Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 1,9 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις για τον Σεπτέμβριο


Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τα 1,9 δισ. ευρώ θα φτάσουν τον Σεπτέμβριο οι κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Για τα οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου θα φτάσει τα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας έτσι το 94% των αυξήσεων. Για όσους εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, θα απορροφηθεί το 100% της αύξησης στην τιμή του ρεύματος, με την επιδότηση να βρίσκεται στα 677 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αναλυτικά, οι επιδοτήσεις για τα οικιακά τιμολόγια:

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

  • Τον Σεπτέμβριο απορροφάται το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά, με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.
  • Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο, απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA, και για όλα τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA, η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το αγροτικό τιμολόγιο, η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Νέο τέλος στους λογαριασμούς

Παράλληλα, ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό.

Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

«Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, με μείωσης έως 70% της επιβάρυνσης σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή – για παράδειγμα – έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε, επίσης, ότι με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ.

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας»

Στην αρχή του μηνύματός του, ο κ. Σκρέκας προειδοποίησε ότι όλα δείχνουν θα έχουμε έναν χειμώνα γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες σε ό,τι αφορά στην επάρκεια εφοδιασμού και τις τιμές της ενέργειας.

«Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, με κορυφαία παραδείγματα τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και στη Γαλλία, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος επιδεινώνει δραματικά την ενεργειακή κρίση και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Gazprom ότι θα σταματήσει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου για τρεις ημέρες λόγω συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, επιτείνουν περαιτέρω το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου χθες να κινηθούν πάνω από τα 270 ευρώ/MWh», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός, μάλιστα, υπογράμμσιε ότι η ενεργειακή κρίση απειλεί την κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών κρατών, συνεπώς και της Ελλάδας.

Γι’ αυτό τον λόγο, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει δίχτυ προστασίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξαιρετικές καταστάσεις

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών, η οποία καθίσταται δυνατή χάρη στη συνετή και αποτελεσματική οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και τον μηχανισμό στήριξης των πολιτών που έχουμε θέσει σε λειτουργία», κατέληξε.

Τα μέτρα που έχει πάρει η χώρα μας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η κυβέρνηση προνόησε κινούμενη σε δύο κατευθύνσεις: εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ενεργειών για την έμπρακτη στήριξη των νοικοκυριών και των επαγγελματιών απέναντι στην τροφοδοτούμενη ενεργειακή ακρίβεια.

Οι τρεις άξονες των κυβερνητικών μέτρων είναι οι εξής:

  1. Νέα ρυθμιστικά μέτρα, όπως ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή, η διαφάνεια στις τιμές που ανακοινώνονται από τους προμηθευτές και η διευκόλυνση των καταναλωτών στην αλλαγή παρόχου αζημίως.
  2. Πρόγραμμα υποδομών και δράσεων, όπως η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ο νέος πλωτός τερματικός σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αλματώδης αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής.
  3. Η δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Σκρέκας αποκάλυψε ότι κατά κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του νέου μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράχθηκαν 1,21 δισ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.