Η Ανθεκτικότητα του Συνεταιριστικού Μοντέλου σε Περιόδους Κρίσης


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images

Η πρόσφατη μαζική δημόσια οικονομική υποστήριξη, για την διάσωση των τραπεζών που ανήκουν σε επενδυτές από τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν, έχει τονίσει τις αρετές του συνεταιριστικού τραπεζικού συστήματος που ανήκει στους πελάτες του, το οποίο είναι περισσότερο επιφυλακτικό απέναντι στους κινδύνους και δεν οδηγείται από την απαίτηση να δημιουργηθούν κέρδη για τους επενδυτές και έκτακτα επιδόματα (bonuses) για τους διαχειριστές. Τα ταμιευτήρια και οι πιστωτικοί συνεταιρισμοί, γνωστοί επίσης και ως πιστωτικές ενώσεις ή SACCOs, οικοδομώντας κοινωνικές και συνεταιριστικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι εξακολουθούν να είναι οικονομικά υγιείς, και ότι πελάτες συρρέουν μαζικά στις τράπεζές τους επειδή είναι πολύ αξιόπιστες. Το σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι ο συνεταιριστικός τραπεζικός τομέας είναι εξαιρετικά μεγάλος. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο της Πιστωτικής Ένωσης (World Council of Credit Unions) έχει 49.000 πιστωτικές ενώσεις ως μέλη του, με 177 εκατομμύρια άτομα μέλη σε 96 χώρες.

Η Διεθνής Ένωση Raiffeisen υπολογίζει ότι 900.000 συνεταιρισμοί με περίπου 500 εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες εργάζονται σύμφωνα με τις συνεταιριστικές αρχές σε τράπεζες που έλκουν την καταγωγή τους από τον Friedrich Raiffeisen στην Γερμανία. Μόνο στην Ευρώπη, υπάρχουν 4.200 τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες, με περίπου 60.000 υποκαταστήματα και μερίδιο αγοράς 20%. Οι τράπεζες εξυπηρετούν 45 εκατομμύρια μέλη και 159 εκατομμύρια πελάτες.3 Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο είναι συνεταιριστικές: η Rabobank, για παράδειγμα, που έχει ως μέλη της το 50% των Ολλανδών πολιτών, είναι η μεγαλύτερη γεωργική τράπεζα στον κόσμο, και έχει βαθμολογηθεί ως η τρίτη ασφαλέστερη τράπεζα στον κόσμο.4 Η βασική ιδέα των συνεταιριστικών τραπεζών είναι πολύ απλή. Ως μέλη τους περιλαμβάνονται τόσο οι αποταμιευτές όσο και οι δανειολήπτες, που χρησιμοποιούν το συνεταιρισμό ανακυκλώνοντας τα χρήματα από εκείνους οι οποίοι τα διαθέτουν σε εκείνους οι οποίοι τα έχουν ανάγκη, χωρίς να λαμβάνει κανείς άλλος εκτός από αυτούς κέρδος με καθορισμένα επιτόκια, ούτως ώστε το σύστημα να λειτουργεί προς το συμφέρον όλων αυτών.

Η παρούσα έκθεση αρχίζει με την παροχή ιστορικών στοιχείων για τους συνεταιρισμούς που δείχνουν ότι λειτουργούν καλά στις κρίσεις. Αυτό θέτει μια εύλογη γενίκευση ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν καλά και στην τρέχουσα κρίση.

Η έκθεση εξετάζει αυτήν την γενίκευση παρέχοντας θεωρητικά επιχειρήματα και εμπειρικά στοιχεία υπέρ και εναντίον αυτής. Αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, διερευνάται ο ισχυρισμός ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες, οι αποταμιευτικοί και πιστωτικοί συνεταιρισμοί ανταπεξέρχονται καλύτερα στην τραπεζική κρίση και την οικονομική ύφεση σε σχέση με τις τράπεζες που ανήκουν σε επενδυτές. Παρουσιάζονται επιχειρήματα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τραπεζών που είναι «ιδιοκτησίας των μελών» και εξετάζονται τα αποδεικτικά στοιχεία. Διαπιστώνεται ότι, μέχρι σήμερα, οι συνεταιρισμοί κατέχουν μια ασυνήθιστα ισχυρή θέση, δεν έχουν πληγεί πολύ από την τραπεζική κρίση και αναπτύσσονται ταχύτατα, καθώς οι πελάτες διακόπτουν τις συναλλαγές τους με τις αναξιόπιστες τράπεζες ιδιοκτησίας των επενδυτών θεωρώντας άλλου είδους επιχειρήσεις (τους συνεταιρισμούς), ως περισσότερο ικανές στην διαχείριση του κίνδυνου και πιο αξιόπιστες.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης λαμβάνονται υπ’ όψη δύο σημαντικές πολιτικές επιδιώξεις – την οικονομική ένταξη και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, παρουσιά- ζοντας αποδεικτικά στοιχεία για τη σημασία των συνεταιρισμών για την επίτευξή τους σε αυτή τη στιγμή της οικονομικής ύφεσης.

Τέλος, η έκθεση εξετάζει τις πολιτικές επιπτώσεις των ευρημάτων αυτών για τις κυβερνήσεις και τις τραπεζικές ρυθμίσεις καθώς και τι μπορεί να κάνει το ILO όσον αφορά την προώθηση των συνεταιρισμών.

Download here

http://www.diktio-kapa.dos.gr

Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.