Ερώτηση Βουλευτού Βάλιας Βαγιωνάκη σχετικά με την παραχώρηση μη λειτουργούντων σχολικών κτιρίων


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Την ανάγκη να τροποποιηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν την παραχώρηση από τους Δήμους των μη λειτουργούντων σχολικών κτιρίων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η παραχώρηση της χρήσης τους, για φιλανθρωπικούς, πολιτιστικούς κι εν γένει κοινωφελείς σκοπούς, σε πολιτιστικά σωματεία, συλλογικούς φορείς ή σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, επισημαίνει σε ερώτηση της η Βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη. Την ερώτηση συνυπογράφουν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνυπογράφει και ο έτερος βουλευτής Χανίων, Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Στο κείμενο της ερώτησης σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια στους αγροτικούς Δήμους του Νομού Χανίων, όπως και πανελλαδικά, «έχουν αυξηθεί τα μη λειτουργούντα σχολικά κτίρια, τα οποία, στην πλειοψηφία τους παραμένουν εγκαταλελειμμένα και υφίστανται την φθορά του χρόνου, ενώ οι τοπικοί Ο.Τ.Α αδυνατούν λόγω του υψηλού κόστους και της έλλειψης κονδυλίων να προβούν σε εργασίες συντήρησης».

«Την ίδια ώρα παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από πολιτιστικούς και εξωραϊστικούς συλλόγους, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αλλά και από ιδιώτες, οι οποίοι καταθέτουν αιτήματα στους Ο.Τ.Α. για αλλαγή χρήσης και παραχώρησης (δωρεάν ή με μίσθωση) των ανενεργών σχολικών κτιρίων προκειμένου να στεγάσουν δραστηριότητες ανάδειξης παραδοσιακού πολιτισμού και αναβίωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (διοργάνωση εκθέσεων και σεμιναρίων, πώληση παραδοσιακών προϊόντων, ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας)», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κα Βαγιωνάκη υπογραμμίζει ότι ως όρος για τους επίδοξους μισθωτές θα πρέπει να μπει η υποχρέωση της «ανακαίνισης των κτιρίων και αποκατάστασης της αρχικής τους μορφής, με σεβασμό και χωρίς αλλοίωση των αρχικών χαρακτηριστικών του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου».

Τέλος, σημειώνεται ότι οι παραπάνω προτάσεις «προσκρούουν στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς», ενώ τονίζει την ανάγκη ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας «ούτως ώστε να προσδιοριστεί διασταλτικά η έννοια του «κοινωφελούς σκοπού» και να περιλαμβάνει την δυνατότητα παραχώρησης τους προς χρήση σε Συλλόγους, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ή και ιδιώτες οι οποίοι προτίθενται να αξιοποιήσουν τα κτίρια για πολιτιστικούς, φιλανθρωπικούς κι εν γένει κοινωφελείς σκοπούς, που θα συνάδουν με τον αρχικό προορισμό τους ως εκπαιδευτήρια».