Εφορία: Έρχονται «καμπάνες» για όσους δεν τηρούν ηλεκτρονικά βιβλία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη με τις ποινές που θα αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν τηρούν το χρονοδιάγραμμα

Πρόστιμα και κυρώσεις περιμένουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία των τιμολογίων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDΑΤΑ. Η σχετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ποινές θα ενεργοποιηθούν όταν θα περάσει η «αντάρα» της πανδημίας.

Άλλωστε μέχρι το τέλος Μαρτίου έχει παραταθεί και η προθεσμία για την απόσυρση των παλαιών ταμειακών μηχανών με νέες που συνδέονται οnLine με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Με βάση το ισχύον καθεστώς τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι υποχρεωτικά πλέον για όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, οι οποίοι θα πρέπει μέχρι 31 Μαρτίου 2022 να καταχωρίσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει το 2021. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το MyData αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα όπλα στα χέρια των φορολογικών αρχών για τον έλεγχο των συναλλαγών και τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και κλοπής κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ όπου οι απώλειες εσόδων του δημοσίου ξεπερνούν τα 5 δις. ευρώ ετησίως.

Τα myDATA έχουν ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων, της αυτόματης συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων αλλά και των γρήγορων επιστροφών ΦΠΑ στους συνεπείς επιτηδευματίες.

Online οι ταμειακές με το Taxis

Εξελίξεις έρχονται και στο μέτωπο των ταμειακών μηχανών καθώς έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει έχουν αντικατασταθεί οι παλαιές ταμειακές με νέες που θα μπορούν να συνδεθούν OnLine με την εφορία. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ παράτεινε τη προθεσμία λόγω των συνθηκών της πανδημίας και με στόχο να δοθεί ικανός χρόνος για την ανάπτυξη των υπηρεσιών των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη λιανική, ως εναλλακτική επιλογή για τις επιχειρήσεις με ταμειακές που πρέπει να αντικατασταθούν.

Το μέτρο αφορά την απόσυρση 179 τύπων ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας και την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των ΦΗΜ. Με βάση το χρονοδιάγραμμα και εφόσον δεν δοθεί νέα πίστωση χρόνου στους υπόχρεους από την 1η Απριλίου 2022 οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο. Συγκεκριμένα ο νόμος ορίζει ότι «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο». .

Οι νέες ταμειακές μηχανές θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο στο Taxis όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδονται. Κάθε απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση της και με τον κωδικό αυτό θα μπορούν οι ελεγκτικές αρχές να επιβεβαιώνουν αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία. Από την πλευρά τους οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ελέγξουν με το QR code τη γνησιότητα της απόδειξης και σε περίπτωση που διαπιστώνουν πρόβλημα θα μπορούν να αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ η οποία θα προχωρά στους αναγκαίους ελέγχους.