Η απίστευτη ανταμοιβή των σημειώσεων…


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


«Από την εμπειρία μου, το 99% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις δεν κρατούν σημειώσεις», έγραψε ο ιδρυτής της Virgin, Richard Branson σε πρόσφατη ανάρτηση του στο LinkedIn.

Στην «τεχνική» των σημειώσεων αποδίδει την ύπαρξη και την επιτυχία μερικών από τις επιχειρήσεις του, τονίζοντας ότι η καταγραφή τυχαίων αλλά σημαντικών ιδεών, γεγονότων, στιγμών, είναι σημαντική, διαφορετικά χάνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποτελεί έκπληξη για εκείνον το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι απορρίπτουν σήμερα την τεχνική των σημειώσεων.

images

«Μάλιστα, οι άνδρες-είναι λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες συνάδελφοι τους να κρατούν σημειώσεις», συνεχίζει ο Branson. Μια ματιά στις καθημερινές μας συνήθειες στο γραφείο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Θυμάμαι, δε, μία πολύ επιτυχημένη και ιδιαίτερα προβεβλημένη γυναίκα στο χώρο της επικοινωνίας παλαιότερα, η οποία μου έλεγε ότι συνήθιζε να έχει ένα μπλοκάκι και ένα στυλό δίπλα στο κρεβάτι της, για να μπορεί να σημειώνει τις ιδέες που της έρχονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η παρατήρηση αυτή του Branson ευθυγραμμίζεται με το άρθρο των Sheryl Sandberg και Adam Grant’s στους New York Times, στο οποίο εξηγούν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναλάβουν υποτιμημένες εργασίες – ή να κάνουν τις δουλειές αγγαρείας του γραφείου» – όπως το να σημειώνουν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης

Αυτή η συνήθεια τοποθετεί σαφώς τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση, αλλά ο Branson επισημαίνει επίσης ότι αφήνοντας τις δευτερεύουσες εργασίες στις γυναίκες, οι άνδρες χάνουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν.

«Η καθοδήγηση (με την έννοια του Mentoring), η εκπαίδευση και η λήψη σημειώσεων – είναι θαυμάσιοι τομείς ανάπτυξης, από τους οποίους όλοι, άνδρες και γυναίκες, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά»

Αλλά λέει ότι δεν πρέπει μόνο να κρατάμε σημειώσεις απλά και μόνο για να τις κρατάμε. Πρέπει να κάνουμε αυτές τις σημειώσεις παραγωγικές. «Συμβουλευτείτε τις σημειώσεις σας και μετάτρεψε τες σε πλάνο δράσης με μετρήσιμους στόχους», καταλήγει ο Branson..

Αν η στρατηγική λήψης σημειώσεων δουλεύει για τον Εγγλέζο δισεκατομμυριούχο, με περισσότερες από 400 εταιρείες, θα μπορούσε να λειτουργήσει και για όλους εμάς. Ας μην αφήνουμε άλλες ιδέες/σκέψεις –δικές μας ή τρίτων– να πηγαίνουν χαμένες. Πάρτε ένα σημειωματάριο στην επόμενη συνάντησή σας, και να καταγράψετε κάθε τι που θα μπορούσε να σας οδηγήσει στην επιτυχία.

Άρθρο του Πάνου Τσαγκαράκη στο reporter.gr