Εύρεση Συνεργατών για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρησή σας: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός


Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η έναρξη μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης είναι ένα ευγενές εγχείρημα και η οικοδόμηση μιας ομάδας ατόμων με ομοϊδεάτες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία. Ο εντοπισμός πιθανών εταίρων μπορεί να είναι μια προκλητική αλλά ικανοποιητική διαδικασία. 

Αυτό το άρθρο παρέχει έναν περιεκτικό οδηγό για το πώς και πού να αναζητήσετε συνεργάτες για να γίνουν μέλη της προγραμματισμένης σας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης.

  1. Καθορίστε το όραμα και την αποστολή σας:

Πριν αναζητήσετε συνεργάτες, είναι απαραίτητο να έχετε ένα σαφές όραμα και αποστολή για την επιχείρηση του κοινωνικού συνεταιρισμού σας. Καθορίστε τον σκοπό του συνεταιρισμού σας, τις αξίες του και τον αντίκτυπο που σκοπεύετε να έχετε. Αυτή η σαφήνεια θα προσελκύσει άτομα που έχουν απήχηση στην αποστολή σας.

Παράδειγμα: Εάν ο κοινωνικός σας συνεταιρισμός εστιάζει στη βιώσιμη γεωργία, το όραμά σας θα μπορούσε να είναι «Η ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων μέσω φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών».

  1. Αξιοποιήστε διαδικτυακές πλατφόρμες:

ένα. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Χρησιμοποιήστε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθείτε με άτομα με ομοϊδεάτες. Γίνετε μέλος σχετικών ομάδων, συμμετάσχετε σε συζητήσεις και μοιραστείτε το όραμά σας. Πλατφόρμες όπως το LinkedIn, το Facebook και το Twitter μπορούν να είναι ισχυρά εργαλεία για δικτύωση.

Παράδειγμα: Δημιουργήστε μια ανάρτηση στο LinkedIn που περιγράφει λεπτομερώς την αποστολή και τους στόχους του συνεταιρισμού σας και ζητήστε από άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να επικοινωνήσουν.

Διαδικτυακά φόρουμ και κοινότητες: Εξερευνήστε διαδικτυακά φόρουμ και κοινότητες που σχετίζονται με τον κλάδο σας. Πλατφόρμες όπως το Reddit, το Quora ή εξειδικευμένα φόρουμ μπορούν να είναι εξαιρετικά μέρη για να βρείτε πιθανούς συνεργάτες που μοιράζονται το πάθος σας.

Παράδειγμα: Συμμετέχετε σε φόρουμ που συζητούν θέματα όπως βιώσιμες επιχειρήσεις, συνεταιριστικές επιχειρήσεις ή κοινωνική επιχειρηματικότητα.

  1. Συμμετοχή σε Εκδηλώσεις Δικτύωσης:

Συνέδρια και Σεμινάρια: Παρακολουθήστε συνέδρια και σεμινάρια που σχετίζονται με τον κλάδο του συνεταιρισμού σας. Αυτές οι εκδηλώσεις παρέχουν εξαιρετικές ευκαιρίες για να συναντήσετε πιθανούς συνεργάτες που έχουν ήδη επενδύσει στον κλάδο.

Παράδειγμα: Εάν ο συνεταιρισμός σας εστιάζει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρακολουθήστε συνέδρια όπως το Διεθνές Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να συνδεθείτε με επαγγελματίες του χώρου.

Τοπικές συναντήσεις και εργαστήρια: Αναζητήστε τοπικές συναντήσεις ή εργαστήρια που σχετίζονται με την περιοχή ενδιαφέροντος του συνεταιρισμού σας. Αυτές οι εκδηλώσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα δίκτυο στην κοινότητά σας.

Παράδειγμα: Εάν ο κοινωνικός σας συνεταιρισμός επικεντρώνεται στην κοινοτική ανάπτυξη, παρακολουθήστε τοπικά εργαστήρια για πρωτοβουλίες βάσης ή βιώσιμη ανάπτυξη.

  1. Συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα:

Η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής. Οι φοιτητές και οι καθηγητές μπορεί να ενδιαφέρονται για έργα του πραγματικού κόσμου, παρέχοντάς σας μια δεξαμενή πιθανών συνεργατών.

Παράδειγμα: Επικοινωνήστε με τοπικά πανεπιστήμια ή κολέγια με προγράμματα που σχετίζονται με την αποστολή του συνεταιρισμού σας και προτείνετε έργα συνεργασίας ή πρακτικής άσκησης.

  1. Συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς:

Συνεργαστείτε με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του συνεταιρισμού σας. Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί συχνά έχουν αφοσιωμένα άτομα που παθιάζονται να έχουν θετικό αντίκτυπο.

Παράδειγμα: Εάν ο κοινωνικός σας συνεταιρισμός εστιάζει στην υγειονομική περίθαλψη, συνεργαστείτε με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που είναι αφοσιωμένοι στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ή στην ευεξία της κοινότητας.

Η εύρεση εταίρων για την κοινωνική συνεταιριστική σας επιχείρηση απαιτεί μια προορατική και στρατηγική προσέγγιση. Καθορίζοντας την αποστολή σας, αξιοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες, παρακολουθώντας εκδηλώσεις δικτύωσης, συνεργαζόμενοι με εκπαιδευτικά ιδρύματα και συμμετέχοντας με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, μπορείτε να δημιουργήσετε μια παθιασμένη και αφοσιωμένη ομάδα που μοιράζεται το όραμά σας. Θυμηθείτε, η επιτυχία του συνεταιρισμού σας εξαρτάται από τη δύναμη και τη δέσμευση των συνεργατών σας, επομένως αφιερώστε χρόνο και προσπάθεια για να βρείτε τα κατάλληλα άτομα για να συμμετάσχουν στο εγχείρημά σας με γνώμονα την αποστολή.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.