – υπό σχεδιασμό ακόμα – δράσεων στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας».

Ακολουθεί ολόκληρο το περιεχόμενο της ερώτησης «Διατάξεις για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο»

Ο Νόμος 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» αποτελεί την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία στην Ελλάδα να θεσμοθετηθεί ένας νέος τύπος εμπορικών επιχειρήσεων, που καταστατικό τους σκοπό έχουν την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και την επιδίωξη συλλογικού οφέλους. Η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά συγκριτικά με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη, κυρίως λόγω νομικών εμποδίων και έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Ήδη, τους πρώτους μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου και παρά τις ατέλειές του, αναπτύχθηκε σημαντική κινητικότητα και φάνηκε πως η ανάπτυξη κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστική διέξοδο από την οικονομική κρίση, να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, να αυξήσει την απασχολησιμότητα, να κάμψει τη «μαύρη εργασία», να συμβάλει στην κοινωνική ενσωμάτωση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού αλλά και να καλύψει ελλείψεις σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές και υπηρεσίες. Πολύ ενθαρρυντικές προσπάθειες ξεκίνησαν ήδη στην ελληνική περιφέρεια για υλοποίηση καινοτόμων δράσεων με κοινωνικό αποτέλεσμα από νέους ανθρώπους.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, «η παράγραφος 3 του άρθρου 10 του ν.4019/2011 (Α’ 216) καταργείται» αιτιολογούμενη ως ακολούθως: «Mε τη νέα αυτή ρύθμιση οι Κοιν.Σ.Επ φορολογούνται πλέον για τα συνολικά τους κέρδη όπως όλοι οι συνεταιρισμοί (αστικοί, αγροτικοί, προμηθευτικοί) χωρίς καμία απαλλαγή και περαιτέρω, κατά τη διανομή των κερδών στους εργαζομένους τους ενεργείται παρακράτηση φόρου όπως ισχύει και για τα λοιπά νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.»

Ερωτάται η Επιτροπή:

Συμφωνεί με τη συγκεκριμένη διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου; Είναι σε θέση να γνωρίζει και, αν ναι, σε ποια αναλογιστική μελέτη στηρίζεται και ποιο είναι το αναμενόμενο όφελος από το συγκεκριμένο μέτρο;

Προτίθεται να ζητήσει την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης;

Προτίθεται να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές στο σχεδιασμό επέκτασης των υφιστάμενων κινήτρων για την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα;