Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Το περιβάλλον, τις συνθήκες και τα εργαλεία ενίσχυσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, σε μία ανοικτή ημερήσια εκδήλωση που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., το πρωί της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Arcadia στην Κομοτηνή.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Social Forces” «Ενίσχυση του Κοινωνικού Επιχειρηματικού Πνεύματος μέσω της δημιουργίας καινοτόμων Δομών Στήριξης στη διασυνοριακή περιοχή», που εντάχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020».
Η ημερίδα είχε σκοπό να προβάλει τις δράσεις της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, αλλά παράλληλα να ενημερώσει και να κινητοποιήσει κάθε εμπλεκόμενο ή ενδιαφερόμενο φορέα και πολίτη για το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών δραστηριοτήτων της Κοινωνικής Οικονομίας και των πλεονεκτημάτων της για το σύνολο της κοινωνίας. Στην εκδήλωση, χωρισμένη σε τρεις διακριτές ενότητες, παρουσιάστηκε ο ρόλος του κοινωνικού επιχειρηματία, οι προκλήσεις και το θεσμικό πλαίσιο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης και ανάπτυξης ανοιχτού διαλόγου με εμπειρογνώμονες του τομέα.
Το έργο παρουσίασε ο Στάθης Κεφαλίδης διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης – Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ. Το εταιρικό σχήμα απαρτίζουν: Αναπτυξιακή Ροδόπης, Δήμος Χάσκοβο, Επιμελητήριο Ξάνθης, Επιμελητήριο Δράμας, Γνώση Αναπτυξιακή Αστική ΜΚΕ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χάσκοβο, Ένωση Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών – πανεπιστήμιο Πλόβντιβ, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής – πανεπιστήμιο Μακεδονίας. “Να εντοπίσουμε αυτούς που ασχολούνται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, να εντοπίσουμε τα προβλήματά τους, να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να τα επιλύσουν, να κινητοποιήσουμε κόσμο να μπει στην επιχειρηματική δραστηριότητα”, δήλωσε στον “Χ” ο κος Κεφαλίδης εξηγώντας “μέσα από το πρόγραμμα βρίσκουμε τα προβλήματα τα οποία μετά θα τα στείλουμε στους αντίστοιχους δημόσιους φορείς με τους οποίους έχουμε και συνεχόμενη επαφή σε όλη την διάρκεια του προγράμματος για να τα εντοπίσουν και αυτοί να τα διορθώσουν”. “Είναι ένα εργαλείο που έρχεται να βοηθήσει και να συμπληρώσει την κοινωνική επιχειρηματικότητα στις περιοχές που κινούμαστε”, πρόσθεσε σε άλλη αποστροφή του λόγου του. “Το πρόγραμμα τρέχει ένα χρόνο και θα τρέξει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 όπου και λήγει”, σημείωσε.
Για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μετά την κρίση μίλησε ο Ευάγγελος Νικολαΐδης – ειδικός γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας. Αναφορικά με το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης των ΚοινΣΕπ δήλωσε “είμαστε στην τελευταία φάση ολοκλήρωσης των διαδικασιών οπότε αρκετά σύντομα θα αρχίσει να τρέχει. Το πρόγραμμα αυτό για τους ονομαζόμενους υφιστάμενους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε πανελλαδική κλίμακα είναι της τάξης των 27εκ. ευρώ και μετά θα ακολουθήσει το δεύτερο πρόγραμμα, το αποκεντρωμένο, που θα το υλοποιήσουν οι περιφέρειες αυτό έχει ύψος 82εκ. ευρώ και θα αρχίσει τους πρώτους μήνες 2019. Οι υφιστάμενες ΚοινΣΕπ θα πρέπει να ετοιμάζονται να κάνουν καλά τεκμηριωμένες αιτήσεις έτσι ώστε να διεκδικήσουν αυτούς τους σημαντικούς πόρους που θα τους βοηθήσουν στην δουλειά τους”.
Όσον αφορά σε ένα δεύτερο μείζον ζήτημα – το ταμείο κοινωνικής οικονομίας – ο ειδικός γραμματέας τοποθετήθηκε ως εξής “βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπάρχει μια μελέτη που θα ολοκληρωθεί περίπου τον Μάρτιο και αναλόγως με τα αποτελέσματα που θα μας δώσουν θα προχωρήσουμε”. Πάντως, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο κος Νικολαΐδης δεν έκρυψε – αναφερόμενος στο ποσοστό της κοινωνικής οικονομίας σε εθνικό επίπεδο – πως “είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι περίπου 7-9%, ενώ εμείς είμαστε περίπου στο 1%”.
Καταληκτικά, όμως, εξέφρασε την πεποίθηση “ο χώρος αυτός έχει δυνατότητα και για δημιουργία θέσεων εργασίας και για κάλυψη κοινωνικών αναγκών και για ανάδειξη ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου που νομίζω το χρειαζόμαστε”.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.