Επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας λόγω επερχομένων εκλογών


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τη Κυριακή 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η 2η πανελλαδική συνάντηση της θεματικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική αλληλέγγυα Οικονομίας, με στόχο την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης σχετικά με τη εφαρμογή του ν.4430/16 τις δυνατότητες και τα προβλήματα υλοποίησης που αντιμετωπίζονται. Βασικοί εισηγητές ήσαν ο Γ. Αποστολίδης για την συνεταιριστική πίστη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο Γιώργος Μιτάκης, ο Γιώργος Σταμπουλής, για τα θεσμικά ζητήματα και τις προτεραιότητες, ενώ από την Κυβέρνηση μίλησαν η αναπληρώτρια Υπουργός Θεανώ Φωτίου και ειδικός γραμματέας Αντώνης Βορλόου.

Το κεντρικό μήνυμα της συνδιάσκεψης ήταν ότι ο τομέας της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας μπαίνει στην κεντρική ατζέντα πολιτικής του Σύριζα και εντατικοποιούνται οι διαδικασίες για άμεσα αποτελέσματα και παρεμβάσεις ενώ, στις αρχές του φθινοπώρου θα έχουμε τις προσκλήσεις για τα «κέντρα στήριξης της Κοινωνικής οικονομίας» και θα ακολουθήσουν οι προσκλήσεις για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς από τις περιφέρειες.

Γενική ήταν η παραδοχή ότι τα προγράμματα έχουν καθυστερήσει πολύ και ότι στενεύει ο πολιτικός χρόνος ώστε να τρέξουν πριν από τις εκλογές. Πάντως δηλώθηκε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και ωριμότητα πλέον για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας του ΕΣΠΑ που αποδόθηκε ως βασική αιτία της καθυστέρησης.

Αρκετά στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τον λόγο στη συνέχεια εξέφρασαν την αγωνία τους πως αν η Κυβέρνηση μείνει στα λόγια και δεν προχωρήσει εγκαίρως στην εξασφάλιση των πόρων για την κοινωνική οικονομία το πεδίο θα μείνει προβληματικό, θα υπάρξει απογοήτευση στις μικρές κοινωνικές επιχειρήσεις και θα επωφεληθούν πάλι στο μέλλον κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που ενδύονται τον ρόλο των κοινωνικών επιχειρήσεων όπως έγινε με τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ.

Από τους Οικολόγους Πράσινους η Χριστίνα Ευθυμιάτου πήρε τον λόγο και επισήμανε:

Εάν δεν υπάρξουν άμεσα πόροι σε σχέση με όλες αυτές διακηρύξεις και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία το όλο εγχείρημα θα απαξιωθεί πολιτικά και μάλιστα εν όψει εθνικών και Δημοτικών εκλογών. Ειδικότερα θα πρέπει άμεσα να εξασφαλιστούν πόροι για το ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που έχει συσταθεί.

Ο Νίκος Φίλης από τους βουλευτές που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη έθεσε το ζήτημα καθαρά πολιτικά. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να αντιμετωπίζουμε την κοινωνική οικονομία ως συμπληρωματικό μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας. Αλλά ως ένα από τους τρεις άξονες της οικονομίας που είναι ο δημόσιος τομέας, η αγορά και ο τομέας της κοινωνικής Οικονομίας. Για να είναι σαφές το πολιτικό πεδίο χρειάζεται μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας που θα κινητοποιήσει σημαντικούς πόρους, πολιτικές, μηχανισμούς και διαδικασίες που θα κάνουν εφικτό το όραμα μας για την κοινωνική οικονομία.

Η πρώην υπουργός κ Ράνια Αντωνοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης του πεδίου με την πολιτική για μαζικούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και επαγγελματικές ενώσεις που δημιουργούν συνεργατικά σχήματα.