Επερώτηση στην Βουλή για το φόρο επιτηδεύματος των ΚοινΣΕπ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η πολυδιαφημισμένη ίδρυση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ακόμα και από κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως ο Γιάννης Δραγασάκης δεν απαλλάσσει από τον φόρο επιτηδεύματος, όπως προκύπτει από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Δημαρά προς τον υπουργό Οικονομικών.

Όπως τονίζει ο κ. Δημαράς σύμφωνα με καταγγελίες που έκαναν φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) ενώ υπήρχαν υποσχέσεις από το 2016 ότι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) θα τύγχαναν διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης, όταν κλήθηκαν να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις διαπίστωσαν πως αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα η ενθάρρυνση απο πλευράς κορυφαίων στελεχών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ ήταν διαρκής, ως πρότυπο εναλλακτικής ανάπτυξης της οικονομίας με κοινωνικό πρόσημο. Για παράδειγμα τέλος του Ιανουαρίου 2017 κλιμάκιο υπό τον κ. Δραγασάκη, την κ. Ατχτσιόγλου και την κ. Ράνια Αντωνοπούλου επισκέφτηκε την Κρήτη και είχε επαφές και με εκπροσώπους ΚΟΙΝΣΕΠ.  Ειδικότερα στις 3 Φεβρουαρίου η Ράνια Αντωνοπούλου με αφορμή τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε συναντήσεις με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) του νομού Ηρακλείου.

Όπως προκύπτει όμως από την επίκαιρη ερώτηση του κ. Δημαρά ο οποίος προέρχεται από τους Οικολόγους-Πράσινους οι οποίοι κατέβηκαν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ,  το Taxis δεν είναι ενημερωμένο για την διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: “Αυθαίρετη επιβολή τέλους επιτηδεύματος στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ)”

Σύμφωνα με καταγγελίες φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) οι θετικές ρυθμίσεις που εισήγαγε ο Ν. 4430/2016 ήδη από τον Οκτώβριο του 2016 δεν τηρούνται στην πράξη, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. κατά την κατάθεση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 73 του Ν. 4430/2016 που τροποποίησε τον Ν. 3986/2011, εξαιρεί τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος “εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών τους” (μετά την πάροδο της πενταετίας το τέλος επιτηδεύματος καθορίζεται στα πεντακόσια ευρώ ετησίως).

Ωστόσο, φορείς που επιχείρησαν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους διαπίστωσαν, ότι το μηχανογραφικό σύστημα δεν ήταν ενημερωμένο σχετικά με τις αλλαγές του νόμου 4430/2016, με αποτέλεσμα να καταλογίζεται τέλος επιτηδεύματος ύψους 1.000 ευρώ και στις κοινωνικές επιχειρήσεις, όπως ισχύει για όλα τα νομικά πρόσωπα. Από την πλευρά του taxis δόθηκαν διαφορετικές και αντικρουόμενες απαντήσεις, ενώ κάποιοι φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας που υπέβαλαν αίτηση επιστροφής του ποσού, ακολουθώντας τις υποδείξεις του taxis, ήρθαν αντιμέτωποι με την άρνηση των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. να παραλάβουν τις αιτήσεις επιστροφής.

Η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν έχει προβλεφθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα ξεχωριστός κωδικός για τις ΚΟΙΝΣΕΠ με αποτέλεσμα, όταν γίνεται έναρξη εργασιών αυτές να καταχωρούνται με διαφορετικούς κωδικούς σύμφωνα με την κρίση του εκάστοτε προϊσταμένου των κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

●     Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει, ώστε να αρθεί η καταχρηστική επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε φορείς της Κ.ΑΛ.Ο.;

●     Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει, ώστε να καταχωρηθεί ξεχωριστός κωδικός για τους Φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. (ΚΟΙΝΣΕΠ, Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, κλπ.);

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημαράς Γιώργος

πηγή