Η διαλογή των σκουπιδιών με το παράδειγμα μιας ΚοινΣΕπ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Καλλονή-Κελλιά» Τήνου συστάθηκε στα τέλη του 2012 με όραμα την αειφόρο ανάπτυξη της Τήνου, μέσα από την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων, με αξιοποίηση όλων των παραγομένων προϊόντων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ιδιαίτερα μορφολογικά, ιστορικά, κ.α. χαρακτηριστικά του νησιού, που το κάνουν να ξεχωρίζει.

images

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας έχει τη διαχείριση ανακυκλώσιμων προϊόντων τα οποία συγκεντρώνει στο χώρο της, προδιαλεγμένα, υιοθετώντας το σύστημα «διαλογή στην πηγή». Για το σκοπό αυτό διοργανώνει επισκέψεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα σχολεία και τους κοινωνικούς φορείς του νησιού, και όχι μόνο, τα οποία από τα μέχρι σήμερα στοιχεία φαίνεται πως έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα:

  • 14 τόνοι χαρτί/χαρτόνι
  • 15 τόνοι γυαλιού
  • 13.000 αλουμινένια κουτάκια
  • 4 τόνοι πλαστικές σακούλες
  • 160.000 πλαστικά μπουκάλια
  • 22 τόνοι Τηγανέλαιο

που θα κατέληγαν στη «χωματερή» μιας και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης στο νησί.

Μάλιστα, μέσα από το αγκάλιασμα της προσπάθειας από τις επιχειρήσεις του νησιού και όλη την τηνιακή κοινότητα προέκυψε σε σύντομο χρονικό διάστημα, η δημιουργία μιας μόνιμης θέσης εργασίας καθώς και μιας εποχικής που καλύφθηκαν από άνεργους νέους του τόπου. Τα χρήματα για το μισθό τους προέρχονται από την πώληση των προϊόντων ανακύκλωσης

Η συνολική επένδυση –στην οποία περιλαμβάνονται μεταλλικά κοντέινερ, ζυγαριά ακριβείας, πρέσα, επτά ντεπόζιτα και εκατόν πενήντα πλαστικά βαρέλια για τη συλλογή του τηγανέλαιου, ειδικό καρότσι για τις μεταφορές υλικών, μία αντλία για το τηγανέλαιο και δέκα μεταλλικά κλουβιά για την εναπόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών- έφτασε μόλις τις 20.000 ευρώ, όμως δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση των χορηγών που συνδράμουν κυρίως με μηδενικά έξοδα μεταφοράς των ανακυκλώσιμων προϊόντων στην Αθήνα.

Παράδειγμα προς μίμηση

Η πετυχημένη πορεία του εγχειρήματος έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα πολλών περιοχών της Ελλάδας (και κυρίως της νησιωτικής) που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα με τα απορρίμματα τους για τα οποία, η επίσημη πολιτεία προς το παρόν κωφεύει Σήμερα στα νησιά μας υπάρχουν 28 ΧΑΔΑ από τις εξήντα εννέα ενεργές πού λειτουργούν στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, μέλη της Κοιν.Σ.Επ. μοιράζονται την εμπειρία τους και την μεταφέρουν όπου τους ζητηθεί για να βοηθήσουν στη δημιουργία εθνικού δικτύου συνεταιριστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά» Τήνου είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου συνεταιριστικών επιχειρήσεων Rescoop που σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι πέρα από την ανακύκλωση η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Καλλονή-Κελλιά» Τήνου πραγματοποιεί δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όπως η φετινή με τίτλο «Ψαρεύουμε Γόπες» με ενημέρωση για τις επιπτώσεις που έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην υγεία όλων μας το φύτεμα στις παραλίες της γόπας των τσιγάρων, ενώ συνδράμει στην ενίσχυση των ευάλωτων κατοίκων του νησιού μέσα από την διανομή ιματισμού που παρέχουν οι χορηγοί της.

Στα μελλοντικά σχέδια είναι η προώθηση τοπικών προϊόντων πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων και η δημιουργία δικτύου

* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα kalloni-tinos.gr