Η κοινωνική επιχειρηματικότητα στις αγροτικές περιοχές


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μια σειρά μέτρων στήριξης των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στις αγροτικές και τουριστικές περιοχές», ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω ημερίδα που υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης, τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στη Σητεία, τη διοργάνωση της οποία είχε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.(συντονιστής της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ») ο κ. Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε τα κάτωθι μέτρα:

– Δωρεάν χρηματοδότηση 50.000 € σε κάθε ενδιαφερόμενη Κοινωνική Επιχείρηση Α.Μ.Ε.Α. για την ίδρυση της, ενώ σύντομα θα αποφασιστεί και η οικονομική στήριξη και των άλλων Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
– Ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που προβλέπεται από τον νόμο 4019/11 και χρηματοδότηση Κοινωνικών Επιχειρήσεων για την λειτουργία και την ανάπτυξή τους.
– Δημιουργία Μηχανισμών Στήριξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, ενός Κεντρικού και 13 Περιφερειακών, (ένας σε κάθε Περιφέρεια)
– Εφαρμογή Πιλοτικού Προγράμματος κατάρτισης, εγγυημένης Απασχόλησης και στήριξης Επιχειρηματικότητας για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες στην Κρήτη, η οποία πρωτοπορεί στην υλοποίηση των Προγραμμάτων ΤΟΠ.ΕΚΟ για την δημιουργία Απασχόλησης ατόμων ευπαθών κοινωνικών Ομάδων και ΤΟΠΣΑ, για την απασχόληση ανέργων.
– Επίλυση θεσμικών, ασφαλιστικών, διαδικαστικών, γραφειοκρατικών και άλλων προβλημάτων για την ταχύτερη και αρτιότερη υλοποίηση των προγραμμάτων κ.α.

Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα και τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, πολλά από τα οποία είναι εμπροσθοβαρή, θα υλοποιηθούν δηλαδή πολύ σύντομα, πριν από τις σχετικές εγκρίσεις της Ε.Ε..

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι Κυβερνητική Πολιτική είναι η ολοκληρωμένη στήριξη της ανάπτυξης του Κοινωνικού Τομέα της οικονομίας και ότι το Υπουργείο Εργασίας θα λάβει και όσα ακόμη μέτρα και αποφάσεις χρειαστούν για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Ο κ. Πλακιωτάκης συνεχάρη τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις των φορέων του Νομού μας και της Κρήτης για την πολύ επιτυχημένη υλοποίηση των προγραμμάτων που έχουν αναλάβει και την πρωτοπορία που κατέχουν στην προώθηση των προγραμμάτων αυτών στην Ελλάδα, πράγμα που όχι μόνο δικαιολογεί αλλά και επιβάλλει την έγκριση και υλοποίηση πιλοτικού Προγράμματος για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες στην Κρήτη.

images

Στην συνέχεια Ειδικοί Εισηγητές αναφέρθηκαν στον θεσμό των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, στα οικεία προγράμματα και στα τοπικά δεδομένα:

– Η κ. Ράνια Οικονόμου, Στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, μίλησε για τα τρέχοντα και προβλεπόμενα προγράμματα ενίσχυσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, (ΕΣΠΑ 2007-2014 & ΕΣΠΑ 2014-2020).
– Οι κυρίες Δεινάκη Ελένη και Μελεσσανάκη Ολυμπία, στελέχη της Μονάδας Β – Παρακολούθησης και Διαχείρισης Πράξεων της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, μίλησαν για την Πορεία υλοποίησης και τις προοπτικές των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης, (ΤΟΠΣΑ).
– Ο κ. Νίκος Πετράκης, Πρόεδρος του Κ.Ε.Κ. «Ανάπτυξη Κρήτης» και της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», μίλησε για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα την τοπική εμπειρία και τις προϋποθέσεις επιτυχίας.
– Ο κ. Γιώργος Ζερβός, Διευθυντής του Κ.Ε.Κ. «Ανάπτυξη Κρήτης», μίλησε για το θεσμικό πλαίσιο των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, για την εμπειρία και τα παραδείγματα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στη Κρήτη».
– Η κ. Κατερίνα Τσούκη, συγγραφέας του βιβλίου «Κρήτη, όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον», μίλησε για τις εμπειρίες που αποκόμισε από τις επαφές και την γνωριμία της με τους 30 γυναικείους συνεταιρισμούς της Κρήτης, που παρουσιάζει στο βιβλίο της.

Ακολούθησε παρουσίαση παραδειγμάτων καλών πρακτικών υφιστάμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από τους:

– Γυναικείος Συνεταιρισμός Ζάκρου «ο Μελίων», (παρουσίαση: Νεκταρία Κουνελάκη).
– ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Αρετούσα», υφαντική τέχνη Αρχάνες, (παρουσίαση: (Κατερίνα Καναβάκη).

Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση προβλημάτων και προτάσεων τριών υπό σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων:

– ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΑμεΑ, υπηρεσίες καθαριότητας, Σητεία (παρουσίαση: Ελπίδα Κουρτζή).
– ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Παραδοσιακά γλυκά και εδέσματα, Ιεράπετρα (παρουσίαση: Χαραλαμπάκη Μαριάννα).
– ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. φροντίδας ηλικιωμένων, Σητεία (παρουσίαση Βασιλική Ηλιάδη).

Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία πολλοί συμμετέχοντες έθεσαν πρακτικά προβλήματα και έκαμαν προτάσεις. Η κ. Οικονόμου έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις και ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό σε κάθε πρόταση για επίλυση προβλημάτων και για καλύτερη προώθηση των προγραμμάτων.

Ο δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης και η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κα Πελαγία Πετράκη, με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν, συνεχάρησαν τους διοργανωτές για το έργο τους, ευχαρίστησαν τον Υφυπουργό για την στήριξη και προώθηση των προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας και δήλωσαν την ενεργό στήριξή τους τόσο στα προγράμματα αυτά όσο και σε όλες τις δράσεις στήριξης και δημιουργίας Απασχόλησης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, Χερσονήσου κ. Γιώργος Μαστοράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ. Γιώργος Σημαντηράκης, ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού κ. Φιλόθεος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ανηψητάκης Αντώνης και Δελημπαλταδάκης Γιώργος, εκπρόσωποι φορέων, συμμετέχοντες στα προγράμματα και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Δικτύωση», του Προγράμματος: «Στηρίζομε την Εργασία και την Ανάπτυξη», που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη: «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ».

Σημειώνεται ότι στις 4 Αναπτυξιακές Συμπράξεις της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου συμμετέχουν 400 άνεργοι από όλους τους Δήμους του Νομού.

Ο κ. Νίκος Πετράκης κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας, χαρακτήρισε την εκδήλωση πολύ επιτυχημένη, ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, για την μεγάλη προώθηση των Προγραμμάτων, για τα σημαντικά νέα μέτρα που ανακοίνωσε και για την προθυμία του για περαιτέρω στήριξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και των δράσεων δημιουργίας Απασχόλησης.