Η ενίσχυση της αλληλέγγυας οικονομίας στο επίκεντρο ανοιχτής συζήτησης


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μια ουσιαστική πτυχή της δημοκρατικής λειτουργίας, την ανάγκη για ενίσχυση και προώθηση της αλληλέγγυας οικονομίας, ανέδειξε η ανοιχτή – δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, με την συμμετοχή και τις παρεμβάσεις εκπροσώπων των φορέων Κ.ΑΛ.Ο, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων κοινωνικού – συνεργατικού χαρακτήρα. Η πορεία, τα προβλήματα, οι προοπτικές και οι μελλοντικοί σχεδιασμοί για την «τόνωση» της αλληλέγγυας οικονομίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ο προεδρεύων της συζήτησης κ. Τ. Κουράκης αναφερόμενος στην ανθρωποκεντρική διάσταση της συνεργατικής οικονομία επισήμανε ότι: «Τ’ αλληλέγγυα εγχειρήματα δομούνται σε ορίζονται βάση, ενθαρρύνουν τη συμμετοχικότητα, προωθούν την κοινωνική αλληλεγγύη και ταυτόχρονα αναζητούν συλλογικές απαντήσεις σε δομικά προβλήματα της αχαλίνωτης αγοράς. Συλλογικότητα, εργασιακή αξιοπρέπεια, δίκαιη αναδιανομή, περιβαλλοντική υπευθυνότητα, προοδευτική πολιτική στάση είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά στα οποία συγκλίνουν οι προσπάθειες της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Κοινή επιδίωξη κάθε αλληλέγγυου εγχειρήματος δεν μπορεί παρά να είναι η υπέρβαση της άγριας λογικής του κέρδους και ο δίκαιος βιοπορισμός». Ως προς τα κίνητρα στήριξης σε χρηματοδοτικό και φορολογικό επίπεδο ο κ. Τ. Κουράκης τόνισε ότι: «Η χρηματοδότηση εξοπλισμού, η ενίσχυση δράσεων που αναπτύσσουν ανθρώπινους πόρους, η στήριξη της ρευστότητας στης κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι κρίσιμα εργαλεία για την επιτυχία των αλληλέγγυων προσπαθειών».

Ο κ. Νικ. Παρασκευόπουλος κατά την εισήγησή του εστίασε κυρίως στη σχέση Δημοκρατίας με την Αλληλέγγυα Οικονομία, λέγοντας ότι: «Η προσπάθεια αναζήτησης της ιστορικής, κοινωνικής και οικονομικής βάσης της Δημοκρατίας ήταν το έναυσμα για ν’ ασχοληθούμε με τις αλληλέγγυες κοινωνικές δραστηριότητες. Άλλωστε υπάρχει και ιστορικό προηγούμενο όπου οι συλλογικότητες και οι σχέσεις, βοηθούν να καταλάβουμε το παρόν».

Σε σχέση με τη Δημοκρατία διευκρίνισε ότι: «το πολίτευμα των πολλών ενέχει δομικά χαρακτηριστικά: την αντιπροσωπευτικότητα, την ένταξη ή επανένταξη, τη συμμετοχή, την λογοδοσία στην κοινωνική βάση. Όλα αυτά ακούγονται σαν ένα στοίχημα για τις οργανώσεις της κοινωνικής και της αλληλέγγυας οικονομίας. Αντιπροσωπευτικότητα έχουν με αναφορά στο τοπικό – γεωγραφικό τους πλαίσιο, ή σε κοινότητες συμφερόντων. Είναι και πρέπει να είναι ανοιχτές στη συμμετοχή και στην ένταξη των πολλών. Χρειάζεται να λογοδοτούν σε αυτούς και έχουν ωστόσο ένα γνωστό από το παρελθόν κίνδυνο. Τη γραφειοκρατία. Πραγματικά η Πολιτεία κατά την ανάπτυξη του συνεργατισμού και του συνεταιρισμού πρέπει να είναι παρούσα ως συνθήκη στήριξη και εγγύηση. Όχι ως διευθύνουσα υπηρεσία ή άκαμπτος κανόνας. Χρειάζεται, λοιπόν, να ψάξουμε το ανθρώπινο τοπίο».

Ο Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας κ. Ευάγγελος Νικολαΐδης , ενέταξε τις σχετικές ρυθμίσεις στο ιστορικό πλαίσιο της συζήτησης, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις, τα κίνητρα καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές των φορέων Κ.ΑΛ.Ο καθώς και στην ανάγκη για μια συγκροτημένη και ρεαλιστική στρατηγική ανάπτυξης των συλλογικών μορφών οργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, της Κοινωνικής Οικονομίας. Συζήτησε διεξοδικά με όλους τους παρευρισκόμενους φορείς Κ.ΑΛ.Ο για τα προβλήματα και τα διλήμματα που σχετίζονται με την βιωσιμότητα και την λειτουργία των κοινωνικών μοντέλων οικονομίας, τονίζοντας ότι:«θεμελιώδης πολιτική προϋπόθεση για την πραγμάτωση μιας τέτοιας στρατηγικής είναι η θετική διάκριση αυτών των μορφών οργάνωσης, με τρόπο που να μην υπονομεύεται, αλλά αντιθέτως να ενισχύεται η οικονομική τους αυτοδυναμία».

Είναι αναγκαίο ο διάλογος με τους φορείς που έλαβαν μέρος να παραμείνει ανοικτός και η επικοινωνία με τους εκπροσώπους να αποδώσει θετικά αποτελέσματα για την προώθηση των αιτημάτων τους και την ενίσχυση και ενθάρρυνση της δράσης τους. Η εκδήλωση ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια αυτή, για τον μετασχηματισμό της οικονομίας.